18 / 04 / 2024

Sektör temsilcileri konut satışlarını değerlendirdi!

Sektör temsilcileri konut satışlarını değerlendirdi!

Haziran ayı konut satış istatistikleri TÜİK tarafından açıklandı. Türkiye genelinde konut satışları 2018 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,4 oranında artarak 119 413 oldu.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı.  Verilere göre ülke genelinde haziranda satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 0,2 düşüş kaydetti.


TÜİK konut satış verilerini sektör temsilcilerini değerlendirdi. İşte, sektör temsilcilerinin değerlendirmesi... 




Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

“Önümüzdeki dönem daha iyi veriler alacağız”


Sektör temsilcileri konut satışlarını değerlendirdi!


Türkiye genelinde konut satışlarının yüzde 22,4 oranında artarak 119 bin 413'e, yabancılara yapılan konut satışlarının ise yüzde 7 artarak 2 bin 60'a geldiğini görüyoruz. Bu bize, yapılan kampanya ve desteklerin meyvelerini almaya başladığımızı gösteriyor. Özellikle konut kredilerinin düşürülmesinin çok önemli etkisi oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 artarak 57 bin 64 olması bunu kanıtlıyor. Seçim sürecinin geride kalması ve Ohal'in kalkması gibi konuların etkisini de önümüzdeki aylarda göreceğiz. Yerli alıcıya da yabancı alıcıya da baktığımızda satış rakamlarının memnuniyet verici olduğunu görüyoruz. Haziran ayında Irak vatandaşlarının Türkiye’den 315 konut, İran vatandaşlarının 228 konut aldığını görüyoruz. Ancak bu tablonun daha da iyi hale gelmesi için bazı desteklere ihtiyaç bulunuyor. Örneğin; yabacıya konut satışında 1 milyon dolarlık konut alım şartının 300 bin dolara düşürülmesi, Türkiye’ye daha fazla yabancı yatırımcı çekmenin önünü açacağı gibi konut satışlarını da artıracaktır. 



Abdüssamet Bahadır/ Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:

“Kampanyalar yabancının da iştahını artırdı”


Sektör temsilcileri konut satışlarını değerlendirdi!


Rakamlara baktığımızda uzun zamandır beklediğimiz hareketliliğin başladığını görüyoruz. Bir önceki ay bunun sinyallerini almaya başlamıştık. Önümüzdeki dönemde bunun etkilerini daha çok hissedeceğiz. Konut sektöründe yapılan kampanyalar yabancıların alım iştahını da artırdı. Sektör araştırmalarına ve verilere baktığımızda markalı konut satışlarında yabancı alıcıların oranının yüzde 10 ile son 15 ayın zirvesine çıktığını görüyoruz. Özellikle ipotekli konut satışlarının yüzde 35,3 oranında artarak 47 bin 648'i bulması çok önemli bir gösterge. Bunda kredi faiz oranlarının düşürülmesi çok etkili oldu. Bundan sonra da istikrar ve ekonominin toparlanmasıyla beraber daha da iyi veriler alacağız. 


 İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

“Kredi oranları düşünce satışlar arttı”


Sektör temsilcileri konut satışlarını değerlendirdi!


Türkiye genelinde konut satışlarının yüzde 22,4 oranında artarak 119 bin 413'e gelmiş olması çok sevindirici. Özellikle de ilk defa satılan konut sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 artarak 57 bin 64 olması ve ipotekli konut satışlarının da yüzde 35,3 oranında artış göstererek 47 bin 648'i bulması çok önemli. Uzun zamandır böyle güzel bir tabloyla karşılaşmamıştık, ilk defa konut kredilerinin düşürülmesinin çok önemli etkisi oldu. Alınan kararlar konut sektörüne canlılık olarak yansımaya başladı, önümüzdeki dönemde bunun etkilerini daha çok hissedeceğiz. Sonuçta sektörün her zamanki gibi ekonominin lokomotifi olmaya devam edeceği konusunda hiç şüphe yok. 

 


 

Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas

“Vatandaş konutta harekete geçti, bankalar da faizi yüzde 1’in altına düşürmeli”

 

Sektör temsilcileri konut satışlarını değerlendirdi!


Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, konut satış istatistiklerini değerlendirerek özellikle kredili konut satışlarında artış yaşandığını ifade etti. Elmas, “vatandaş konutta harekete geçti, bankalar da faizi yüzde 1’in altına düşürmeli” dedi. 


Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, konut satışlarında canlılığın yaşandığını bankaların faiz oranlarını yüzde 1'in altına düşürmesi gerektiğini aktardı.



