28 / 03 / 2024

Yabancı yatırımcı Türkiye'den ev aldı!

 Yabancı yatırımcı Türkiye'den ev aldı!

Döviz kurunun yükselmesi yabancılara yaradı. Dolarını bozduran yabancılar, Türkiye'den ev aldı. Ağustos'ta markalı konut projelerindeki satışların yüzde 11’i yabancılara yapıldı.


Döviz kurunun artması yurt dışında yaşayan gurbetçilere ve Türkiye'de bulunan yabancılara yaradı. Yükselen döviz kuru karşısında daha avantajlı fiyatlarla konut alma imkânına kavuşan yabancılar yatırımlarını Türkiye'ye yaptı.


En çok 2+1 satıldı

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre Ağustos'ta markalı konut projelerinin yüzde 11'i yabancılara satıldı. Verilere oranla, son 6 aylık ortalamanın (yüzde 9) 2 puan üzerinde seyretti. En çok 2+1 ev satın alan yabancılara satışların artmasında, kurdaki dalgalanma etkili oldu. 


Fiyatlar son 3 yılda yüzde 36 arttı

Türkiye'de konut satış fiyatları son bir ayda yüzde 0.17, son üç ayda yüzde 1.44, son altı ayda yüzde 3.48, son bir yılda yüzde 9, son üç yılda yüzde 36.47, son beş yılda ise yüzde 84.82 oranında artış gösterdi. 



Kurdaki dalgalanmaların etkisi

 Yabancı yatırımcı Türkiye


Yabancılara konut satışlarının artmasında, kurdaki dalgalanmanın etkili olduğunu söyleyen GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Kur artışı, yabancılar ve yurtdışındaki gurbetçiler için Türkiye'yi cazip hale getirdi. Geliri döviz olanlar için avantaj ortaya çıktı. Yabancılara yapılan konut satışları; 2018 yılı ikinci çeyrek sonu itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.15'lik büyüme ile 11 bin 816 adet seviyesine yükseldi. Ayrıca, markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat kullanım oranı yüzde 34, banka kredisi kullanım oranı yüzde 17 ve senet kullanım oranı yüzde 49 olarak gerçekleşti. Bu veriler, konut alıcısının, kredi faizinin yükselmesiyle, firmaların sunduğu kampanya ve ödeme seçeneklerini değerlendirdiğini gösteriyor." açıklamasında bulundu.