25 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'un çevresine örnek şehirler yapılacak!

Kanal İstanbul'un çevresine örnek şehirler yapılacak!

100 günlük eylem planıyla ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul ve Millet Bahçesi projeleriyle ilgili açıklamalar yaptı.


Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Dünya İdari Kentler Birliği 1. Genel Kurulu toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şehirlerin ekonomik güç olduğu yeni bir dünyanın kurulduğuna ve ekonomik güç olarak şehirlerin bütçelerinin ülkelerle yarıştığını vurguladı. 

100 günlük eylem planı içerisinde bakanlık olarak hayata geçirecekleri 39 eylemlerinin bulunduğunu anlatan Kurum, bunların başında Kanal İstanbul’un geldiğini belirtti.



Boğaz'a alternatif proje


Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre Kurum, “Bu proje dünya ölçeğinde bir proje olacak. Marmara Denizi ile Karadeniz’i bağlayan kanal, 43 kilometre uzunluğunda olacak ve bu kanalın iki tarafında örnek şehirler kuracağız. Bunu Güney Kore yaptı. Biz de İstanbul’a ülkemize bu tarihi mirasa yakışır örnek bir şehir kuracağız. Gerçekten şehircilik anlamında alt yapısıyla üst yapısıyla her şeyin içinde barındırıldığı bir şehir olması noktasında çalışmalarımız olacak. Bu proje aynı zamanda İstanbul Boğazı’na da alternatif bir proje olacak.” şeklinde konuştu. 


Kanal İstanbul


100 günde 33 ile millet bahçesi


Millet Bahçeleri projesiyle ilgili konuşan Kurum, ''İlk etapta 100 günde 33 ilimizde yapıyoruz ama yerel seçime kadar 81 ile Millet Bahçesi yapma çalışmalarımız var. Şu anki projelendirdiğimiz Millet Bahçesi büyüklüğü 21 milyon metrekare. Ankara’daki Millet Bahçesi’nin büyüklüğü ise yaklaşık 2 milyon metrekare. Bu Millet Bahçeleri ile Ankara’daki yeşil alan miktarını yaklaşık yüzde 6 artırıyoruz. Bu çok önemli bir oran” açıklamasında bulundu. Atatürk Havalimanı’nın Millet Bahçesi olacağını hatırlatan Kurum, İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan miktarının da yüzde 10 artacağını vurguladı.



12 milyarlık tasarruf


Sıfır Atık Projesi’nin de 100 günlük eylem planı olduğunu söyleyen Kurum, “Hedefimiz sıfır atık üreten bir Türkiye ve çevremizi bir anne şefkatiyle koruyarak kalkınmak. Bu hedefe sadece evimizin önünü temiz tutarak değil, havamızı, toprağımızı, suyumuzu koruyarak değil, atıklarımızı dönüştürerek ulaşabileceğimize inanıyoruz. 2023’e kadar sıfır atık sistemini tüm Türkiye’de uygulamaya geçireceğiz ve bu sayede yıllık 12 milyar lira kaynak tasarrufu sağlamış olacağız” dedi.



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Yeni konut projeleri