İstanbul Mimarlar Odası, bu yılki İstanbul ve Deprem Sempozyumu'na hazırlanıyor. Konunun uzmanları ise yine İstanbul'un olası bir depreme hazır olmadığı görüşünde birleşiyor ve İstanbul'da 1 milyon 600 bin yapının denetlenmesi gerektiğini belirtiyorlar..
İstanbul Mimarlar Odası tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenecek olan "İstanbul ve Deprem Sempozyumu" için hazırlık toplantıları devam ederken uzmanlar İstanbul'un olası bir depreme hazır olmadığı görüşünde birleşiyor. Sayıştay'ın 2002 yılında yayınladığı "İstanbul Depreme Nasıl Hazırlanıyor" raporundan bugüne kadar geçen süre, yapılan çalışmaların yetersizliğini gün gibi ortaya koyuyor. 1999 depreminin ardından Başbakanlık genelgesiyle 2000 yılında kurulan Ulusal Deprem Konseyi'nin 2007 yılında yine Başbakanlık genelgesiyle lağvedilmesi, depreme karşı yaptığımız hazırlıklar hakkında kanaat sahibi olmaya yetiyor.
15 YILDA TAMAMI DEĞİŞİRDİ
Gazetemize İstanbul'daki yapılaşmayı değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, "17 Ağustos 1999 depreminin ardından, bugüne kadar birtakım çalışmalar yapıldı, ama sadece evler güçlendirme yapılıp bırakıldı. Depremde göçebilecek binaların güçlendirme değil yıkılıp depreme dayanıklı halde tekrar inşa edilmesi gerekiyor. Bir diğer husus, sadece deprem projesi hastane, okul ve devlet binalarında uygulandı. Bireysel konutlarda hiç uygulanmadı. İstanbul'da 1 milyon 600 bin yapı mevcut, bu yapıların tek tek denetlenmesi gerekiyor. 1999'dan bu yana birçok adım atılabilirdi. Bireysel konutlara neredeyse dokunulmadı demek yerinde olur. Eğer 15 yıl boyunca biraz adım atılsaydı Marmara'nın 3'te 2'si tamamlanmış olurdu. Burada yapılması gereken en önemli durum, doğru proje doğru mimariyle yapılaşma olursa korkulacak bir durum olmaz" şeklinde konuştu.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz de yaptığı açıklamada, İstanbul'un depreme hazır olmadığının altını çizdi. Tüysüz, "İstanbul için deprem her zaman bekleniyor ama Çanakkale'de yasanan depremler İstanbul'u etkilemez. Deprem olarak İstanbul'un yüzde 60-70'i hazır değil. İnsanlar, haklı olarak depremden korkuyorlar fakat İstanbul'da yasayanlar da hazır değil" İfadelerini kullandı.
YOĞUNLUK 1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE YASIYOR
İstanbul nüfusunun çoğunluğu l'inci derecede deprem bölgesinde yasıyor. Ne acıdır ki mevcut binaların yüzde 60'a yakını kaçak durumda. Yüzde 40'ı da deprem ömrünü tamamlamış, bunların yüzde 27'sinin de derhal yıkılması gerekiyor. İstanbul'da ticari faaliyetlerin yer aldığı alanların yüzde 56'sı birinci derece, yüzde 43'ü İse ikinci derece deprem bölgesinde bulunuyor.
"DEPREM MASTER PLANI" RAFLARDA ÇÜRÜYOR
2003 yılında İstanbul Büyüksehir Belediyesi İle Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik üniversiteleriyle ortaklasa hazırlanan "İstanbul Deprem Master Planı" da raflarda çürüyor. İstanbul Deprem Master Planı'nda 2003 yılındaki bina dağılımına göre İstanbul yapı stokunun yüzde 15'i konum acısından yanlış yerde. Yüzde 90'a yakını heyelan alanlarında.
Milli Gazete