26 / 04 / 2024

İstanbul Eylem Planı'nın detayları belli oldu!

İstanbul Eylem Planı'nın detayları belli oldu!

Hükümet, İstanbul'u eski hüviyetine kavuşturmak için çalışmalara başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı İstanbul Eylem Planı'na göre İstanbul, ''Eski İstanbul ve "Yeni İstanbul" olarak ikiye ayrılacak.


Hükümet, İstanbul'u eski hüviyetine kavuşturuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan İstanbul Eylem Planı'na göre dikey binaların yerine mahalle eksenli yapılaşma planları gelecek. 


Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, tarihi bölge olan İstanbul, "Eski İstanbul ve "Yeni İstanbul" olarak ikiye ayrılacak.


ESKİ VE YENİ İSTANBUL

Eski Tarihi İstanbul yeniden tanımlanıyor. Şehrin sınırları da yeniden belirlenecek. İstanbullu ile İstanbul arasında bir yabancılaşmayla kaybolan tarihi değerler, kültür ve inanç zenginliği yeniden yaşatılacak. Bu kapsamda eski Kudüs şehri (Old City Jerusalem), eski Prag kasabası (Old Town Prague) gibi örnekler dikkate alınarak bu şehirlerdekine benzer şekilde bir "Eski İstanbul" (Old City Istanbul) bölgesi belirlenecek. Bölge turizme açılacak. Küresel dünyadaki gelişmelerin etkisiyle uluslararası alanda ekonominin, sanatın, sporun ve turizmin merkezi olan modern bölgeler de Yeni İstanbul bölgesi olacak. 


DİKEY YAPILAŞMA BİTECEK

İstanbul'un metropolitan planının belli olmasıyla yeni şehir planlamaları sosyal ve kültürel odaklı olarak 'İstanbulluluk' kimliği etrafındaki bütünleşme özendirilecek. Muhitinden tecrit edilmiş (kapalı/ güvenlikli) site ve dikey yapılaşmanın önüne geçirilerek mahalle eksenli açık bir yapılaşma başlayacak. Değişikliklerin hukuki ve idari alt yapısı en kısa zamanda hayata geçecek. Bu kapsamda Eski İstanbul'un siluetini bozacak olan gökdelenler, çok katlı yapılara izin verilmeyecek.


DEPREM STRATEJİSİ BELİRLENECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından deprem tehlikesi altında bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal deprem çalışma stratejisi kültürel değerlerin korunması için katkı sağlayacak. Doğa kaynaklı diğer afetler ile teknolojik kazaların ve bu kazaların çevreye oluşturduğu riskler ve tehlikeler çözüme kavuşulacak. İklim değişikliğine bağlı sel, toprak kayması, deprem gibi doğal afetler sırasında tarihi yapıların risk altında olmaması için önlemler alınacak.


İSTANBUL KORUMA KANUNU

İstanbul'un tarihi mirasları, kültürel arşivi ve binlerce yıllık hafızası, İstanbul Koruma Kanunu yasasıyla sonraki nesillere de aktarılacak. 


İSTANBUL DERSİ OKUTULACAK

İstanbul'daki ilk ve orta öğretim müfredatında "İstanbul" dersi okutulacak. Bu derslerle İstanbul bilgi, görgü, zevk ve adap eğitiminin öğretilmesi planlanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 'İstanbulluluk' ruhu kitaplarda öğretilecek.


KÜLTÜR VE SANAT KONSEYİ

Kültür ve Sanat Konseyi, resmi bir hüviyete sahip olacak. Konseyin kadroları ise İstanbul'a ilgi ve yakınlığı olan akademisyen ve sanatçılardan seçilecek.  İstanbul'da Doğu Roma ve Osmanlı medeniyetlerini yansıtacak birer müze yapılacak.