19 / 04 / 2024

50 bini aşkın kişi konut kredisiyle ev sahibi oldu!

50 bini aşkın kişi konut kredisiyle ev sahibi oldu!

Ekim ayında Türkiye'de 142 bin 810 konut satıldı. Kamu bankalarının başlattığı, özel bankaların da dahil olduğu faiz indirimi satışları olumlu etkiledi. Geçtiğimiz ay banka kredili satış yüzde 525 arttı.






Konut alım kararında faizin etkisi ekim ayında da yaşandı. Konut kredi faizlerinin yüzde 1’in altına düşmesiyle bekleyen alıcılar hareketlendi. Kamu bankalarının öncülüğünde, özel bankaların da dahil olduğu düşük faizli kredi fırsatı konut pazarını canlandırdı. Banka kredili satış bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 525.1 artarak, 50 bin 411 olarak açıklandı. Toplam konut satışları içinde kredili satışların payı yüzde 35.3 oldu.


1 MİLYON AŞILDI

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Ocak-ekim döneminde ülkede 1 milyon 8 bin 283 konut satışı gerçekleşti.. Ekim ayında ise konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.5 oranında düşerek 142 bin 810'a geriledi. Ekim ayında konut alıcıları en çok 2. el konutları tercih etti. Geçtiğimiz ay satılan 1. el konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32.9 düşerek 50 bin 181 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 35.1’de kaldı. İkinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29.2 artış göstererek 92 bin 629 oldu.


YABANCI 36 BİN EV ALDI

Ekim ayında yabancılara konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31.9 düşüş kaydederek 4 bin 272'e geriledi. Ancak geçtiğimiz yıla oranla düşüş olmakla birlikte yabancıya konut satışında 10 ayın zirvesine ulaştı. 2018 yılının ilk 10 ayında yabancıya 30 bin 431 konut satışı gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde 36 bin 197’ye artış gösterdi. Ekim ayından İstanbul’dan 2 bin 43 konut satın alan yabancılar, 10 ayda 16 bin 322 ev aldı. Antalya’da ekimde 912, 10 ayda 7 bin 169 konut yabancılara satışı gerçekleşirken, yılın 10 ayında ise İstanbul ve Antalya’yı 2 bin 4 konutla Ankara, bin 873 konutla Bursa ve bin 432 konutla Yalova izledi. Bu yılın ocak-ekim döneminde Iraklılara 6 bin 124, İranlılara 4 bin 160, Ruslara 2 bin 231, Suudilere bin 840 ve Afganlara bin 663 konut satıldı.


 50 bini aşkın kişi konut kredisiyle ev sahibi oldu!


ALICILAR BANKALARDAN DAHA ÇOK DESTEK BEKLİYOR


 50 bini aşkın kişi konut kredisiyle ev sahibi oldu!



İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, kamu bankalarının ivme kazandırdığı düşük faiz dalgasına özel bankaların katılmasının piyasayı olumlu etkilediğini söyledi. Kullandırılan konut kredilerindeki dengenin 2. el konut satışlarında yoğunlaştığını söyleyen Durbakayım, “2. el satışlarda sağlanan kredi verme esnekliği, 1. el satışlarda tam tersine biraz daha katılaştı. Kağıt üzerinde yapılan bu indirimlerin satışlara reel olarak yansıyabilmesi için kredi talep eden alıcıların, bankalar tarafından geri çevrilmemesi gerekiyor. Özel bankaların günümüz piyasa şartlarına uygun olarak müşterilerin bozulan kredibilitelerini gözden geçirip, revize etmelerini bekliyoruz. Bu kapsamda bankaların devam eden projelerin konut kredilerinden yararlanabileceği yolu açması, düşük faiz kullanımının söz konusu projelere yansıyacak formata getirilmesi durumunda, aylık satışların ortalama 150 bin seviyesini aşması mümkün olur. Böylece 2019’u 1 milyon 350 bin seviyesinde kapatabiliriz” açıklamasında bulundu. Durbakayım, yabancıya satışlarda ise yeni bir rekor kırıp yıl sonunda 44 bin seviyelerine ulaşmasını beklediklerini ifade etti.


RAKAMLAR EKONOMİ VE GAYRİMENKUL İÇİN MORAL VERİYOR


 50 bini aşkın kişi konut kredisiyle ev sahibi oldu!



Ağustos ayından bu yana kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını 15 yıl vadeye kadar yüzde 0.99’a düşürdüğünü ve vatandaşlar yeniden konut alımına yöneldiğini söyleyen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “Yılın ilk yarısında yaşadığımız düşüşü ikinci yarıda telafi etme ümidimizi defaatle ifade etmiştik, ki açıklanan rakamlar da bu ümidimizin haksız ve mesnetsiz olmadığını kanıtlıyor. Hem ülke ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü için moral verici rakamlar söz konusu” şeklinde konuştu. 1. el konut satışlarında yaşanan düşüş hakkında konuşan Elmas, şunları söyledi: “1. el satışın artması inşaat sektörümüzün, sanayimizin, hizmet sektörümüzün ve dolayısıyla ekonomimizin büyümesi demek. Böylece istihdam da artacaktır. Vatandaşlar 1. el konutlara yönlendirildikçe enerji verimliliği elde edilecek ve depremin yıkıcı etkisi azaltılmış olacak” diye konuştu. Elmas şöyle devam etti: “Bazı özel bankalarımızın yüzde 1’in altında konut kredisi vermeye başladığını memnuniyetle gözlemliyoruz, ancak diğer bankaların da yüzde 1’in altına inmesi gerekiyor. Tüm özel bankaların faiz oranlarını kamu bankaları seviyesine getirmesi durumunda, piyasa daha da canlanacak ve hareketlilik birçok sektörü olumlu etkileyecek.”


2019 Ekim'de 142 bin 810 konut satıldı!



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler