TMMOB İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, Büyükşehir'e metronun incelenmesi için başvuruda bulunduk ancak izin verilmedi. Yapımı sırasında meydana gelen sakıncaları göremedik" dedi
Güvenli olup olmadığı tartışma konusu olan İzmir Metrosu'nda bir skandal daha ortaya çıktı. Makina Mühendisler Odası (MMO) İzmir Şubesi Başkanı Güniz Gacaner Ermin, metronun tartışılan güvenliğiyle ilgili yapmak istedikleri incelemeye Büyükşehir Belediyesi'nin izin vermediğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Burhan Özfatura'nın "Ben çocuklarımı metronun Üçyol-Üçkuyular hattına bindirmiyorum" açıklamalarının ardından tekrar alevlenen metro tartışmalarına bir cevap da Makina Mühendisler Odası (MMO) İzmir Şubesi'nden geldi. Metronun Üçyol-Üçkuyular hattının güvenli olup olmadığı konusunda bir yanıt veremeyeceğini söyleyen TMMOB İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, "Büyükşehir'e metronun incelemesini yapmak için başvuruda bulunduk. Ancak mühendislerimiz uzun süre metro çalışmalarını izleyemedi. Çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi izin vermedi. Yapımı sırasında meydana gelen sakıncaları göremedik" diye konuştu.
Metronun Üçyol Üçkuyular hattında ilk söylentiler çıktığı zaman meslek odası olarak Büyükşehir'e metroda inceleme yapılması yönünde talepte bulunulduğunu söyleyen Gacaner Ermin, "Sonuçta bu proje devam edecekti ama sağlıklı bir şekilde devam etmesi için defalarca talepte bulunduk. Ancak mühendislerimize uzun süre onay çıkmadı. Metronun yapımı sırasında meydana gelebilecek aksamaları inceleyemedik. İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışmalar bittikten sonra bize inceleme için onay verdi. Arkadaşlarımızın çok sağlıklı inceleme yapamadığını biliyorum" dedi.
"Raporun arkasına gidilmeli"
Metronun güvenli ya da güvensiz olduğu yönünde bir yorum yapamayacağını ifade eden Güniz Gacaner Ermin, "Yapımı sırasında tünellerin içinde meslek odalarının mutlaka inceleme yapması gerekirdi. Çok fazla müdahil olamadık" dedi. ODTÜ'nün metronun güvensiz olduğu yönündeki raporunun ardından Büyükşehir Belediyesi'nin raporun arkasına gitmesi gerektiğini belirten Ermin, "Büyükşehir Belediyesi 10 Temmuz 2014 tarihinde basında çıkan ODTÜ raporu sonrasında bizden inceleme talep etmeliydi. Biz yaptığımız işler için para da talep etmiyoruz. Eğer saklanacak birşey yoksa mühendislerin inceleme yapmasına izin verilmeydi. Böylece metroda sorun olup olmadığı yönündeki iddiaların önüne geçilirdi" diye konuştu.
Acil bir durumda insanların anons ya da güvenlik görevlileri tarafından yönlendirilmesi gerektiğini belirten Ermin, metroda istasyonlar dışında acil çıkış olup olmadığını bilmediğini söyledi. Ermin, "Tünel içlerinde mutlaka acil aydınlatma ve anons sistemleri olmalı. Bunun sadece istasyonlarda değil, metronun ilerlediği tünel hattı boyunca olması lazım. Eğer İzmir Metrosu'nda acil çıkış yoksa hemen yapılmalı. Acil çıkışlar sadece istasyonda olmaz. Örneğin tünelde bir yangın çıktığında insanların hızlı bir şekilde tahliye edileceği çıkış kapılarının olması lazım. Çünkü tüneller itfaiyenin çabuk ulaşabileceği yerler değil" dedi
"Havalandırma iyi değil"
Metroda çıkabilecek herhangi bir yangında duman tahliye havalandırmasıyla ilgili büyük bir sistem görmediğini söyleyen Güniz Gacaner Ermin, "Yangın anında dumanın hızlı bir şekilde tahliye edilmesi gerekiyor. Yoksa bir trajedi ortaya çıkabilir. Ayrıca aydınlatma sisteminin de istasyon aralarında bulunması lazım. Felaket yaşanmadan önlem alınmalı" diye konuştu.
Yeni Asır
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri