"Kendi hızlı trenimizin yapımına başladık" diyen Lütfi Elvan, "Tasarımını bitirdik, detay çalışmaları yapılıyor. Bakanlığım TÜBİTAK ve İstanbul Teknik Üniversitesi birlikte çalışıyor. Eskişehir'de hızlı trenimizi üreteceğiz" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Karaman'da Polisevi'nde düzenlenen basın toplantısında soruları cevaplandırdı.
4B ve 5A uyduları çalışmaları ne durumda sorusuna Elvan, "Mevcut kanalların talebi üzerine bir süre erteledik. Televizyon kanallarının 4A'ya geçmesini bir süre engelledik. Ramazan ayı dolayısıyla ramazanda böyle bir girişimin doğru olmayacağını bazı kanallar ifade etti. Bazı kanallar da kendilerinin hazır olmadıklarını ifade ettiler. Kısa bir süre sonrada diğer kanallarımız hazır olur olmaz 4A uydusuna geçecekler" yanıtını verdi.
4B uydusunun yapımının Japonya'da tamamlandığını aktaran Bakan Elvan, "Özellikle bu 4A ve 4B uydularının yapımında çok sayıda Türk mühendis çalıştı. Önemli bir deneyim kazandılar. 4B uydumuz tamamlandı ve bu yıl 4B uydumuzu da uzaya fırlatacağız. Baykonur üssünde birkaç ay önce bir kaza oldu, fırlatılan uydu, fırlatma esnasında bir patlama söz konusu oldu. Onun soruşturması devam ediyormuş. Onla ilgili bir netice elde etmeden Baykanur üssünden herhangi bir fırlatma söz konusu olmuyor. Biz Rusya Ulaştırma Bakanlığı ile temasa geçtik. Rusya Ulaştırma Bakanlığı da Rusya Uzay Ajansı ile temasa geçti. Baykanur üssü hazır olur olmaz 4B uydumuzu da fırlatacağız. Yıl sonundan önce fırlatmayı düşünüyoruz" diye konuştu.
Bu yıl 5A uydusunun ihalesine çıkılacağını ve yapımına başlanacağını da ifade eden Elvan, "5A uydusunda bizim olmazsa olmaz dediğimiz şartlardan bir tanesi de uyduda kullanılacak olan malzemelerin en az yüzde 25'inin yerli ürün olması. Bu şartla ihaleye çıkılacak. 5A uydusunun yapımına da bu yıl başlayacağız. 6A'ya gelince, 6A'dan sonra yapacağımız uydulara yönelik Ankara Kazan'da bir merkez oluşturduk. Bu merkezde 6A uydumuzu üreteceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Tamamen Türk mühendislerimizin bir ürünü olacak. Kendi teknolojimiz olacak" dedi.
Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Elvan, ulaştırma sektörünün, kalkınmanın temel itici güçlerinden bir tanesi olduğunu söyledi.
Son 12 yılda ulaştırma sektöründe kara, hava, deniz ve demiryolu olmak üzere çok önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten Elvan, şunları kaydetti:
"Sadece demiryolu değil karayoluna baktığımızda da devrim niteliğinde hizmetlerimiz söz konusu oldu. Karayolunu yaparken de batıyı doğuya bağlayan ana akslar oluşturduk. Türkiye olarak en büyük eksikliğimiz Kardeniz'den Akdeniz'e olan karayolu akslarıydı. Biz kuzeyden güneye 18 yeni aks oluşturuyoruz. Karadeniz'in Akdeniz'e bağlanması, GAP'ta üretilen ürünlerin kuzeye, Karadeniz'e, ordan da kuzey ülkelere sevkiyatı çok daha hızlı bir şekilde olabilecek. Edirne'den Kars'a kadar Türkiye'yi demir ağlarla öreceğiz. İpek Demiryolu'nun bir parçası bu. Edirne'den Kars'a kadar, Kars'tan Tiflis, Bakü, oradan da Kazakistan ve Çin'e ulaşan bir hat. Bu hat bizim açımızdan çok önemli. Türkiye içerisinde olan bu kesimi süratle tamamlayacağız. Ankara-Sivas arasındaki YHT çalışmaları devam ediyor. Sivas'tan sonra, Erzincan, Erzurum ve Kars hattı var. Onun da yapımına süratle başlayacağız. İzmir-Afyonkarahisar, Afyonkarahisar'dan Konya-Karaman, Karaman'dan Mersin ve Adana hattını yapacağız. Bu Habur'a kadar uzanacak olan bir hat. Van'a bir başka aksımız var. Kuzey güney akslarına baktığımızda Samsun'dan Çorum, Çorum'dan diğer illerimize Mersin'e ulaşan bir aks. Trabzon'dan yine Şanlıurfa'ya uzanan bir aks var."
Demiryollarını artık TCDD'nin tekelinden çıkaracaklarını, özellikle yük ve yolcu taşımacılığının özel sektör tarafından yapılmasını temin eden çalışmaları olduğunu vurgulayan Elvan, bu çalışmalar tamamlandıktan sonra TCDD'nin sadece bu firmalardan kira alacağını belirterek, "Oldukça kapsamlı bir alan. "Bugün yarın, bu yıl tamamıyla özel kesime açar mısınız?" diye sorarsanız, 2014 yılı için erken derim" diye konuştu.
- Ankara-İstanbul YHT seferlerinin başlaması
Ankara-İstanbul arasında başlayan YHT seferlerine değinen Elvan, "Bu hat günde ortalama 5 bine yakın yolcu taşıyacak. Günde 12 sefer düzenliyoruz, 6 gidiş, 6 geliş olmak üzere. Çok yoğun bir talep var. Ciddi bir izdiham var. İlk hafta ücretsiz olacak. Türkiye için önem arz eden büyük bir mega proje. Türkiye'nin iki büyük kentini birbirine bağlayan en önemli hat oldu. Vatandaşlarımız artık iki kent arasında hızlı bir şekilde gidip gelecekler. Hacı Bayram'ı Eyüp Sultan ile buluşturuyoruz. Bu hattın açılmasından rahatsız olan kesimler var. Çok önemli bir açılış gerçekleştiriyoruz. 'İlk seferinde tren arıza yaptı' diye manşet atıldı. 15 dakika kaldık biz orada, 45 dakika tren kaldı denildi. Bunlar maksatlı yapılan şeyler. Halkımız bu yaptıklarımızı görüyor. Kendi hızlı trenimizin yapımına başladık. Tasarımını bitirdik, detay çalışmaları yapılıyor. Bakanlığım TÜBİTAK ve İstanbul Teknik Üniversitesi birlikte çalışıyor. Eskişehir'de hızlı trenimizi üreteceğiz."
AA
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler