28 / 03 / 2024

Tüketici 5 ayda 15 milyar 564 milyon 160 bin TL konut kredisi çekti!

 Tüketici 5 ayda 15 milyar 564 milyon 160 bin TL konut kredisi çekti!

Yüksek konut kredisi faiz oranı ve düşük konut satışına rağmen konut kredisi için bankaya başvuran tüketici 5 ayda bankalardan tam 15 milyar 564 milyon 160 bin lira konut kredisi çekti.


Vade sınırlandırılması tüketiciyi yeni finansman yöntemleri bulmaya itti. Yüksek faiz döneminde bankalardan kredi almakta zorlanan vatandaş çareyi finansal cambazlık yapmakta buldu. Bugün Gazetesi'nin haberine göre, kısa vadeli borcu olan ve borçlarını uzun vadeye yaymak isteyen vatandaş en uzun vade seçeneği sunulan konut kredisine yöneldi. Bunun için de kayınvalide, amca, dayı, baldız gibi güvenebileceği akrabalara ev satışı yapıldı.


Gerekçeler İyi İncelenmeli 


Konu ile ilgili görüşlerine başvurulan Ekonomist Uğur Civelek konut satışları düşerken konut kredilerindeki artışın alışılan bir durum olmadığını söyledi.  Bunun birkaç nedeni olabileceğine vurgu yapan Civelek "Nakit ihtiyacı bu durumun başında geliyor. Hülle yoluyla en son değer üzerinden konut satışı güven duyulan bir kişiye satılmış gibi gösterilebiliyor. Bu durumun örneklerine son dönemde rastlamak mümkün. Yine değer artışından kaynaklanan satışlar da kar realizasyonuyla olabilir. Ancak Türkiye genelinde konut fiyatları son 5 ayda ciddi bir artış göstermedi" bilgisini verdi.


15 Milyarlık Kredi Çekildi 


Yüksek konut kredisi faiz oranı ve düşük konut satışına rağmen konut kredisi için bankaya başvuran tüketici 5 ayda bankalardan tam 15 milyar 564 milyon 160 bin lira konut kredisi çekti. Aynı süre içinde Türkiye genelinde satılan toplamda konut sayısı 341 bin 463 oldu. Bir önceki yılın ilk 5 ayında ise 369 bin 300 adet konut satılışına karşılık bankalardan çekilen konut kredisi tutarı 11 milyar 256 milyon 496 bin lira olarak kayıtara geçti.


Bugün