29 / 03 / 2024

Yabancı yatırımcıya vatandaşlık ve KDV’siz ev verilecek!

Yabancı yatırımcıya vatandaşlık ve KDV’siz ev verilecek!

2017 yılına yeni teşviklerle giren inşaat sektörü, beklentilerinin karşılığını almaya devam ediyor. Yerli yatırımcı için yeniden düzenlenen KDV oranları, şimdi de yabancı alıcı için yeniden ele alındı. Yabancıya konut satışında KDV kaldırılacak.


Yabancılar Türkiye’de gayrimenkul alırken KDV ödemeyecek. Bu hamle, 1 milyon dolarlık gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık verilmesi teşvikiyle paket olarak büyük katkı sağlayacak


2017 yılına yeni teşviklerle giren inşaat sektörü, beklentilerinin karşılığını almaya devam ediyor. Yerli alıcı için yeniden düzenlenen ve konut fiyatlarında yüzde 10’a kadar indirim sağlayacak KDV oranları, şimdi de yabancı alıcı için yeniden ele alındı.


Maliye Bakanı Naci Ağbal, gündeme yönelik yeni düzenlemelerinde yabancıya konut satışında Katma Değer Vergisi’ni (KDV) kaldırdıklarını açıkladı.


Buna göre, inşaat şirketlerinin yabancı bir gerçek kişiye veya bir şirkete, bir işyeri veya konut sattığında, bunun yüzde 18’lik KDV’si istisna edilecek.


Naci Ağbal, bu düzenlemeyle son yıllarda ciddi sıçrama yapan inşaat sektörüne çok ciddi bir dinamizm getireceğini belirterek, “Dolayısıyla yabancı, Türkiye’de konut veya iş yeri satın almak istediğinde KDV ödemeyecek” dedi.


Bu düzenleme ile Türkiye’ye olan talebin artacağını anlatan Ağbal, inşaat şirketlerinin de bu şekilde sattıkları konutlardan dolayı üzerlerinde kalan vergi yükünü adeta ihracatmış gibi döviz kazandırıcı işlem saymak suretiyle bu iadeleri, üzerindeki vergi yükünü kendilerine iade edeceklerini ifade etti.


Sektörün önde gelen isimleri, yabancıya satışta KDV’nin kaldırılması konusunu uzun zamandır dile getirdiklerini belirterek, bu teşviğin yabancı alıcı tarafından olumlu karşılandığına vurgu yaptı.


Sektör temsilcileri, daha önce yabancıya 1 milyon dolar tutarında gayrimenkul satın alması karşılığında sağlanacak vatandaşlık hakkıyla birlikte KDV teşviğini bir paket halinde alıcılara sunacaklarını ifade etti. Vatandaşlık hamlesinin yılda 10 milyar dolar gelir getirebileceği belirtilirken, kaldırılan KDV’nin de bunu ciddi anlamda destekleyeceği ifade edildi.


‘Ciddi hazırlık var’


Yabancı yatırımcıya vatandaşlık ve KDV’siz ev verilecek!


Yabancıya en çok gayrimenkul satan şirketlerden olan Ağaoğlu, vatandaşlık ve KDV düzenlemesini içeren yeni bir atak başlatacaklarını açıkladı. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Doğru olanı sonunda buldular. Dünyada da uygulama şekli budur. Bu fiyatta da farkettirecek. Neticede ülkeye döviz getirmek için çabalıyoruz. Düzenleme, alım yönönde isteği artıracak. Biz de Ağaoğlu olarak ciddi bir hazırlık içindeyiz. Bunu sosyal sorumluluk olarak ele alıyoruz” diye konuştu.



Yabancı yatırımcıya vatandaşlık ve KDV’siz ev verilecek!

Sur Şirketler Grubu Başkanı Altan Elmas, sektör olarak talepleri arasında olan bu düzenlemenin konut satışını teşvik etmek için önemli bir mekanizma olarak işleyeceğini belirtti. Özellikle KDV yükü olan büyük konutlarda alımı olumlu yönde etkileyecek bir uygulama olacağını kaydeden Elmas, “KDV’si 8, 18 olan gayrimenkullere ilgiyi artırır. Ülkeye döviz girdisi anlamında da güzel bir karar. Fiyatın üzerine KDV ilave edilmiş şekilde satılıyordu. Şimdi KDV olmaması hissedilecek ve o farkı göreceğiz. Alıcının direkt olarak faydalanacağı bir düzenleme. Vatandaşlıkla birlikte paket olarak yabancıya sunulabilir. Bununla ilgili çalışmalarımız olacak” dedi.


‘Satışlar artar’


Yabancı yatırımcıya vatandaşlık ve KDV’siz ev verilecek!


Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, yabancının 2016 yılında 18 bin 189 adetlik alım yaptığına dikkat çekerek, söz konusu teşviklerle daha iyi satış rakamlarına ulaşılacağını söyledi. Kuzu, “Hükümetimiz inşaat sektörünün çok daha iyi noktalara gelmesi için taleplerimizi hızlı bir şekilde değerlendirerek yürürlüğe koyuyor. 2017 yılı sektörümüz adına güzel gelişmelerle başladı ve devam etmekte. 1 milyon dolar üzerinde gayrimenkul alanlara vatandaşlık hakkı verilecek olmasından sonra KDV muafiyetinin de gelmesi satışları ciddi şekilde arttıracaktır” dedi.


Milliyet