TÜİK'in aylık Tüketici Eğilim Anketi ile açıkladığı verilere göre, tüketicilerin konut satın alma veya inşa ettirme ihtimalinde şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,1 yükselme görüldü...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aylık Tüketici Eğilim Anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentilerini, harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçtü.
Anadolu Ajansı'ndan Merve Özlem Çakır'ın haberine göre, Türkiye'de tüketicilerin gelecek bir yıllık döneme yönelik eğilimlerine incelendiğinde, Şubatta konut satın alma ihtimalinde geçen aya göre yüzde 1,1 yükseliş yaşanırken otomobil satın alma ihtimali yüzde 10,3 oranında düştü.
Sektör temsilcileri, harcama planlarında, özellikle konut faizlerindeki düşüş ve otomobil tedarikindeki gecikmenin fiyatlara yansımasının etkili olduğunu belirtti.
AA muhabirinin bu verilerden yaptığı analize göre, Şubat ayı itibarıyla tüketici güven endeksi, hanenin maddi durum ve genel ekonomik durum beklentisinde düşüşler yaşanırken, bireylerin tasarruf etme ihtimali endeksinde artış görüldü. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin eğilimlere bakıldığında, tüketicilerin konut satın alma veya inşa ettirme ihtimalinde şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,1 yükseliş oldu, otomobil satın alma ihtimalinde ise yüzde 10,3 düşüş yaşandı. Bireylerin tüketim finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali de yüzde 4,1 arttı. Yan dayanıklı tüketim mallarına ve dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesinde ise düşüşler tespit edildi.
"Arz sorunu çözülse bile fiyatlar düşmez"
Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, otomobil satışlarının 2019'un 9 ayında kötü geçtiğini, yılın son 3 ayında ise kredi faizlerinin de düşmesiyle satışların yükseldiğini belirtti. Bu yükselişte yıl sonu kampanyalarının, hurda indiriminin ve Türkiye'de üretilen otomobillere verilen faiz desteğinin büyük etkisi olduğuna dikkat çeken Erkoç, şunları kaydetti:
"Tüccarımız sattıkları arabalar yerine dolar kurundaki dalgalanmalar nedeniyle siparişlerini kısıtlı tutmuştu. Geçen yıl sattıkları araçlar yerine siparişleri geciktirdikleri için araç bulamıyorlar. Bu da fiyatlara yansıdı ve otomobil fiyatları yükseldi. Şu anda araç fiyatlarının yüksek olmasının bir sebebi talebi karşılayacak arzın olmaması. Tüketiciler alacak araç bulamıyorlar. Tüccarlarımız kurdaki dalgalanma biraz düzelince yeni araç siparişleri vermeye başladı ancak bu siparişlerin Türkiye'ye gelmesi mart, nisan ayını bulacaktır."
2015 yılında 250 bin lira olan sıfır lüks aracın fiyatının bugün 750 bin TL'ye, 89 bin TL civarında olan sıfır düşük segmentteki aracın fiyatının da 189 bin liraya çıktığına işaret eden Erkoç, "Araçlar bu fiyata dahi satılıyor. Şu anda insanlar sıfır araç bulamayınca ikinci el araca yöneliyorlar, az kilometreli ve sıfıra yakın araçları tercih ediyorlar. Bu nedenle ikinci el araç fiyatları da yükseldi, sıfır aracın fiyatına yaklaştı. Arz sorunu çözülse bile fiyatların düşeceğini ya da aşırı bir yükseliş olacağını düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.
"Emlak fiyatlarında yükselişler başladı"
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkanı Hacı Ali Taylan da Eylül'den bu yana konut piyasasında talepte yüzde 50'nin üzerinde artış görüldüğünü, ipotekli konut kredili satışlarda bu artışın yüzde 200'ü aştığını açıkladı. Taylan, "Geçen yıl faizlerin yüksek olması nedeniyle alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlar konut alımlarını ertelemişti. Eylül itibarıyla faizlerin düşmesinin ardından bu kesim özellikle ikinci el konut piyasasında talebi artırdı" dedi.
Emlak piyasasındaki durgunluk sebebiyle yeni konut arzının düşüşe geçtiğini, söz konusu hareketlenmeyle müteahhitlerin de yavaş yavaş yeni üretime geçmeye başladıklarına dikkat çeken Taylan, emlak fiyatlarında da yükselişlerin başladığını belirtti.
Taylan, geçen yıl tapu harcında devlet desteğinin sağlandığını, bunun da vatandaşları ve sektörü rahatlattığını vurguladı ve sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
"Sektörün bu tip desteklere ihtiyacı var. Yeniden böyle bir destek getirilirse sektöre büyük katkı sağlayacaktır. Bu yıl içinde konut satış rakamlarının daha da artmasını bekliyoruz. Mevduatın getiri faizleri düşük olduğu, konut kredi faizleri de yüzde 1'in altına indiği için vatandaşlar tasarruflarını emlak alımına yönlendirecektir. Şu anda mevcut konut stoku talepler için yeterlidir. Satışlar devam ederse arz ihtiyacı da doğacaktır."