20 / 04 / 2024

Ev almadan önce yalıtıma dikkat!

 Ev almadan önce yalıtıma dikkat!

Kışın gelmesiyle birlikte Ankara'nın soğuğu ve ayazı, ev sahibi olmak isteyen vatandaşları konut alırken yalıtım konusunu düşünmeye ve etrafta kamuoyu yoklaması yapmaya yöneltiyor. Ankara'da vatandaşlar ev alırken yalıtıma dikkat ediyor...



Artık ev aldıktan sonra "kara kara nasıl ısınacağız" diye düşünmek istemeyen ev sahipleri, iş işten geçmeden çözüm yolu arıyor. Bu kapsamda insanların en çok başvurduğu yöntem ise ev almadan önce komşularının ısınma faturalarını incelemesi. 


Günümüzde konut sahibi olmak isteyenler bir evin yalıtım konusunda ne derece iyi olduğunu anlayabilmek için kontrat imzalamadan önce eski kiracı veya komşuların doğalgaz faturalarını inceleyerek fikir sahibi oluyor. Büyük bütçeler ayrılan doğalgaz faturaları yalıtımın iyi yapılmadığı düşüncesini kafalarda oluştururken eve talip olan insanlara tercihlerini belirlemede yol gösteriyor. Bu da özellikle bazı müteahhitlerin malzeme üretiminden uygulamasına kadar detaylı ve titiz bir çalışma isteyen ısı yalıtımında duyarsız kalarak, görevlerini yerine getirmediğini gün yüzüne çıkarıyor. Bana dokunmayan yılan da bin yaşasın Binalarda uygulanan ısı yalıtımları doğaya da dost. 


Yalıtımla enerji etkin bir şekilde kullanılırken, ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeler ve gazların salınımı da engelleniyor. Böylece hava kirliliği ve küresel ısınma tehdidi asgari seviyeye iniyor.  Binalarda detaylı ve titiz bir çalışma isteyen ısı yalıtımında duyarsız kalınmaması ve ev almak isteyenlerin tercihlerinde ısı yalıtımını göz önünde bulundurması sadece cebe değil çevreye de büyük fayda sağlıyor. 


Binaları dış etkilerden koruyarak uzun ömürlü olmasına katkı veren ısı yalıtımı, beton ve zeminlerin paslanmasını ve küflenmesini de engelleyerek depreme karşı dayanıklı binalar oluşturmaya yardım ediyor. Son çıkarılan yasa da Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltan ve yakıt harcamalarını önemli ölçüde düşürerek bütçelere tasarruf sağlayan ısı yalıtımının önemine bir kez daha dikkati çekiyor.  Konutların ömrünü uzatmak, değerini arttırmak ve arzu edilen konfor şartlarını sağlamak için son derece önemli olan yalıtım, yasaların da katkısıyla kısa zamanda hemen her binada yer alacak. Sonuç olarak yalıtımın her evde bulunmasıyla ısınma ve soğutma giderleri düşerken, çevreye de katkı sağlanacak. 


Habertürk Gazetesi Ankara eki