22 / 11 / 2024

Binali Yıldırım: Körfez Tüp Geçit Projesi İzmir'e çağ atlatacak!

Binali Yıldırım: Körfez Tüp Geçit Projesi İzmir'e çağ atlatacak!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, İzmir’in iki yakasını bir araya getirecek 4.2 kilometrelik Körfez Tüp Geçit Projesi için İzmirlilere Yeni Asır aracılığıyla yaptığı ‘uzlaşın’ çağrısı olumlu karşılık buldu.


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmir'in iki yakasını birleştirecek 4.2 kilometrelik Körfez Tüp Geçit Projesi için İzmirlilere Yeni Asır aracılığıyla gönderdiği 'uzlaşın' mesajı ses getirdi. İzmir'de çok sayıda yatırımın davalar nedeniyle yarıda kaldığını ve bu dev projenin de yarım kalmaması için mukatabakatın ilk başta sağlanması gerektiğini söyleyen Bakan Yıldırım'a, iş dünyası ve esnaf camiasından tam destek geldi. İş dünyası ve esnaf temsilcileri, tüp geçit projesinin kente rahat nefes aldıracağı görüşünde birleşti. Öte yandan, projenin devam eden ÇED süreciyle ilgili daha önce yapılan toplantıda tüp geçide yönelik eleştirilerde bulunan İzmir'deki mimar ve mühendis odaları da ortak akıl ve uzlaşma arayışının çok önemli olduğunu vurguladı.


İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş: Bu proje ile ilgili İzmirlilerin uzlaşı konusunda bir sıkıntısı olduğunu sanmıyorum. Çünkü bu İzmir'in trafik sorununu çözecek en büyük proje. Olumsuz bir sonuç çıkacağı ihtimalini görmüyorum. Biz bu projeyi ilk kez 2008'de EXPO yer seçiminde dile getirmiştik ama projeye son şeklini veren, bu işin mimarı Sayın Binali Yıldırım'dır. Bu proje, İzmir'in trafik sorununu çözeceği gibi oluşacak olan ada ile İzmirlilere bir cazibe merkezi kazandıracak. Yayalara karşıdan karşıya yürüme imkanı doğacak. Bu adada vatandaşlar günlerini geçirebilecek. İnsanlar için gezinti imkanı olacak. Kısacası kentimizin çehresi değişecek. 2008'de ortaya attığımız ve Sayın Yıldırım'ın mimarlığını yaptığı bu projeye desteğimiz tam. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar: Körfez Tüp Geçit Projesi'ne çok olumlu bakıyorum.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde bu projenin hayata geçirilmesi kent trafiğini büyük ölçüde rahatlatacaktır. 


Türkiye Genç İşadamları Derneği Ege Şube Başkanı Hüseyin Canpolat: 2030'da İzmir'i Türkiye'nin ikinci, dünyanın ise sayılı şehirlerinden biri olarak görmek istiyorsak, bu ve bunun gibi projelere her zaman destek olmalıyız. Sadece, İzmirli olarak değil, Egeli olarak da desteklemek zorundayız. İzmir, Türkiye'nin aynası ve önemli bir konuma sahip. Alternatif yollarıyla ve İzmir'e yakışan dizayn edilmiş yapılarıyla donatılmış projeler kent için çok önemli bir etken oluşturuyor. Bu açıdan Sayın Bakanımız Yıldırım'ın sonuna kadar yanındayız ve bu projeye destek vermeye hazırız. 


İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli: Sayın Bakan'ın projeyle ilgili açıklamaları umut verici bir gelişme. İlk defa böyle bir şey söyleniyor. İzmirlilerin mutabakatının aranması özellikle de odaların mutabakatına başvurulması çok önemli. Bu proje bir yandan ilerliyor ve epey bir zaman geçmiş durumda. Bir yandan devam eden ÇED süreci var. Zemin etütleri yapıldı. Keşke bu projenin ilk başında görüşlere başvurulsaydı. İzmir için önemli bir ulaşım projesi. Ciddi bir yatırım. Bu kaynağın kullanılması anlamında İzmirlilerin kent içi bu yatırımdan iyi etkilenmeleri gerekiyor. Bu proje kentin merkezinde yaşanan ulaşım sorununa çözüm müdür, tartışılır. Öncelikle kent merkezimizde yaşanan ulaşım sorunlarının çözülmesi gerekiyor. 


Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal: Bu tür büyük projelerin katılımlı ve ortak akılla gerçekleştirilmek istenmesini saygıyla karşılıyorum. Kuşkusuz böyle büyük projelerle ilgili tüm kentin görüşlerinin alınması ve ortak noktada buluşulması İzmir için önemli. Bizim bu projeyle ilgili bir raporumuz var. Bunu zaten gerekli yerlere ilettik. Sayın Bakan'ın böyle bir ifade kullanması sevindirici. 


Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer: Tabii ki projelerde kazma vurulmadan önce görüşlerin alınması, ortak bir mutabakatın oluşmasına biz de destek veririz. Projelere başlandıktan sonra görüşlerin alınması noktasında bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu nedenle projelerdeki katılımcılık çok önemli. Bu projenin devam eden bazı süreçleri var. İnciraltı ve Balçova çıkış yerleri planlara işlemiş durumda. Şu an bu projeyle ilgili ne kadar bir katılımcılık gösterilebilir, tartışılır. Öte yandan İzmir için acil gerekli bir proje midir, bunu da tartışabiliriz. İzmir'in öncelikli olarak toplu ulaşım, deniz ulaşımını ve altyapısını daha da geliştirmesi gerekiyor. İzmir'in öncelikli konuları bunlar olmalı. 


TMMOB İzmir Dönem Sözcüsü Melih Yalçın: Proje ile ilgili ÇED raporunu bekliyoruz. Çıkacak rapora göre görüş belirteceğiz. Şu ana kadar konuyla ilgili bir dava da açmadık. Ancak Tüp Geçit Projesi için ayrılan bir bütçe varsa bu bütçenin kent içi toplu ulaşım ve raylı sisteme aktarılmasını istiyoruz. Biz TMMOB olarak ÇED toplantısı sırasında da bu görüşümüzü belirterek, bu bütçenin metro gibi raylı sistemlere aktarılmasını istedik. 


İzmir Servisçiler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı: Biz zamanla yarışıyoruz. İki yakanın birbirine bağlanması bizi çok rahatlatır. Bu projeyi sonuna kadar destekliyoruz. Zaten 10 yıl önce ilk defa bu projeyi ben gündeme getirmiştim. 10 yıl önce İzmir Valisi Alaaddin Yüksel başkanlığında yapılan Ulaşım Master Planı toplantısında anlatmıştım. Kimse buna inanmamıştı. Hatta gülenler bile olmuştu. Ancak, o zamanki Vali Alaaddin Yüksel bu görüşün mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini dile getirmişti. 


İzmir Kamyoncular Odası Başkanı Yıldırım Kaya: Bunu İzmir ulaşımına çağ atlatacak bir proje olarak görüyorum. Kent trafiğini önemli ölçüde rahatlatır. Biz bu projenin her zaman yanında, arkasında dururuz. Ayrıca akaryatkıttan ve zamandan çok ciddi tasarruf sağlanır. Bu konuda Sayın Binali Yıldırım'a destek veriyoruz. İdeolojik yaklaşımlar artık Türkiye'de bitmiştir. Bütün ideolojilerimizin Türkiye'nin geleceğe doğru emin adımlar atılmasıyla ilgili olması lazım. 


İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık: Bu konuda eğer bir uzlaşma sağlanırsa, bizim için de faydası olur. 



Yeni Asır