29 / 03 / 2024

Yapı ruhsatı almadan sözleşme yapan satıcılara 138 bin lira ceza!

 Yapı ruhsatı almadan sözleşme yapan satıcılara 138 bin lira ceza!

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un idâri para ceza miktarları yılbaşı itibarıyla değiştirildi. Yapı ruhsatı almadan sözleşme yapan satıcılara 138 bin lira ceza gelecek..


 

Yapı ruhsatı almadan ön ödemeli olarak tüketicilerle konut ve devre tatil satım sözleşmeleri imzalayan satıcılara uygulanacak ceza miktarları yükseltildi. 


Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “ceza hükümleri” başlıklı 77. maddesinde düzenlenen idâri para ceza miktarları yılbaşı itibarıyla değiştirildi. Ön ödemeli konut satış sözleşmesiyle satılan ancak 36 ay içinde teslim edilmeyen konut ve devre tatil konutu başma ceza miktarı ise 27 bin 633 lira olarak belirlendi. 


Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ile devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri hükümlerine aykırı her bir işlem başına uygulanacak idari para cezası da bin 380 liraya çıkarıldı.    


Konut finansmanı sözleşmelerinde, cayma hakkı, faiz oranı, erken ödeme, sigorta yaptırılması hükümlerini ihlal eden kuruluşlara her bir işlem başına bin 380 lira ceza uygulanacak.