Emlak vergisi kanunu gereğince tüm taşınmaz sahipleri tarafından ödenmesi gereken emlak vergisi iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Vergi zamanında ödenmezse gecikme zammı uygulanıyor.Peki emlak vergisi gecikme zammı nasıl hesaplanır?
Emlak vergisi gecikme zammı nasıl hesaplanır?
1319 sayılı kanun gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan konut, arsa, arazi ve işyerleri için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.
Emlak vergisi her sene yeniden belirlenen oranlar dahilinde ödeniyor.2015 yılı emlak vergisi oranları şu şekilde:
Emlak vergisi oranları 2015..
Büyükşehir Belediyesi
Binalarda Binde 4
Meskenlerde Binde 2
Arazilerde Binde 2
Arsalarda Binde 6
Normal Yörelerde
Binalarda Binde 2
Meskenlerde Binde 1
Arazilerde Binde 1
Arsalarda Binde 3
Vergi ödemeleri,taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.
Emlak vergisi ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksit ise Kasım ayında olarak ödeniyor.Buna göre emlak vergisi ödemeleri için son 15 gün bulunuyor. Mükelleflerin ödeme zamanını kaçırmaması gerekiyor.
Peki emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur?Emlak vergisi gecikme zammı nasıl hesaplanır?
Emlak vergisi gecikme zammı, gecikmenin yaşandığı her ay için ayrı tahsil ediliyor. Emlak vergisi gecikme zammı gecikmenin yaşandığı her ay için yüzde 1.9 oranı ile hesaplanıyor.
Örneğin emlak vergisi borcunuzun 100 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 3,61 TL gecikme zammı uygulanıyor.
2015 emlak vergisi borç sorgulama!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com