19 / 04 / 2024

Emlak Konut: Türk konut piyasasında balon oluşma ihtimali yok!

 Emlak Konut: Türk konut piyasasında balon oluşma ihtimali yok!

İlki 2014 yılı üçüncü çeyreğinde yayınlanan Emlak Konut GYO'nun ‘Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış’ raporunun ikincisi dün açıklandı. Rapora göre Türkiye genelinde yaşanan fiyat artışları özel durumlardan kaynaklanıyor.



İlki 2014 yılı üçüncü çeyreğinde yayınlanan Emlak Konut GYO'nun ‘Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış’ raporunun ikincisi dün açıklandı. Rapora göre Türkiye genelinde yaşanan fiyat artışları özel durumlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle de Türk konut piyasasında balon oluşma ihtimali yok. Rapora göre balonlaşma ihtimali olan tek bölge ise Gaziantep- Kilis- Adıyaman yöresi. Gaziantep -Kilis-Adıyaman yöresinde fiyat artışlarının reel anlamda yüzde 53,9’luk bir düzeyde olduğunu vurgulayan raporda, "Bölgedeki fiyat artışının temel nedeni ise Suriye, Irak gibi ülkelerden gelen göçmenlerin yoğun talebi olarak gösterilebilir. Öte yandan Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon gibi reel olarak konut fiyatlarının azaldığı bölgelerimiz de mevcuttur" denildi. Türkiye’de konut arzı ile talebin yavaş yavaş daha stabil bir hal almaya başlandığının belirtildiği raporda, yıllık ortalama 1 milyon adet konutun el değiştirmekte olup yıllık 600 bin adet konut ihtiyacının sürmekte olduğu da ifade edildi.


Dakikada iki konut 

Raporda Ocak-Kasım 2014 arası, Türkiye’de dakikada 2 konutun el değiştirdiği belirtilirken, Deutsche Bank'ın raporuna göre Türkiye'nin kişi başına düşen 0,8 oda sayısıyla “en risksiz ülke” olduğu söyleniyor.


Akşam