25 / 04 / 2024

KKTC Su Temin Projesi'nde 3 tesisin temeli atılacak!

KKTC Su Temin Projesi'nde 3 tesisin temeli atılacak!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve asrın projesi olarak nitelendirilen KKTC Su Temin Projesi kapsamında 3 tesisin temeli atılıyor. Projelerinin yaklaşık yatırım maliyeti 123 milyon lirayı buluyor...


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve asrın projesi olarak nitelendirilen KKTC Su Temin Projesi kapsamında 3 tesisin temeli atılıyor. KKTC İçmesuyu Arıtma Tesisi, Geçitköy Terfi Merkezi-Lefkoşa İsale Hattı ve Girne İsale Hattı projelerinin yaklaşık yatırım maliyeti 123 milyon lirayı buluyor. 


KKTC Su Temin Projesi kapsamında 3 tesisin temeli 1 Şubat Cumartesi günü atılacak. KKTC Girne Geçitköy Barajı’nda gerçekleştirilecek temel atma merasimi KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı’nın katılımıyla yapılacak.


KKTC tarafında temeli atılacak 3 tesisin yaklaşık yatırım maliyeti 123 milyon lirayı buluyor. Bu tesislerden KKTC İçmesuyu Arıtma Tesisi ile günlük 200 bin metreküp içme suyu arıtılacak. Geçitköy Terfi Merkezi-Lefkoşa İsale Hattı kapsamında 63,5 km boru döşenecek. Temeli atılacak diğer bir tesis olan Girne İsale Hattı ile de Girne bölgesindeki, toplam uzunluğu 160 km olan dağıtım hatları inşa edilecek.


Dünyada ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak, KKTC Su Temini Projesi eş zamanlı yürütülen 3 aşamadan oluşuyor. Projenin Türkiye tarafı Mersin’in Anamur ilçesindeki Dragon Çayı’nın üzerine, temelden 99 metre, nehir tabanından 94 yükseklikte olacak. Toplam 130,5 milyon metreküp depolama hacmine sahip Alaköprü Barajı, projenin temelini oluşturuyor. Projenin Türkiye ayağı olan Alaköprü Barajı’nın temeli 7 Mart 2011 tarihinde Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmıştı. Projenin Türkiye tarafının diğer aşamalarıysa 23 kilometre uzunluğunda ve 1500 milimetre çapında düktil boru isale hattı ve 10 bin metreküp hacmindeki Anamuryum Dengeleme Deposu’nun yapımını kapsıyor.


KKTC’NİN 50 YILLIK SU İHTİYACINI KARŞILAYACAK


Projenin ikinci aşaması olan deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçecek olan 1600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Projenin üçüncü aşaması ise KKTC tarafında yürütülecek. Projenin KKTC tarafında ise Güzelyalı bölgesinde 6 megavat gücünde Güzelyalı Pompa İstasyonu, 3 bin 694 metre uzunluğunda ve 1.400 milimetre çapında düktil boru terfi hattı, temelden 65 metre, nehir tabanından 58 m yükseklikte olan 26,5 milyon metreküp depolama hacimli Geçitköy Barajı ile 13 megawatt kurulu gücünde Geçitköy Terfi Merkezi’nin yapımı yer alıyor. Kıbrıs tarafında inşa edilen Geçitköy Barajı’nın temeli ise 30 Mart 2012’de atıldı. 


Projenin tamamlanmasıyla KKTC’ye aktarılacak yıllık 75 milyon m3 suyun yüzde 50,3’ü içme-kullanma, yüzde 49,7’si zirai sulama suyu olarak değerlendirilecek. Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC’de, 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak.


Kamu Gündemi