20 / 04 / 2024

İzmir Üçyol-Üçkuyular Metrosu'nda su birikintileri oluştu!

İzmir Üçyol-Üçkuyular Metrosu'nda su birikintileri oluştu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ortaya çıkan olumsuz rapor ve görüntülere rağmen Üçyol-Üçkuyular Metrosu'nun kalan iki istasyonu Poligon ile Fahrettin Altay'ı hizmete açtı. Gerçekleştirilen ilk seferde, kaygı verici görüntüler gözlendi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, ortaya çıkan olumsuz rapor ve görüntülere rağmen Üçyol-Üçkuyular Metrosu'nun kalan iki istasyonu Poligon ile Fahrettin Altay'ı hizmete açtı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen ilk seferde, kaygı verici görüntüler gözlendi. Daha önce su basıncı nedeniyle iki kez tünel yırtılması gerçekleşen Göztepe ile Poligon İstasyonları arasında tünel duvarlarında sızan su nedeniyle meydana gelen ıslaklıklar görüldü. Ayrıca Göztepe İstasyonu'ndan Fahrettin Altay yönüne gidişte peronun hemen sonunda sağ tarafta tünel kenarında drenaj hattının kazılı durduğu da gözlerden kaçmadı. Poligon istasyonuna gelindiğinde üzerinde yüksek gerilim bulunan rayların oturduğu beton zeminde su birikintileri oluştuğu gözlendi. Yetkililer bu ıslaklıkların su borularından sızdığını savunarak, tamirci çağırdıklarını ifade etti.


Kapılar açılmadı

Bu arada Kocaoğlu'nun Fahrettin Altay istasyonunda indikten sonra yaptığı basın açıklaması sırasında izdiham yaşandı. Meydan düzenlemesi için Büyükşehir Belediyesi tarafından zemine döşenen çimlerde çökme meydana geldi. Vatandaşların ayakları çamura gömülürken döşenen çimler de büyük zarar gördü. Açıklamanın ardından Kocaoğlu ve beraberindekiler yeniden metroya bindi. Poligon istasyonunda yapılacak açıklama öncesi trenin durması ile birlikte bazı vagonların kapıları açılmadı. Vagonda kalan vatandaşlar imdat kolunu çevirerek kapıları açmak zorunda kaldı. Kocaoğlu ve beraberindekiler buradaki açıklamanın ardından tekrar trene binerek Konak'a geldi. 


Sonu faciayla bitebilir

Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'ne hazırlatılan rapor, Fahrettin Altay ve Poligon istasyonlarının bulunduğu bölümün sonu faciayla bitecek tehlikelere açık olduğu ortaya koymuştu. Yüklenici Öztaş firmasınca hazırlanan raporda, tünellerin hesaplamalarının hatalı yapıldığı, proje çizilirken su basıncı ve depremselliğin göz ardı edildiği tespit edilmişti. Bunun sonucu olarak da önce 3 Mayıs 2011'de, ardından da 18 Temmuz 2012'de, art arda iki kez metro tünelinde yırtılma meydana gelmişti. Tünelin Poligon ve Fahrettin Altay istasyonları arasındaki bölümünde, rayların döşeneceği taban kısmı, su basıncı hesaplanmadan yapıldığı için alttan gelen baskıya dayanamayıp kırılmıştı. 140 santim kabaran tabanın altında yer alan ve bu tür inşaatlarda, betonarme yapıyı sudan korumak için imal edilmiş olan "Tecrit" isimli yapı yırtılınca tünelin Poligon ve Fahrettin Altay istasyonları arasındaki bölümü sularla kaplanmıştı. Büyükşehir yaşanan bu aksaklıkların ardından inşaatı tamamlayarak, geçtiğimiz günlerde deneme seferlerine başlandığını açıklamıştı. 


Pazarcıdan metro protestosu

Öte yandan  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Fahrettin Altay istasyonunda indiğinde Üçkuyular Pazarı'nda tezgah kuran esnafın protestosu ile karşılaştı. Tezgahlarının kaldırıldığını, tezgah kurdukları yerlerin kazıldığını öne süren pazarcılar Kocaoğlu'nu protesto etti. Kocaoğlu'nu yuhalayan pazarcılar tezgah kurdukları alanın kendilerine geri verilmesini istedi. Kocaoğlu'nun tartıştığı eylemci pazarcılara Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da tepki gösterdi. Kocaoğlu tartışmanın ardından yaptığı açıklamada protestocuları sert bir sözle eleştirerek, bunların İzmir'i sevmediğini iddia etti. Kocaoğlu, "Bugün gördüğünüz gibi, Üçkuyular'da bir grup pazarcı, Büyükşehir Belediyesi'nin, pazarlarla ilgisi olmamasına rağmen protesto etti. Ben buradan bunları kim örgütlüyorsa, kim bu çirkin işleri yapıyorsa ki bunların kim olduklarını biliyoruz. Biz kapalı kapılar ardında iş yapmayacağız. Çeşitli yönlendirmelerle 10 yıldır uğraştığımız metronun açılışının havasını kırmak cüretinde bulunan, böyle bir ruhsal problemi olan, böyle kente yapılan büyük bir hizmeti baltalamaya çalışan insanlar İzmir'i sevemiyorlar. İzmir'le barışmıyorlar" diye konuştu.


Yeni Asır



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler