Açılımı Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu olan ÇED,birçok sanayi ve diğer yatırım sektörlerinde karşımıza çıkıyor.Peki "ÇED raporu nedir nasıl hazırlanır?" diyorsanız işte yanıtı..
ÇED raporu nedir nasıl hazırlanır?
Çed (Çevre Etki değerlendirmesi) Raporu; Firmaların gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetleri sonucu, çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmelerin çevreye yapabileceği tüm olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak, çevre kirlenmesine neden olabilecek artık ve atıkların ne şekilde zararsız hale getirileceğini ve bu hususta alınacak tedbirleri belirten rapor olarak ifade ediliyor.
ÇED'in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak oluyor.
ÇED'İN hazırlanma aşamaları ise şu şekilde sıralanıyor:
-ÇED Raporunun Bakanlığa sunulması (Dilekçe ekinde ÇED Raporu ve CD iki nüsha halinde)
-ÇED Raporunun özel formata uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığının kontrol edilmesi ve uygun olması halinde ÇED Raporunun Bakanlık tarafından bir nüshasının ilgili Valiliğe gönderilmesi (üç (3) iş günü içerisinde)
-ÇED Raporu özel formata uygun olarak hazırlanmamış (Rapor başvuru sahibine iade ediliyor. Düzeltilen ÇED Raporunun üç ay içinde Bakanlığa sunulmaması durumunda başvuru geçersiz sayılıyor.)
-İDK Toplantılarına çağrı (on iş günü içerisinde)
-8 ÇED raporunda önemli eksiklik ve yanlışların görülmesi durumunda İDK süreci durduruluyor, bunların giderilmesi proje sahibinden isteniyor. (ÇED Raporunda değişiklik en çok iki kez istenebilir. Aksi halde başvuru geçersiz sayılıyor.)
-İDK Toplantı veya Toplantıları yapılıyor. Komisyonca Raporun yeterli bulunup Nihai ÇED Raporu olarak kabul edilmesi (Başvuru sahibi tarafından nihai ÇED Raporu ve CD sinin iki adet olarak Bakanlığa beş iş günü içerisinde sunulması) ve Nihai ÇED Raporu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bakanlıkta on iş günü görüşe açılıyor.
-Sonrasında eksikliklerin giderilerek rapor Bakanlığa sunuluyor.ÇED Olumsuz Kararı yada ÇED Olumlu kararı veriliyor.
Çed raporu kimler için gerekli?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com