“Konut satışlarında rekor artışla kampanya hedefine ulaşıldı”

Türkiye genelinde Haziran ayında 119 bin 413 adet konut satışı gerçekleşti. Haziran ayı konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre % 22 oranında bir yükseliş gözlendi. Bu artışta, KONUTDER olarak, GYODER ve İNDER ile birlikte 15 Mayıs ile 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz 'Birlikten Güç Doğacak, Türkiye Kazanacak' kampanyası etkili oldu. Konut alıcısı ve yatırımcılar, yüzde 0.98 faiz oranına ek olarak sunduğumuz yüzde 5 peşinat ve yüzde 20 indirim fırsatını iyi değerlendirdi ve özellikle kredili konut satışlarında artış yaşandı.


 

“Vatandaş konutta harekete geçti, bankalar da faizi yüzde 1’in altına düşürmeli”

İpotekli satışlara baktığımızda da 47.648 konut satışı ile 2017 yılının Haziran ayına göre yüzde 35 oranında artış yaşandığını görüyoruz. Bir önceki Mayıs ayı ipotekli satışlarıyla karşılaştırdığımızda yüzde 29’luk bir artış, birinci el satışlarında da yaklaşık yüzde 3’lük bir artış söz konusu. İstanbul’da da ipotekli satışlarda bir önceki Mayıs ayı ile karşılaştırdığımızda yaklaşık yüzde 28’lik bir artış, birinci elde de yaklaşık yüzde 8’lik artış gerçekleşti. Faizler psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına inince ev alma talebini erteleyen vatandaşların ve yatırımcıların harekete geçtiğini bu yaptığımız kampanyayla beraber bir kez daha görmüş olduk. Kamu ve özel bankalar elini taşın altına koyarak konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına muhakkak çekmelidirler. 


 

 

Atmaca Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca


Sektör temsilcileri konut satışlarını değerlendirdi!


Ulusal Kampanya sayesinde sektörümüz yeniden şahlandı. Son iki aylık dönemde bir yandan yatırımcılarımızın yüzünü güldürürken diğer yandan ekonomiye sağladığımız katma değeri de artırmayı başardık. Mayıs ayı itibariyle yükseliş eğilimine giren konut satışları haziran rakamlarında da etkisini gösterdi. Bu dönem hem yatırımcılarımız hem de biz sektör temsilcileri için yeni bir dönemin başlangıcı oldu. KDV ve tapu indirimleriyle başlayan bu süreç, yılın sonuna kadar sürecek bir dönem için ciddi bir yatırım fırsatı sunuyor.  Ulusal Kampanya’nın yarattığı hareketlilik bizim de satışlarımıza yansıdı. Kampanyanın sağladığı yüzde 20 indirime ilaveten yüzde 10 indirim daha sunarak, Bahçeşehir Park projemizde indirim tutarını yüzde 30’a çıkardık. Bununla da yetinmedik kampanya sona ermesine rağmen biz kendi içimizde kampanyamızı ekim sonuna kadar uzattık. Kampanyaya en büyük desteklerden birini vererek sektördeki canlılığı diri tutma konusunda kararlıyız. Ekim sonuna kadar ciddi bir satış performansı sergilemeyi hedefliyoruz. 

 



Roya Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Afşin Aykanat


Sektör temsilcileri konut satışlarını değerlendirdi!


Ulusal Kampanya ile mayıs ayında başlayan hareketlilik, haziran ayında yüzde 22.4 ile zirve yaptı. Yatırımcılar bu dönemi bir fırsat olarak karşıladı ve hızlı hareket ederek alış yönlü hareket sergiledi.  Satış rakamlarında haziran tablosu, yılın tamamına en büyük desteği sağlayacak. Biz bu dönemi hem yatırımcılarımız hem de biz sektör temsilcileri açısından bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Ulusal Kampanya geçtiğimiz ay sona ermesine rağmen KDV ve tapu harcı indirimleri sürüyor. Öte yandan biz sektör temsilcileri de artan maliyet baskısına karşı ciddi bir mücadele veriyoruz. Roya Yapı olarak maliyet artışını fiyatlarımıza yansıtmadık. Dolayısıyla fiyatlar hala düşük seviyelerde. Mayıs ayında başlayan artış eğiliminin süreceğine, yıl sonunda hedeflenen rakamın üstünde bir performansa ulaşacağımıza inanıyoruz. 


Yılın ilk dört ayında beklemeye geçen yatırımcılar bu dönemi bir fırsat olarak gördü.  Roya Yapı olarak kampanyaya dahil olduğumuz Roya Nova projemize, yatırımcılar hem yatırım hem de oturum amaçlı talep gösterdi. Kampanya sona ermesine rağmen konut fiyatlarının optimum düzeyde olması nedeniyle projemize yönelik talepler sürüyor. Bu trendin yıl sonuna kadar süreceğine inanıyoruz. 

 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri