19 / 04 / 2024

2014 yılında teslim ve yeni temeli atılacak konut projeleri!

2014 yılında teslim ve yeni temeli atılacak konut projeleri!

2014 yılında teslim edilecek projeler ile 2014 yılında devam eden lansman satış fiyatları ile teslime yakın projeler karşılaştırıldığında özellikle küçük metrekareli konutlarda fiyat avantajı dikkat çekiyor.



2014 yılında teslim edilecek projeler ile 2014 yılında devam eden veya yeni temelleri atılacak birlikte lansman satış fiyatları ile teslime yakın projeler karşılaştırıldığında özellikle küçük metrekareli konutlarda fiyat avantajı dikkat çekiyor. Projenin geldiği safha da çok önemli olmakla satış fiyatları arasında bölgesine göre yüzde 15 ile yüzde 30 arasında fiyat farkı görülüyor. 


Yeni karma proje FİKİRTEPE HAREKETLİ

Bak Yapı Esenyurt'daki istanbul Prestij Park projesini finale taşırken, Liv Yapı, Gül inşaat ve 3S Kale ortaklığında Beylikdüzü'nde planlanan Kalekent 250 milyon dolar yatırım ile sürdürülecek. Teknik Yapı Halkalı'daki Metropark projesinde 350 milyon Türk Lirası ile finale giderken, Fikirtepe'de başlayacak karma projesi için yaklaşık 230 milyon Türk Lirası yatırım planlıyor. İnşaat, pek çok alt sektörü peşinden sürükleyen lokomotif yapısı nedeni ile ülke ekonomisinin can damarlarından biri. 


2013, inşaat yatırımları açısından yükseliş trendi içindeydi. Bu ivmenin devamı niteliğindeki projelerin yanı sıra 2014'te yeni yatırımlar da planlanıyor İstatistikler, 2011'de yüzde 11.5 büyüyen inşaat sektörünün 2012'de büyüme hızını yüzde 0.6'ya düşürmesine rağmen, 2013 yılında durgunluğu aştığını gösteriyor. 

2013 yılının ilk yarısında konut kredisindeki faiz oranlarının düşük seviyelerdeki seyri inşaat firmaları için yeni yatırımların da nedeni oldu ve yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.9 büyüyen sektör, ikinci çeyrekte yüzde 7.6 büyümeye ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre 2013 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından Yapı Ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 13.4, yüzölçümü yüzde 9,3, değeri yüzde 13.8, daire sayısı yüzde 10. oranında arttı. Bu sonuçlara ulaşılmasında sadece özel sektörün yatırım kabiliyeti değil aynı zamanda metro, 3. köprü ve 3. havalimanı gibi kamusal yatırımların da etkisi büyük.


KENTSEL DÖNÜŞÜM

2014'te emlak piyasasını tetikleyecek iki ana unsur, özellikle toplu ulaşımı kapsayan altyapı yatırımları ve kentsel dönüşüm kararları olacak. 


Sadece İstanbul'da dönüşüm içine girecek konut sayısı yaklaşık 350-400 bin olarak bekleniyor. Kentsel dönüşümün getireceği ivmenin, 2014'ün emlak piyasasını canlı tutması, sektörün tüm oyuncularının da beklentisi aynı zamanda. Öte yandan yeni inşa edilecek projelerdeki KDV artışının, konutların fiyatlarını yüzde 8 ila yüzde 18 oranında yükseltmesi beklenebilir. 


İstatistikler, konut fiyatlarındaki en fazla artışın olduğu ili İstanbul olarak gösteriyor. İstanbul, sınırlı arsa kapasitesi ve çok yüksek arsa bedellerinin diyetini ödüyor. Çok yüksek bedellere ulaşan arsa fiyatları konut sahibi olmak isteyenlere aşırı yüksek fiyatlar olarak yansıyor. 


Sektörün büyüklerinden yeni yılda yeni projeler Dumankaya Grubu, Ritm istanbul, Dumankaya Miks, Modern Vadi, Adres Su, Konsept Halkalı, Adres Natura, Adres Kampüs Doğu, Adres Kampüs Batı, Adres Kampüs Güney, Adres Kampüs Panorama projelerinde finale giderken, 2014'te 500 milyon liralık yeni yatırım planlıyor. DAP inşaat, Çağlayan'da üç ofis projesi, Taksim, Maltepe ve Kartal E5 üzerinde birer residence, Kartal'da bir karma proje olmak üzere yaklaşık 3 milyar liralık yatırım planlıyor. 


HEM TESLİM HEM LANSMAN 

Artaş Grubu Topkapı'da Avrupa Konutları Kale projesine, Selimoğlu Grup ise Kartal'da Residence Eagle'a başlayacak. Makro inşaat, yılın ilk çeyreğinde, 500 milyon liralık yatırımla biri konut, diğeri ticari olmak üzere iki yeni projeye imza atacak. Gedizler, 250 milyon lira yatırım ile Sancaktepe'de I.Etap'ında finale yürüdüğü Ev're projesinin, 2. etabına başlayacak. Büyük ölçekli planlamalar ile dikkat çeken Ankara'dan da sürpriz çıkışlar bekleniyor. 


2014, PEK ÇOK PROJEDE TESLİM YILI OLACAK

Sürpriz yeni işler ÜÇ FİNAL ÜÇ HAZIRLIK 2014 yılında Demir İnşaat, Özyurtlar İnşaat, Sinpaş mevcut projelerinde finale doğru giderken yeni projeler üzerinde çalışıyor. 

Firmalar 2014

 yılı yeni yatırımlarını planlıyor ve sektör, arsa değerleri, yapı malzemeleri, iş makineleri, işgücü gibi birbirinden farklı çok geniş bir yelpazeyi peşinden sürüklüyor. 

2013 yılında başta istanbul olmak üzere Ankara, Bursa, izmir, Bodrum, Gaziantep gibi pek çok ilde geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında daha büyük ölçekli ve iddialı projelere imza atıldı, istanbul'da, Emaar Square, Mail of istanbul, Batışehir, Evora, Ankara'da Altınoran gibi her biri bulunduğu bölgedeki nüfusu, trafiği, sosyal yaşamı yeniden tanımlayacak büyüklükte karma konseptte dev projelerin bazı etapları 2014'te finale gidiyor. 


Habertürk/Esin Tümer




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler