20 / 04 / 2024

Ceren Kumbasar: Türkiye'deki tapu sorunu çözüme kavuşmalı!

Ceren Kumbasar: Türkiye'deki tapu sorunu çözüme kavuşmalı!

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı olan Ceren Kumbasar bugünkü yazısında Türkiye ekonomisini, inşaat sektörünü ve tapu değerini anlattı. Kumbasar, Türkiye'deki tapu sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı.


Bir ülke düşünün. Hiç bir binasının gerçek değerinin kayıtlı olmadığı, hatta her binanın da legal olmadığı bir ülke. Bu ülkenin ekonomisinin de sırtını dayadığı en büyük sektörün ve daha da önemlisi ülke ekonomisinin sorunlarına çare olabilecek en büyük sektörün inşaat sektörü olduğunu hayal edin. Ya da şöyle yapalım siz hayal falan kurmayın, bugünlerde bu coğrafyada hayal kurmak imkansız, dönüp Türkiye ekonomisine inşaat sektörüne ve tapu değerlerine bakalım. 


Sektör daha geçen seneye kadar ülke ekonomisinin üzerinde büyüyordu. Geçen yıl iki seçim atlatılmasına rağmen 1 milyon 500 bin adet konut satışıyla sektör tarihinin rekorunu kırdı. Bu satış rakamı elbette sadece projelerden satışı içermiyor. 690 bine yakını ikinci el konut satışı. Dolayısıyla işin içine tapu değerleri, ruhsat harçları da giriyor. Üstelik yabancı yatırımcı dediğimiz zaman özellide ikinci elden alınan konutlara da dikkat çekmek gerekiyor. 


Yabancıya satışla 5 milyar dolarlık bir ciro elde edildi. Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya, İngiltere ve Almanya sırasıyla en çok konut yatırımı yapan ülkeler oldu. Daha da önemlisi Türkiye yatırımında çekimser kalan Avrupa, hatta özellikle Kuzey Avrupa geçen yıl küresel ısınma oturumları, konferansları düzenlediler ve konu ister istemez Türkiye'ye geldi. Bu da demek oluyor ki artık yabancı yatırımcı denilince sadece Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden bahsetmiyor olacağız. Ancak tam da bu noktada özellikle de Avrupalı yatırımcıların Ortadoğulu yatırımcılardan ne kadar farklı olduklarını, öncelikle finansal analiz raporlarıyla öncelikli kararları masa başında bir excell dosyasıyla aldıklarını belirtmekte fayda var. 


Türk insanı olarak başka bir çok millete çok tuhaf gelen hatta açıklanması mümkün olamayan bir sürü olağanüstü hale bağışıklığımız var. Ancak lütfen bir an için kendinizi bir yabancı yerine koyun. Bir ev almak istiyorsunuz, bilmediğiniz ama yatırım yapmak istediğiniz bir ülkedesiniz. Banka aracılığıyla önleme yapacağınız bir ev alacaksınız. Karşılığında da tapu. Ancak size verilen tapuda ev için ödediğiniz bedelin iyi ihtimalle 3'te 1'i yazıyor. Siz bu ülkeye yatırım yapar mısınız? Ya da bu ülkede böyle bir konuta? 


2016 ve 2017 için Türk ekonomisiyle ilgili ön görüde bulunmak sadece jeopolitik ve siyasi nedenlerle bile bu kadar zorken, konut sektörüne büyük bir umut bağlanmış durumda. Dolayısıyla da konut sektörünün her dinamiği artık daha da hayati, daha da önemli. Hal böyleyken, sektörün kanayan yarası olan tapu sisteminin acilen bir çözüme kavuşması gerekiyor. 



Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet

FacebookTwitterGooglelinkedin