26 / 04 / 2024

Emre Çamlıbel: Artık 30 ayda bitmesi gereken projelerin süresi 36 aya çıkarıldı!

 Emre Çamlıbel: Artık 30 ayda bitmesi gereken projelerin süresi 36 aya çıkarıldı!

Soyak Üst Yöneticisi Emre Çamlıbel, "Artık 30 ayda bitmesi gereken projelerin süresi 36 aya çıkarıldı. Bir de artık konut tamamlama sigortası başlayacak. Eğer konut üreticisi projeyi tamamlayamazsa sigorta işi bitirecek." dedi



Gayrimenkul sektörüne çeki düzen verildiğini söyleyen Soyak Üst Yöneticisi Emre Çamlıbel, "Artık 30 ayda bitmesi gereken projelerin süresi 36 aya çıkarıldı. Bir de artık konut tamamlama sigortası başlayacak. Eğer konut üreticisi projeyi tamamlayamazsa sigorta işi bitirecek. Bu sigortayı konut üreticisi ödeyecek. Ruhsat alınmadan satışa çıkılamaz şartı getirildi" dedi Soyak Üst Yöneticisi (CEO) Emre Çamlıbel, lendirmesini yaptı. Gayrimenkul sektörünü verilmesinin beklendiğini vurgulayarak, 2013 İstanbul merkezli operasyonda gayrimenkul değerlendiren Çamlıbel, 2013'ün sektör için itibariyle sektörün yüzde 7,5 büyüdüğünü kaysektöründen bazı iş adamlarının adının çok başarılı geçtiğini ve Türkiye'ye üst üste detti. İstanbul için düşünülen mega projelergeçmesinin sektöre yansımasına ilişkin, not artışları geldiğini ifade ederek, bunların da den olan 3. Köprü, 3.havaalanı, Yenişehir "İtibar araştırmalarında genel olarak itibarı Türkiye'ye olan yatırımcı akışını hızlandırdığı projelerinin başladığını anımsatan Çamlıbel, düşük ve sıkıntılı çıkan bir sektörüz. Henüz söyledi. Çamlıbel, ekonomide büyüme hede- bunların sektör açısından gelecek yıl için kesinleşmemiş bilgiler üzerinden sektörün flerin tutturulmasının sektöre de olumlu yan- önemli adımlar olduğunu belirtti. Çamlıbel, itibar kaybetmesinden korkuyoruz" değer- sidiğini ve yıl içinde yaklaşık bir milyon ruhsat 2014'ün de 2013 kadar iyi geçeceğine inandığını ifade ederek, şöyle konuştu: "2013'te gördüğümüz yüzde 7,5 büyümenin 2014'te de devam edeceğini ve ruhsatların da 1 milyon civarında kalacağını düşünüyorum. 


Ancak konutta KDV'nin yükselmesi olumsuz bir durum. Sonuçta bu alıcıya yansıyor ve konut alım gücü düşüyor. Bir de konut satışında dolayı harçlar ve vergiler var. Bu nedenle alt ve orta gelir grubu konutlarda yüzde 12 civarındaki dolaylı vergi ve haçlar azaltılmalı. İstanbul'da arsa maliyetleri çok yüksek, bu da fiyatları tırmandırıyor. Orta ve alt gelir gurup için yapılacak konutlardaki arsada da KDV'nin indirilmesi gerekil9.' "Yeni yılda konuta yüzde 6-7 civarında zam olacak11 Çamlıbel, kentsel dönüşümün sektör açısından önemli bir fırsat olduğunu ve kentsel dönüşümün kamunun hakemliğinde yürütülmesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin kentsel dönüşümü başarıyla gerçekleştireceğine inandığını söyledi. Yeni yılda konuta olan zammın enflasyon oranında yüzde 6-7 civarında olacağını vurgulayan Çamlıbel, ancak KDV oranlarının yüzde 18'e çıkarılmasının fiyatları biraz artıracağını kaydetti. 

Çamlıbel, binalardaki enerji tasarrufunun önemine işaret ederek, bundan sonra yapılacak binaların tamamının enerji tasarruflu olması halinde Türkiye'nin 10 yılda 50 milyar dolar enerji tasarrufu yapacağını söyledi. İstanbul merkezli operasyonda gayrimenkul sektöründen bazı iş adamlarının adının geçmesini sektöre yansımasını değerlendiren Çamlıbel, "İtibar araştırmalarında genel olarak itibarı düşük ve sıkıntılı çıkan bir sektörüz. Henüz kesinleşmemiş bilgiler üzerinden sektörün itibar kaybetmesinden korkuyoruz" dedi. Çamlıbel, gayrimenkul sektöründe çok büyük rakamlar olduğu ve kamuyla ilişkisi bulunduğu için dünyanın her yerinde itibarının düşük olduğunu ifade etti. 

"İlerde bir balon oluşmaması için KDV düzenlemesi istiyoruz" Çamlıbel, Türkiye açısından bakıldığında sektörde bir balonun söz konusu olmadığını belirterek, "Balonun.iki şekli var ki bunun ilk şekli fiyatla ilgilidir. Örneğin, 100 bin lira olması gereken konutlar 150 bin liradır ve fiyatlar şişmiştir. Bence fiyat balonu yok. İkinci şekli ise arzın talepten fazla olmasından kaynaklanır. Ama verilere baktığımızda arz ve talep dengesinin paralel arttığını görüyoruz. 

Demek ki arz balonu da yok'.' dedi. 


Son Dakika