26 / 04 / 2024

Eksik ödenen tapu harcı cezası!

Eksik ödenen tapu harcı cezası!

Tapuda yapılan devir işlemleri için tapu harcı ödeniyor. Satış bedelini düşük beyan ederek, tapuda eksik harç ödeyenlere ceza uygulanıyor. Peki eksik ödenen tapu harcı cezası 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Eksik ödenen tapu harcı cezası!

Taşınmaz malların devir işlemleri, taşınmaz malın bulunduğu yerdeki tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapu dairesinde yapılan satış işlemi için gerçek satış bedeli üzerinden masrafların ödenmesi gerekiyor.


Tapu harçları, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında deniyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.


Satış bedelini düşük beyan ederek, tapuda eksik harç ödeyenlere ceza uygulanıyor. Peki eksik ödenen tapu harcı cezası 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Eksik ödenen tapu harcı cezası 2016...

 

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem taşınmaz malı devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Tapu harcı cezası affı 2016!

 

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com