25 / 04 / 2024

Perakende Yasası sektörde olumlu karşılandı!

Perakende Yasası sektörde olumlu karşılandı!

Perakende yasasının kabul edilmesi sektörün geneli tarafından olumlu karşılandı. Taraflar, yönetmeliklerle eksiklerin giderilmesini dört gözle bekliyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “18 yıldır bekleyen yasa nihayet geçti." dedi..


Meclis’te kabul edilen perakende yasası sektörden genel olarak olumlu tepki gördü. 200 milyar dolar ciroya sahip perakende pazarı, dört gözle uygulama aşamasında eksikliklerin giderilmesini bekliyor.  Türkiye’de toplam ticaretten yüzde 13, istihdamdan  yüzde 17 payı olan sektördeki gelişmeler birçok kesimi ve tabii ki vatandaşı da etkileyecek. Taraflar, şimdiden sorunlara dikkat çekiyor.


KALİTELİ AMA UCUZ ÜRÜN 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yeni yasayı olumlu karşıladıklarını belirterek, "1996 yılından bugüne yani 18 yıldır bekleyen yasa nihayet geçti. Bu zaten başlı başına önemli bir gelişme. Ekonomiye canlılık, piyasaya düzen gelecek” dedi. Palandöken, tüketicinin karlı çıkacağını anlatarak özellikle piyasa denetimleriyle kaliteli ürünü ucuza alacaklarını söyledi. Palandöken, bundan sonraki düzenleme ve yönetmeliklerin önemine dikkat çekti.


AVM’lerin turizm bölgelerinde geç açılıp, geç kapanmasının cirolara katkısı olabileceğini kaydeden Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, “Cirodan AVM’de çalışanlar da yararlanacak” diye konuştu.


TURİST ALIŞVERİŞ YAPACAK, EKONOMİ KAZANACAK

Turistik Otelciler, Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, turizm kentlerinde mevsim olarak bakıldığında kışın insanların gündüzleri çalıştıklarını, geceleri de alışveriş için çok fazla imkan bulamadıklarını söyleyerek, “Şehirlerimizde turistlerin ilgisini ve dikkatini çekecek pek mekanımız yok. Turizm bölgelerinde AVM’lerin geç saatlere kadar açık olması turistin alışveriş ihtiyacını giderir. Ekonomik harcama bakımından da artışlar olabilir. AVM saatlerine gelecek olursak da, birinin açılış kapanış saatlerini belirlemesi gerekir. Devlet de valileri vatandaşlara daha yakın olduğu için seçmiştir. İnşallah bu karar ülkemiz için hayırlı olur” dedi. 


AVM küçük esnafın işini vuruyor


Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Hasan Tak ise, “AVM’ler küçük esnafı vuruyor” görüşünü savunarak, “Açılış- kapanış saatlerini valilerin belirlemesi sıkıntı çıkartabilir. Bunun valilere bırakılmasından ziyade bizimle ortak çalışmalar yapılabilir, ‘Birlikte bir tasarı hazırlayalım’ denilebilirdi. AVM’ler alışveriş yapmaya giden vatandaşları da, içinde çalışan kişileri de tüketiyor. Turizm bölgelerinde geç açılış ve geç kapanış çalışanlar için de olumsuz sonuçları doğurabilir” şeklinde konuştu.


'Erken açılsın, geç kapansın' önerisi geldi


Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, “Keşke bizlerden ve esnaflardan da görüş alınsaydı. Çünkü bu hizmetleri tüketiciler alıyor. Oturup, konuşulur ortak bir karar alınabilirdi. Turizm bölgelerinde geç açılıp geç kapanma durumu olmamalı bence. Erken açılıp, geç kapanmalı. Bunun böyle olmasını esnaf da ister. Tüketici de gündüz çalışıyordur. Akşam bir şeyler yemek ya da alışveriş yapmak isteyebilir. Geç kapanması doğru bir karar olabilir. Valiliğin açılış- kapanış saatlerine karar vermemesi gerekir. Valiler, esnaf, halk ve tüketici dernekleriyle bir araya gelip ortak bir görüşe ulaşmalı” dedi.


Yeni Şafak