27 / 04 / 2024

İnanç Kabadayı: Yıllık 600 bin konuta ihtiyaç var, yatırım durmaz!

 İnanç Kabadayı: Yıllık 600 bin konuta ihtiyaç var, yatırım durmaz!

EgeYapı'nın patronu İnanç Kabadayı, konutta balon iddialarına yanıt verdi. "Yıllık 600 bin konuta ihtiyaç var. Bu yüzden konuta ve gayrimenkule yatırımın durma şansı söz konusu değil." dedi.



Batışehir'de sona yaklaşan EgeYapı Groııp, bu yıl içinde toplam 700 milyon liralık 3 yeni projeye imza atmaya hazırlanıyor. Bugüne kadar 5 bin konut üreten Ege Yapı Group Kurucu Başkanı İnanç Kabadayı ile gayrimenkul sektörünü ve yeni yatırımlarını konuştuk. 


Mesleğe nasıl başladınız? 


Küçüklüğümden beri inşaat mühendisi olmak isterdim. O şantiyenin tozunu yutmak önemli. O tozu yutunca insanın içine işliyor, bizde küçük yaşlarda yuttuk. Üniversitede birinci tercihime inşaat mühendisi bölümünü yazdım ve sonrada  İstanbul  Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünü kazandım. Birinci sınıfı bitirdikten soma stajyer olarak başladım. Hem okudum hem de çalıştım. 10 yıl profesyonel olarak çalıştıktan sonra kendi şirketimizi kurduk ve yaklaşık 12 yıldır EgeYapı bünyesinde gayrimenkul geliştirme inşaat alanında faaliyet gösteriyoruz 


Çok genç yaşta başarılı bir grafiğiniz var. İşin sırrı nedir? 


İşini sevmek, işine güvenmek... İşimi severek yapıyorum gerçekten. Sabah 8 akşam 8 çalışıyorum. Buna haftasonu da ekleniyor, işten çıkmıyoruz diyebilirim. Sonuçta bu işin mutfağını iyi biliyorum. En küçük noktasından, en büyük noktasına kadar çalıştım bu işte, her şeyi gördüm. Hem uluslararası hem de yerel yayınları da takip ediyoruz. Öğrenmenin yaşın yok, elimden geldiğince kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. 


DOĞRU LOKASYONDA DOĞRU PROJE 


Sektörün önümüzdeki dönemdeki gelişimi nasıl görüyorsunuz? 


Gayrimenkul sektörü uzun soluklu bir koşu. Araziyi satın almaktan başlayıp, yaklaşık 5 yıl süren bir süreç. Ekonomimiz her geçen gün güçleniyor. Türkiye'de bu kentleşme oranının yanısıra kişi başı gelirin de her geçen gün arttığını değerlendirirsek 2023 hedeflerine adım adım yaklaşıyoruz. Türkiye'nin her geçen gün büyüme hedefleri var. Bu gelişen ekonomi açık olduğu sürece ana dinamikte inşaat sektörü olacaktır. Bu sebepten dolayı önümüzdeki yıllarda ciddi fırsatlar barındırıyor. Ancak bizim şirket olarak da bir mottomuz var. Bizim en önemli gördüğümüz nokta, 'Doğru lokasyonda doğru sekmende olması." 


Sizin dönüşümle ilgili planlarınız var mı? 


Kentsel dönüşüm bizim planlarımızda var. Bir Ataşehir'de birde İstinye'de. Kentsel dönüşüm uzun soluklu bir süreç birebir insanlara görüşmek, iletişim kurmak gerek. Bu tür konularda önümüz de ki dönemlerde daha da etkin olacağız. 


Hızlı bir şekilde devam ediyoruz. İmzaları almaya başladık. Yaklaşık önümüzde 1 yıllık bir süre var. 'Üretmek' bu çok önemli yoksa her yerde her ürünü üretmek doğru değil. Biz şirket statüsü olarak şehir merkezinde doğru projeleri üretmeye çalışıyoruz ve elimizden geldiğince de karma proje noktasında da daha hedefe yönelik daha işi geliştirilecek projeler gerçekleştirmeye çalışıyoruz. 


Konutta balon var mı? Fiyatlar şişti mi? 


Konutta balon yok. Fiyatlar şişmedi. Hatta son 1-2 ayda Merkez Bankası'nın faiz indiriminden sonra konutlarda performans artışı olmaya başladı, bir hareketlenme başladı. Sektörde şunu görüyoruz bu nüfusla, bu alım gücüyle zaten konuta ve gayrimenkule yatırımın durma veya azalma şansı söz konusu bile değil. Nihayetinde her yıl Türkiye'nin ortalama 600 bin konuta ihtiyacı var. Tüketici fiyatı sorgulamıyor, tüketici erişebilirliği sorguluyor. Bu da konut faiz oranlarının yüksekliği demek oluyor. Son dönemde bir tartışma oldu. Senetle satışlar çok arttı diye. Niye arttı? Çünkü faiz oranları yükseldi. 


Önümüzde cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Bu durum sektörü nasıl etkiler? 


2014 yılı seçim yılıydı. Yerel seçim vardı. Ağustos ayında da cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bu siyasi konjonktürde bakacak olursak, seçim sonuçlarıyla beraber her geçen gün bu alım daha da hızlanacak diye öngörüyoruz. Yılın son çeyreğinin çok daha iyi olacağını öngörüyorum. Cumhurbaşkanı seçimi de bitmiş olacak, güven yerleşecek. Bizim sektörde güven çok önemli. Bu seçimler bittikçe o güven daha da pekişecek. 


Projelerinizde nasıl bir artış gözlemlediniz? 


Yılın ilk 6 ayını kıyaslarsak haziran ayında yaklaşık yüzde 25-30 civarında artış oldu. Normal şartlarda bunu beklemiyorduk stabil gider diye tahmin ediyorduk. Uzakdoğulu yatırımcıdan teklif geldi 


Körfezli bir grupla ortaklığınız var. Yeni teklifler alıyor musunuz? 


Teklifler özellikle Körfez'den geliyor. Uzakdoğu'dan da iki tane grup geldi. Hindistan, Japonya ve Amerika'dan bir fon geldi. Uzakdoğu'daki şirketleri bilgilendirdik Türkiye'ye yatırım yapma kararı alacaklar. Bizdeki potansiyeli görüyorlar. 


Batışehir'de aidat rakamının iddialı olduğunu söyleyen İnanç Kabadayı, "Metrekaresini 1.6 TL olarak belirledik. Bu rakam dairenin tessonrası değerlenmesindeki en önemli etkenlerden biri" dedi. 



Sektörün en büyük sıkıntısı nedir size göre?

 

Yatırımcının korunması ve bazı fırsatların kolaylaştırılması lazım. Hem yerli hem de yabancı yatırımcı için. Bizim hammaddemiz arsa. Arsa gelişimi ne kadar gelişirse, sektör o kadar gelişir. 


Peki ya Tüketici Kanunu? Nasıl buluyorsunuz? 


Bizim çok desteklediğimiz, olması gereken bir şey. Tüketicinin doğru bilgilendirilmesi çok önemli ancak bunun yönetmeliklerle biran önce sonuçlanması lazım. Biz şu an en büyük projelerimizden iki tanesini  Emlak  Konut GY0 ile gerçekleştirdik tabi bunun kamu güvencesi var. Ancak tüketicinin ne kadar kendini güvende hissedeceği, her iki tarafa da zarar vermeyecek şekilde geliştirilirse, o kadar faydalı olacaktır. 


700 milyonluk 3 proje geliyor 


Ne kadarlık bir yatırım hedefiniz var? 


3 tane proje üzerinde çalışıyoruz. Birisi Kağıthane projesi, diğeri de Emlak Konut GYO'nun Yedikule'deki arazisi üzerinde hayata geçireceğimiz proje. Yasal izinlerle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Yılbaşına kadar sonuçlandırma hedefindeyiz. Bir de Beylerbeyi'nde ofis projemiz var. 2015'in ilk çeyreğinde başlamayı hedefliyoruz. 3 projenin toplam yatırım büyüklüğü de yaklaşık 700 milyon lira. 

25 günde 123 ticari alana 480 talep aldık 


Şimdi neler yapıyorsunuz? 


Batışehir projemiz, bizim amiral gemimiz. İlk bin konutluk birinci etabı teslim ettik. İkinci bin konutluk kısmının da teslimlerine başladık. Kartal'da devam eden 2 tane projemiz var. İspark ve Pegakartal. Yurtdışında yine taahhüt işlerimiz devam ediyor. Samsun'da 5 yıldızlı Sheraton Oteli'ni yapıyoruz. Yılbaşında teslim edilecek. Yılın son çeyreğindede Batışehir'in ticari alanlarının satış ihalesi var. Şu an ön talepleri topluyoruz. 


Talep nasıl?


Ciddi bir talep oluştu. 25 gün içinde talep toplamaya başladık. Yaklaşık 123 tane bağımsız bölümümüz olacak. Gelen talep 480'i geçti. 1000'i geçmesini bekliyoruz. Her geçen günde artıyor günde yaklaşık 60-70 tane ön talep geliyor. 


Sabah 




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler