20 / 04 / 2024

Bendevi Palandöken: Açık hava AVM'ler haksız rekabet oluşturuyor!

Bendevi Palandöken: Açık hava AVM'ler haksız rekabet oluşturuyor!

Boş arazilerde kısa sürede kurulan çadır AVM'lerin hızla etrafımızı sarmaya başladığını ifade eden TESK Başkanı Palandöken "Her türlü mal ve gıda maddesinin satıldığı bu alışveriş merkezleri haksız rekabet yaratıyorlar" dedi.


Boş arazilerde kısa sürede kurulan çadır AVM’ler hızla etrafımızı sarmaya başladığını ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ankara, İzmir, İzmit, Antalya ve Mersin gibi illerimizde şehir merkezlerinde boş arazilerde görmeye başladığımız açık hava AVM’leri gecekondular gibi bir gece de kurulmaya başlandı. Çadır bezleriyle kaplı her türlü mal ve gıda maddesinin satıldığı alışveriş merkezleri haksız rekabet yaratıyorlar” dedi.


"Satılan gıda maddelerinin denetimi söz konusu değil"


Kuruldukları yerde fuar gibi, sabit semt pazarı gibi günlerce, haftalarda açık kalan açık hava AVM’lerinin vergi kaybına yol açtığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Lokantacı esnaf kuruşu kuruşuna vergisini öderken bu gecekondu alışveriş merkezlerinde yapılan ticaretin herhangi bir vergisi yok. Fakat tezgah açılabilmesi için binlerce lira para ödeniyor. Üstelik burada satılan gıda maddelerinin denetimi de söz konusu değil. Nasıl malzemeler kullanılıyor, hijyen kurallarına uyuluyor mu? Bilmiyoruz” diye söyledi.


"Sosyal yardım adına esnafa haksızlık"


Açık hava AVM’leri açılış izinleri sosyal yardım, kermes veya bahar şenliği adına alınsa da ticarethane mantığı ile çalıştıklarını vurgulayan Palandöken, “Tezgâhlar astronomik fiyatlara sezonluk kiralanıyor. Bunun neresi sosyal yardım amaçlıdır. Düpedüz ticaret yapılmaktadır. Ama bir farkla denetimden uzak, kayıt dışı bir şekilde olunca biz bunu kabul edemeyiz. Denetimden uzak her türlü gıda satışının yapılmasından rahatsız olmaktayız. Vergisini veren prim borcunu ödeyebilmek için çalışan esnafımızın hakkı yenmiş olur. Yetkililerimiz bu tür çadır alışveriş merkezlerine çeki düzen vererek, ilk önce hijyen kurallarına uyup uymadığını denetlemelidir. Yoksa hayatımızı tehlike sokabilecek durumlarla karşılaşabiliriz” diye konuştu.


Dünya