28 / 03 / 2024

Cazibe Merkezleri Programı'na 2.5 milyarlık başvuru yapıldı!

Cazibe Merkezleri Programı'na 2.5 milyarlık başvuru yapıldı!

MÜSİAD tarafından düzenlenen Cazibe Merkezleri Tanıtım Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe Merkezleri Programı'na 2,5 milyar lira TL'lik başvuru geldiğini söyledi.


Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen Cazibe Merkezleri Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Elvan, yaptığı konuşmada, açıklandığından bu yana olan gelişmeleri paylaşarak işadamlarını bilgilendirdi. Cazibe Merkezleri Programına yatırım için 2,5 milyar lira civarında başvuru olduğunu söyledi. 


TÜM SÜREÇLERDE YANINIZDA OLACAĞIZ

Cazibe Merkezi Programı ile yatırımın başından sonuna kadar olan süreçte yatırımcı ile birlikte olunacağını aktaran Elvan, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yatırım kamu ve özel kesimin, yatırımcının el ele yürüdüğü bir süreç olacak. Biz yatırımcının eline bir teşvik belgesi verip, gidiniz, yatırımınızı yapınız' demenin ötesine geçiyoruz. Proje fikrinden fizibilite çalışmasına, arsa temininden bina yapımına, makina teçhizat alımından personel alımına, personel eğitiminden işletme aşamasına geçinceye kadar olan tüm süreçler devlet, hükümet, kamu olarak biz sizin yanınızda olacağız. Yatırımın tüm süreçlerinde size danışmanlık, müşavirlik yapacağız, önünüze çıkan her engeli biz kaldıracağız." Elvan, firmaların rekabet gücünü artırmak için her bir ilde her bir alt bölgede sanayi kümeleri oluşturacaklarını belirtti.


SORUNLARI BİZ ÇÖZECEĞİZ

Lütfi Elvan, bakanlık olarak sağlık endüstrisi alanında yatırım yapılacak olan ildeki üniversitelere o alanda araştırma desteği vereceklerini söyledi. Başvurular değerlendirildikten sonra artık o iş adamlarıyla birlikte çalışacaklarını belirten Elvan, "Yatırım aşamasında herhangi bir sıkıntı ile karşılaştıysanız onu biz çözeceğiz" dedi.


10 MİLYON TL BİNA DESTEĞİ

Elvan, söz konusu projede genel koordinasyonu Kalkınma Bakanlığı'nın yürüteceğini, ama uygulamanın Kalkınma Bankası tarafından yapılacağını dile getirdi. Elvan, farklı illerde yatırımı olan firmalara öncelik vereceklerini, yüzde 30 öz kaynak şartı getirdiklerini, yatırımcının da elini taşın altına koymasını istediklerini vurguladı. Yatırım yapmak isteyenlere bedelsiz fizibilite çalışması sunacaklarına dikkati çeken Elvan, bina yapımında yatırımcılara alternatifler sunacaklarını, 10 milyon liraya kadar bina yapım desteği vereceklerini anlattı.


İŞ DÜNYASINDAN BÜYÜK İLGİ

Bakan Elvan, yaptığı yatırımda ithal makina kullanmak isteyenlere 6 yıl vadeli faizsiz kredi vereceklerini, alınan makina ve teçhizatın da teminat olarak kabul edileceğini söyledi. Yerli makina kullananlar için kredide vadeyi 10 yıla çıkaracaklarını belirten Elvan, "İlk 3 yıl ödemesiz, 10 yıl vade. Faizsiz krediyi alabileceksiniz ve ilave bir teminat verme problemi ile karşı karşıya kalmayacaksınız" dedi. Elvan, üretime geçme aşamasında da alınan işletme kredisine yüzde 50'sine faiz desteği vereceklerini dile getirdi. Elvan, programı açıkladıktan sonra iş dünyasında büyük talep gördüklerinin altını çizdi.


ALMANLAR URFA'YA GELDİ

Bölgeye gelip araştırma yapanların olduğunu söyleyen Elvan, "Hafta sonu Şanlıurfa'daydım. Şanlıurfa'da bir Alman firmasının yetkilileri ile görüştüm. Boru üzerine yatırım yapmak istediklerini ifade ettiler. Başvurularını da almışlar. Özellikle doğalgaz borusu imali. Aşağı yukarı 100 milyon avroluk bir yatırım" dedi.


ÇELİK BORUYA YOĞUN TALEP

Elvan, cazibe merkezlerinde yapılmak istenen sektörlerle ilgili şunları söyledi: "Özellikle çelik boru, hafif blok, gaz beton ve tarım aletlerine yönelik başvuru var. Otomotiv yedek parça üretimi yönelik başvuru var. 2,5 milyar lira civarında resmi başvuru var. 1,1 milyar liralık bir ödenek ayırdık."


İŞSİZLİK EN ÇOK GÜNDEYDOĞU'DA

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise Doğu ve Güneydoğu teşvik paketini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Olpak, "Ülkemizde işsizlik oranının en yüksek olduğu bölgemiz maalesef Güneydoğu. Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'te işsizlik yüzde 25 civarında, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da ise yüzde 18 seviyesinde" dedi.



Yeni Şafak