Mehmet Özhaseki: "Tapu harçları önümüzdeki günlerde Maliye Bakanımızın bu konuda birtakım müjdeleri olacak. Orada sizlerin istediği, bana özelikle madde madde yazdırdığınız ne varsa hepsi yavaş hayata geçiyor" dedi.
Türkiye'nin dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri üzerinde bulunduğunu, bu coğrafyada onlarca kavmin yaşadığını ve onlarca medeniyetin kurulduğunu ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Biz de bin yıldır bu topraklarda yaşıyoruz." dedi.
Özhaseki, Türkiye'nin coğrafi açıdan birçok avantajı bulunduğuna değinerek, 2-3 saatlik uçuşla Türkiye'den 50 kadar ülkeye ulaşılabildiğine, Türkiye'nin bir fırsatlar ülkesi olduğuna işaret etti.
Özellikle 2000'li yılların başından itibaren gerçekleştirilen birçok yatırım ve ekonomik hamlenin Türkiye'yi dünyadaki ileri ve gelişen ülkeler sınıfına soktuğunu belirten Özhaseki, "Bizim yaşadığımız travmaları, sıkıntıları, içinde bulunduğumuz ortamdaki bazı dramatik durumları hiçbir ülke yaşamıyor. Biz bunların altından kolayca kalktığımız gibi, önümüze bakıyoruz, bir taraftan da müthiş yatırımlar yapıyoruz." diye konuştu.
- "İnşaat sektörü Türkiye'de belirleyici bir sektör"
Gayrimenkulün Türkiye'deki en önemli sektörlerin başında geldiğine dikkati çeken Özhaseki, bu sektörün bir taraftan inşaat, bir taraftan turizm, bir taraftan da ekonominin genelini yakından ilgilendiren müthiş bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Özhaseki, göstergelerde büyüklüğü ülke ekonomisinin yüzde 7'si gibi gözükse de etki alanı ekonominin yüzde 25'ine ulaşan gayrimenkul sektörünün 250'ye yakın sektörü de etkileyen bir iş grubu olduğunu, bunların hepsinin de Türkiye'de faaliyetlerine hızla devam ettiğini kaydetti.
Bu alanda kendilerini ümitlendirecek ve yatırım yapmaya sevk edecek çok done olduğunu anlatan Özhaseki, şöyle konuştu:
"Bunlardan biri Türkiye'nin yapı stokunun bir an önce değişmek zorunda olması. Deprem bölgesiyiz. Yeni yönetmeliklere göre işler yapmamız lazım. Önemli miktarda konutu dönüştürmemiz gerekiyor. Bu konuda önümüzdeki yıldan itibaren yapacağımız atak Türkiye'deki yüzde 7'lik gayrimenkul ve inşaat sektörünü çok daha ileriye taşıyacaktır. Bu konuda ümitvar olmamızı gerektiren ikinci konu da bizde gelirin artması ve insanların çok sık ev değiştirmesidir. Refah ve ekonomik gelirimiz artıyor. O zaman ilk değiştireceğimiz şeylerin başında araba ve ev geliyor."
Mehmet Özhaseki, gayrimenkul ve inşaat alanında çok tecrübeli grupları bulunan Türkiye'nin dünya inşaat sektöründe Çin'den sonra ikinci sırada geldiğini bildirdi.
Bu alanda dünyadaki 250 büyük firma arasında 42 Türk şirketinin olduğu bilgisini veren Özhaseki, "Gücü yeten, müthiş organize kabiliyeti olan gerek devlet gerekse özel sektörde çok etkili ve yetkili kurumlarımız var. İnşaat sektörü gelecekte de Türkiye'de belirleyici bir sektör olarak mutlaka damgasını vuracaktır." yorumunu yaptı.
- "Tapu harçlarıyla ilgili müjdeler olacak"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Türkiye'ye bazen dışarıdan ekonomik boğma hareketlerinin yapıldığını, böyle dönemlerde iç dinamikleri harekete geçirmenin en akılcı yol olduğunu belirterek, depreme hazırlık sorumluluğu ve birçok bölgede konutların yenilenmesi zorunluluğu dolayısıyla neredeyse yüzde 100'ü yerli bir sektör olan inşaatın desteklenmesinin hükümetin aldığı kararlardan biri olduğunu söyledi.
Özhaseki, şöyle devam etti:
"Mesela akşam Bakanlar Kurulumuz vardı. Herkes saatlerce Hollanda konuştuğumuzu zannediyor. Evet, Hollanda da konuşulacak tabii ki ama gündem maddelerimizin en önemlilerinden birisi yine inşaat sektörüydü. İstanbul'da aylar öncesinde yaptığımız toplantının meyveleri yavaş yavaş alınıyor. Akşamki önemli konulardan biri de mesela tapu harçlarıydı. Önümüzdeki günlerde Maliye Bakanımızın bu konuda birtakım müjdeleri olacak. Orada sizlerin istediği, bana özelikle madde madde yazdırdığınız ne varsa hepsi yavaş hayata geçiyor."
Özhaseki, sektörü bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini belirterek, "Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde bizi kurtarıcı sektör olarak inşaat sektörünü görüyoruz. Yüzde 100 milli olduğunu bildiğimiz, içerideki birçok dinamiği harekete geçirecek olan bu sektör sonuna kadar bizim baş tacımız olmaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa'nın birçok yerinde inşaat sektörünün durağanlık yaşarken, konut satışlarının yavaşlarken Türkiye'de hızlanacağını ifade eden Özhaseki, "Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Ama şöyle de bir zaafımız var; günübirlik gelişmelerden çok çabuk etkileniyoruz. Alıcılar, talip olanlar gelişmelere göre bir anda karar verip frene basıp durabiliyor. O zaman da insanların morali bozuluveriyor. Bunları geçici olarak düşünüyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde bu sektörün çok daha güzel işler yapacağına, Türkiye'yi kurtaracağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Üniversite arasında protokol
Açılış konuşmalarının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından ülke ve pilot bölgede mekansal strateji planlarının hazırlanması protokolü imzalandı. Protokole Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki ile İTO Başkanı İbrahim Çağlar imza attı.
İTO Başkanı Çağlar, "Bu protokolle Türkiye'de hangi binanın nereye yapılacağı, turizm sektörünün nerede olacağı, organize sanayi bölgelerinin nerede kurulacağının planlaması yapılacak. İstanbul Ticaret Üniversitesi Türkiye'nin yeni mekansal yapısında yol haritasını belirleyecek." dedi.
AA