16 / 04 / 2024

Aziz Torun: Gayrimenkul önemli bir döviz kapısıdır!

 Aziz Torun: Gayrimenkul önemli bir döviz kapısıdır!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ( GYODER ) Başkanı Aziz Torun, gayrimenkulün önemli bir döviz kapısı olduğunu belirterek, hükümete öneri de bulundu: Yabancılara gayrimenkul satışı, ihracat sayılsın...



Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, sektöre yabancı ilgisine kendi projesinden örnek verdi. Torun, "Mall of İstanbul'daki konutlarımıza 29 farklı ülkeden alıcı geldi. Ön satışla yabancılardan sağlayacağımız gelir 200 milyon liraya ulaşıyor" dedi. Gayrimenkulün önemli bir döviz geliri kapısı olmaya başladığını belirten Torun, şu öneride bulundu: "Hükümet bir adım daha atıp yabancılara gayrimenkul satışını da ihracat saysa çok iyi olur. Belki yabancılara satış bu şekilde KDV muafiyeti kapsamına girer." Emlak Konut GYO'nun hisselerinde yabancı payının yüzde 68'lere ulaştığını söyleyen Torun, "İkincil halka arzda 3.2 milyar liralık gelir oluştu. Kaç şirketin halka arzında bu boyutta bir gelir oluşur?" dedi. 10 Aralık'ta İstanbul'da "Gayrimenkul Zirvesi" yapacaklarını anlatan Torun, tüketiciler için 50 soru - cevaptan oluşan alım ve imar mevzuatı rehberi hazırladıklarını söyledi. Zirve için 5 bin kişinin katılımıyla araştırma yaptırdıklarını belirten Torun, şöyle konuştu: "Araştırmaya katılanların yüzde 65'i yabancıya konut satılmasını istemiyor. Bunu vatan toprağının satılması olarak görüyor. Ancak bin konutluk rezidansta bir daire alan yabancıya arsadan binde 1 pay düşüyor. İstanbullular ile yapılan anketin sonucuna göre de tüketiciler konut alırken depremi ilk öncelik olmaktan çıkarmış durumda. Önemli etkenler arasında yüzde 39'la trafik sorunu öne çıkıyor. Depreme dayanıklılık konusu yüzde 6 gibi bir oranla çok gerilerde kalıyor." 


SÖZLERİM YANLIŞ ANLAŞILDI

Torunlar GYO'nun ikincil halka arzını şu anda düşünmediklerini söyleyen Torun, "Türkiye'de henüz altyapı GYO'ları yok. Yeni bir düşünce. Bizde de olabilir" dedi. Aziz Torun geçen hafta gündeme gelen arz-taleple ilgili açıklamalarının "Balon riski var" denilerek yanlış anlaşıldığını söyledi. 


Sabah Gazetesi