Yıllık bazdaki faiz oranlarının cesaretli bir şekilde aşağı yönde çekilmeye devam etmesi gerektiğini savunan Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Mesela en son düşüşün 0.75 değil, 1.5 olmalıydı” dedi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) sanayici ve işadamlarıyla bir araya geldi. Basına kapalı olan toplantının öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, faiz indirimi konusundaki beklentileri değerlendirdi.
2015 temmuz ayı ortasına kadarki dönemde Türkiye’de enflasyon beklentisinin yüzde 7’nin altında, 6,5’lar seviyesinde olduğunu belirten Zeybekci, “Bugünden itibaren 2015 Temmuz vadeli bir kredi kullandığınızda şirket veya kişi olarak bir faiz maliyetine katlanmaya kalktığınızda piyasanın bugün rayiç faizi yüzde 14-15’ler seviyesinde. Gelecekle ilgili enflasyon beklentisinin yüzde 7’lerin altında olduğu bir gelecek yılla ilgili bir öngörüde yüzde 100’ün üzerindeki bir faiz katlanılabilir değildir. Bu üretim için iyi değildir. Kalkınma için iyi değildir. Bu istihdam için, büyüme için iyi değildir. Bu ülkemizin yatağının tabana yayılmasıyla ilgili beklentilerimiz açısından da iyi değildir. Ülkemizin gelecekle ilgili beklentileri son derece yüksektir” dedi. OECD’nin açıkladığı Türkiye raporuna da değinen Bakan Nihat Zeybekci; Dünya Bankası’nın da Türkiye ile ilgili büyüme beklentisini yüzde 2.4’ten yüzde 3,5’a çıkardığını hatırlattı.
“Faiz oranları cesaretle aşağı çekilmeli”
OECD’nin Türkiye’nin büyüme beklentisini 3,3’e çıkarmasını değerlendiren Zeybekci, şunları söyledi; “Bundan 3-4 ay önce size söylediğim bir söz vardı. Türkiye’nin büyümeyle ilgili beklentilerini aşağı yönde revize edenler, yıl ortası geldiğinde bunu tıpış tıpış yukarı yönde revize edecekler, demiştim. Türkiye böyle bir ortamı yaşıyor, böyle pozitif gelişmeleri yaşıyor şu anda. Gelecekle, bir yıl sonrayla ilgili beklentilerimiz son derece pozitiftir. Enflasyonla ilgili beklentilerimiz son derece iyidir. 2015 yıl ortası itibariyle yüzde 6’lı rakamlarda enflasyonun olacağı bir ortamda bugün gerek hazinenin gerekse özel sektörün, gerekse tüketicinin katlandığı faiz kabul edilebilir değildir. O nedenle yıllık bazdaki faiz oranlarının cesaretli bir şekilde aşağı yönde çekilmeye devam etmesinin gerektiğine inanıyoruz.”
Faizin aşağı çekilmesi, dolar kurunun da 2.10, 2.15, 2.20 aralığında kalması gerektiğini belirten Zeybekci, bu seviyelerin Türkiye’de ihracatı artırıcı, ithalatı daraltıcı veya sabit tutucu, dış ticaret açığını düşürücü etkisi olacağını vurguladı. Bakan Nihat Zeybekci; “Mesela şu ana kadar ilk 5 ayda yüzde 30’un üzerinde dış ticaret açığımız düştü. Yine aynı seviyede cari açığımız da otomatik olarak bu seviyede düştü. Bütün bunlar tabii ki pozitif beklentilerimiz ve faizle ilgili düşüş beklentilerimizi artırıyor. Mesela en son düşüşün 0,75 değil, benim beklentim şahsi olarak söylüyorum 1,5 olmalıydı” açıklamasını yaptı.
“Irak, bizim için gelişme potansiyeli yüksek pazardır”
Irak’a yapılan ihracat ve son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili de bir değerlendirme yapan Bakan Zeybekci; “Gerek Antep’te, gerek Adana’da, Ankara’da, İstanbul ’da ırakla iş yapan bütün kuruluşlarla görüşüyoruz. Yarın sabah (11 Temmuz Cuma) Türkiye Bankalar Birliği ile Irakla ilgili bir toplantımız da olacak. Haziranda yaşadığımız o yüzde 21’lik düşüşü öncelikle sabitlememiz, ondan sonra tekrar kaybettiklerimizi geri kazanmakla ilgili çalışmalarımız var şu anda. Taşımayla ilgili sıkıntımız var. Ödemelerle ilgili biraz flu bir alan var. Onları da çok kısa bir sürede düzelteceğimize inanıyoruz. Irak bizim için birincil, öncelikli, gelişme potansiyeli en yüksek pazardır” diye konuştu.
Dünya