28 / 04 / 2024

Kasım ayında 1 milyar 771 milyon lira konut kredisi kullanıldı!

Kasım ayında 1 milyar 771 milyon lira konut kredisi kullanıldı!

Para piyasalarındaki hızlı harekete rağmen yatırım tercihi konuttan yana kullanıldı. Kasım ayı içinde çekilen kredi miktarı 1 milyar 771 milyon lira oldu. Toplam konut kredi hacmi ise 109 milyara dayandı.


Ko­nut ta­le­bi­ni er­te­le­mek is­te­me­yen tü­ke­ti­ci ban­ka­lar­dan 30 gün­de 1 mil­yar 771 mil­yon 854 bin li­ra­lık ko­nut kre­di­si çek­ti. Mer­kez Ban­ka­sı­’nın ve­ri­le­ri­ne gö­re top­lam kul­lan­dı­rı­lan ko­nut kre­di­si ise 1 ay­lık sü­re­de 106 mil­yar 744 mil­yon 209 bin li­ra­dan 108 mil­yar 516 mil­yon 63 bin li­ra­ya çık­tı.


Ay­lık öde­me 7 mil­yar

Çe­ki­len ko­nut kre­di­le­ri­nin va­de­si ge­len öde­me­le­ri de bir hay­li yük­sek gö­rü­nü­yor. Ko­nut al­mak için ban­ka­la­rın ka­pı­sı­nı ça­lan tü­ke­ti­ci­ler her ay ban­ka­la­ra çek­tik­le­ri kre­di­nin ay­lık tak­si­ti ola­rak yak­la­şık 7 mil­yar li­ra öde­me ya­pı­yor. Bir yan­dan ye­ni kre­di ve­ren ban­ka­lar bir yan­dan da he­men baş­la­yan ay­lık ge­ri öde­me bulunuyor. Böylece sistemde dönen kredi miktarı 102 mil­yar li­ra­da görünüyor.  


Çe­ki­len kre­di­le­rin va­de ya­pı­sı de­ğiş­ken­lik gös­ter­me­si­ne kar­şın son dö­nem­de 5 yıl­dan uzun 6 yıl­dan kı­sa olan va­de­nin ter­cih­te öne çık­tı­ğı göz­len­di. Son bir ay­da kre­di kul­la­nan ki­şi­ler 1-48 ay va­de se­çe­ne­ğin­de da­ha az kre­di kul­lan­dı. En faz­la kre­di çe­ki­len va­de kı­rık ola­rak ad­lan­dı­rı­lan 5 yıl­dan uzun ya­ni 60 ile 70 ay ara­sın­da ka­lan va­de ol­du. Tü­ke­ti­ci­ler 120 ay va­de­li kre­di­le­ri de ta­lep et­ti.


Faiz geliri arttı

Ban­ka­la­rın kul­lan­dır­dı­ğı ko­nut kre­di­sin­den el­de et­ti­ği fa­iz ge­li­ri­nin de art­tı­ğı tah­min edi­li­yor. Ay­lık pa­ra ve ban­ka is­ta­tis­tik­le­ri­ne gö­re tüm kre­di­ler­den el­de edi­len fa­iz ge­li­ri­nin 6 mil­yar 692 mil­yon 838 bin li­ra ol­du­ğu göz­le­ni­yor. Fa­iz, ko­mis­yon ve va­de ya­pı­sı baz alın­ma­dan ba­sit bir he­sap­la­ma­da ko­nut kre­di­sin­den el­de edi­len fa­iz ve ko­mis­yon ge­li­ri­nin 700 mil­yon li­ra­ya ya­kın ol­du­ğu göz­le­ni­yor.


Emine Açar/Bugün