21 / 11 / 2024

2014 yılında satılan gayrimenkulün vergilendirilmesi nasıl olur?

2014 yılında satılan gayrimenkulün vergilendirilmesi nasıl olur?

Gerçek kişilerin devamlılık arz etmemek koşuluyla yaptıkları gayrimenkul (ev, işyeri, arsa, arazi) satışından elde ettikleri kazançlar, “değer artış kazancı” kabul ediliyor. Gayrimenkul satış kazançlarının vergilendirilmesinde, 2014 yılı için 9 bin 700 TL istisna uygulanıyor.


Gayrimenkul satışından elde edilen kazanç ‘değer artış kazancı’ kabul ediliyor. Gayrimenkulün edinme şekli, elde bulundurma süresine göre ortaya çıkan kazancın beyan edilip vergi ödenmesi gerekebiliyor.


Gayrimenkulün edinme şekli, elde bulundurma süresi ve elde edilen kazanç tutarına göre de ortaya çıkan kazancın beyan edilip, vergi ödenmesi gerekebiliyor.


Gayrimenkullerin beş yıl geçtikten sonra satılması halinde, tutarı ne olursa olsun elde edilen kazanç değer artış kazancı sayılmıyor. Dolayısıyla beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi gerekmiyor. 


Yine, ivazsız (bedelsiz) olarak (bağış, veraset vb.) edinilen gayrimenkullerin satılmasından sağlanan kazançlar, değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor. İvazsız edinilen gayrimenkullerde elde bulundurma süresi de aranmıyor. Gayrimenkul 1 yıl, 2 yıl, 5 yıl, ne kadar süre ile elde tutulmuş olursa olsun, elde edilen kazanç vergilendirilmiyor.


Gayrimenkul satış kazançlarının vergilendirilmesinde, 2014 yılı için 9 bin 700 TL istisna uygulanıyor. 

Edinme tarihinden itibaren beş yıl içinde yapılan gayrimenkul satışından elde edilen kazancın vergilendirilmesi için kazanç tutarının, 9 bin 700 TL’lik istisna tutarını aşması gerekiyor. Kazancın 9 bin 700 TL’yi aşmaması halinde beyan edilmesi gerekmiyor. Başka gelirlerden dolayı beyanname verilmesi halinde de gayrimenkul satış kazancı beyannameye dahil edilmiyor.

Gayrimenkul satışından doğan kazancın vergilendirilmesi için;

 Satılan gayrimenkulün, bir bedel karşılığında edinilmiş olması,

 Edinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılmış olması,

 Kazancın, elde edildiği yıl için belirlenen istisna tutarını aşması gerekiyor.


SORU VE CEVAPLAR


Kur farkı kira gelirinden indirilebilir mi?

Kira gelirleri beyanı ile ilgili Hürriyet’te çıkan yazılarınızı ilgi ile takip ediyoruz, gerçekten son derece açıklayıcı ve faydalı. Benim özel bir sorum olacak. Kira gelirlerinden, kullanılan konut kredisi faizleri indirilebiliyor. Ancak benim konut kredim dövize endeksli (2008 de alındı). Her ay ödediğim taksit içinde, banka dekontunda anapara, faiz  ve kur farkı ayrı ayrı gösteriliyor. Kur farklarını faiz gibi kira gelirlerinden indirme imkânı var mıdır? Dinçer Alpman

Anapara taksit ödemesine ilişkin kur farklarını indiremezsiniz. Ancak döviz cinsinden hesaplanan faizin TL karşılığı indirim konusu yapılacağından, faizin kur farkları dikkate alınmış olur.


Sadece 2014’te tahsil ettiğiniz kirayı beyan edeceksiniz

2014 yılında almam gereken mesken kirasının yarısını tahsil edebildim, diğer yarısı 2015’e kaldı. 2014 yılında tahsil edebildiğim kira ise emsal kira bedelinin altında kaldı. Kiracımın kirayı geç ödemesinin bedelini fazla vergi ödeyerek mi çekeceğim? Ahmet Yarımoğlu


Emsal kira bedeli, sadece tahsil edilmiş kira tutarı ile kıyaslanmaz. Tahsil edilmiş veya edilmemiş olan kira tutarı, emsal kira bedelinin üzerinde ise sorun yok. Sadece 2014 yılında tahsil ettiğiniz kira tutarını beyan edeceksiniz. Tahsil etmediğiniz kısmı ise tahsil ettiğiniz yılın geliri olarak beyan edeceksiniz.


Hürriyet