Bu yıl temelleri atılan Boğaz'ın yeni gerdanlığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 29 Ekim'de ilk etabı hizmete giren Marmaray, üçüncü havaalanı, Kanal İstanbul gibi önemli açılımlar yatırımcıların eğilimleri üzerinde büyük etki yapıyor.
İstanbul'un merkez ilçeleri konut edinme eğiliminde ilk sırayı alıyor. Bu yıl temelleri atılan Boğaz'ın yeni gerdanlığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 29 Ekim'de ilk etabı hizmete giren Marmaray, üçüncü havaalanı, Kanal İstanbul gibi önemli açılımlar yatırımcıların eğilimleri üzerinde büyük etki yapıyor. Özel sektör girişimlerinin sayısı ise her geçen gün anıyor. Bu sürece kentsel dönüşüm projelerinin hızla devam ettiği merkeze yakın ilçeleri de eklersek, İstanbul gayrimenkul piyasasındaki dengelerin önümüzdeki 2-4 yıl içinde nasıl değişebileceğini daha iyi anlamış oluruz.
ÖNE ÇIKANLAR BÖLGELER
Yatırımlar açısından bakıldığında Anadolu yakasında; Pendik, Kartal, Tuzla, Maltepe, Üsküdar ile Avrupa yakasında; Ayazağa, Kağıthane, Beşiktaş, Bağcılar (Güneşli) Küçükçekmece (Halkalı), Esenyun, Beylikdüzü ve Avcılar - Ispartakule bölgelerinin öne çıktığını görüyoruz. Anadolu Yakası'nda Kartal-Maltepe-Tuzla üçgeninde Avrupa Yakası'nda ise Ayazağa-Maslak-Darüşşafaka, Esenyun-Beylikdüzü, Halkalı-Başakşehir-Kayabaşı Ispartakule-Bahçeşehir bölgeleri konut arzını önümüzdeki dönemde oldukça arttıracaktır.
Maltepe: Kadıköy-Kartal metro hattı ve bölgede devam eden projeler 2013'te gayrimenkullerin değerine yüzde 9- 20 oranında etki yaptı. Beykoz: Poyrazköy ve Riva 2014 - 2018 yılları arasında yatırımcıların arzu ettiği değerleri görecektir. Silivri: Kanal istanbul ve 3. Havaalanı projeleriyle geçen yıl gündeme gelen ilçedeki arsa ve konut değerleri doyum noktasına ulaştı. Bu nedenle önümüzdeki 3 yıl içinde yeni bir sıçrama beklenmiyor. Kemerburgaz-Göktürk, Zekeriyaköy, Zeytinburnu, Kağıthane, Sultançiftliği-Habibler, Gazimahallesi-Küçükköy, Çekmeköy-Taşdelen-Sancaktepe, Göztepe, Maltepe'nin diğer ilçelere göre daha hızlı gelişiyor.
Bu gelişme 2014- 2017 arasında daha da hız kazanacak. Değerleme uzmanlan, Başakşehir-Küçükçekmece, Çatalca, Kayabaşı Alunşehir - Ispartakule, Orhanlı, Şahintepe - Güvercintepe için de aynı tespider dile getiriliyor. Ancak Başakşehir ve Küçükçekmece hariç ulaşım akslanyla ilgili alt yapı yetersizliği yatınmcılann kısa vadeli beklentilerine cevap vermiyor. Bunu aşmak için İBB Başkanı Kadir Topbaş ve ekibi 2018 yılına kadar raylı sistemin bölgeye getirilmesine dönük fizibilite çalışmalarına başladı.
Aynı şekilde Şile, Ağva gibi bölgelerde de değer artışları 2014 sonrası hız kazanacak. Avrupa Yakası'nda Maslak, şehir merkezine ve merkezi iş alanına yakınlığı nedeniyle gelişmekte olan en pahalı konut projelerinin yer aldığı bölgedir. My Home Maslak (Ağaoğlu), 42 Maslak (Bay inşaat), Maslak 1453 (Ağaoğlu), Maslak Eclipse (Anaş) bu bölgedeki üst segment marka projelerden sadece birkaçı. Buna karşılık Anadolu yakasında Ataşehir'de yükselen fınans merkezi odaklı yükselen Agaoğlu My Towerland, Varyap Meridian, İstanbul Metropol, Sarphan v.s. projeler hem İstanbul'un yeni sulietinde farklılık oluşturmakta, hem de gayrimenkul piyasasına yön vermektedir.
Türkiye nüfusunun en yoğun olduğu Marmara bölgesi ve dolayısıyla İstanbul tarihinin en büyük şantiye alanlarına ev sahipliği yapıyor. 2011 yılında İstanbul'un Anadolu Yakası nda inşaatı devam eden 56 bin konut vardı.
Avrupa Yakası nda bu sayı dört katına çıktı. Tam 232 bin konut inşası tespit edildi.
2012 yılında 100 konut projesinde 35 bine yakın konut sahiplerini buldu.
Yeni Akit Ek
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler