Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'deki altyapı devrimine değindi. Arslan ile yapılan söyleşide dünyanın köprüsü olmaya aday, Türkiye'deki altyapı devrimi ele alındı.
Marmaray ve Avrasya gibi son yıllarda tamamlanan dev projeler 2 kıtayı birleştirmek, İstanbul trafiğini rahatlatmak ve genel olarak ulaşım kolaylığı sağlamaktan daha büyük bir amaca hizmet edecek. Bunların başında Türkiye'nin jeopolitiğine yapılan yatırımlar geliyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile yapılan söyleşide dünyanın köprüsü olmaya aday, Türkiye'deki altyapı devrimi ele alındı.
35 TRİLYON DOLARLIK TİCARET YÜKÜNÜ GÖĞÜSLEYECEK
Bakan Arslan, Pekin'i Londra'ya bağlayacak demiryolu ve enerji nakil hatlarının merkezinde olan Türkiye'nin artık jeopolitik avantajını somut adımlarla güçlendirdiğine dikkat çekti. Firmaların sevkiyat ve dağıtım maliyetlerini de düşürecek dev projelerin, uzun vadede ülkemize doğrudan yatırımı da arttıracağı belirtildi. Doğu ile Batı arasına serilen Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim, Avrasya Tüneli, Marmaray, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli gibi mega projelerin, ülkemizde gerçekleşen altyapı devriminin en somut örnekleri olduğuna işaret eden Bakan Ahmet Arslan, söz konusu yatırımların yakın coğrafyanın 35 trilyon dolarlık ticaret yükünü göğüsleyeceğini kaydetti.
JEOPOLİTİĞİN KİLİT PROJESİ
Bakan Arslan'a göre; ülkemizi uluslararası koridorların dışında bir orta hat oluşturma hedefine doğru hızla yaklaştıran bu dev projeler Türkiye'nin elini daha da güçlendirecek. İstanbul Yeni Havalimanı'nın da Türkiye'nin jeopolitik önemini artırma açısından düşünülmüş bir proje olduğunu paylaşan Arslan, buradan 150 havayolu şirketine 350'nin üzerinde destinasyona uçuş imkânı sağlanacağını anlatıyor. Son 14 yılda toplam 24,2 milyar TL harcayarak yatırım yapılan havayolları sektörünü 2017 yılında da dev yatırımlarla geliştirmeye ve büyütmeye devam edeceklerini vurgulayan Arslan, ülkemizin dünya yolcu sıralamasına ilişkin şu bilgileri veriyor: "Bugün 55 aktif havalimanımız var ve dış hatlarda 283 noktaya ulaşıyoruz. Dünya yolcu sıralamasında 18'incilikten 8'inci sıraya yükseldik. Avrupa'da ise ilk üçteyiz."
ULAŞIM ALTYAPIMIZ ÇAĞ ATLADI
Ülkemizden 12 bin kilometrenin üstünde 8 adet uluslararası koridor geçtiğini anlatan Bakan Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Başarıyla bitirdiğimiz mega projeler, binlerce kilometre bölünmüş yol, yüksek hızlı tren hatları, 26'dan 55'e çıkardığımız aktif havalimanı sayısı ve denizlerimize inşasına başlattığımız dev limanlar ile çağ atlattığımız ulaşım alt yapımız Türkiye'yi taşımacılık alanında güçlendiriyor."
Yeni Şafak
Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı