24 / 04 / 2024

Şehir merkezinde kentsel dönüşüm projeleri artıyor!

 Şehir merkezinde kentsel dönüşüm projeleri artıyor!

İnşaat sektöründe KDV ve lokasyon avantajını kullanmak isteyen şirketler, şehir merkezinde kentsel dönüşüme yönelik önemli projeler oluşturmak için kolları sıvadı. Markalı konut, dümeni kentsel dönüşüme kırdı...



KDV ve lokasyon avantajını kullanmak isteyen şirketler, şehir merkezinde kentsel dönüşüme yönelik önemli projeler oluşturmak için kolları sıvadı.


İnşaat sektörü 2014 yılına 17 Aralık operasyonunun yarattığı moral bozukluğuyla girdi. Siyasetteki yüksek tansiyon, dövizin nabzındaki belirsizlik, faizlerdeki yükseliş, inşaat maliyetlerinin artması, yabancıların bekle-gör dönemine girmesi sektörü daha yılın başında yordu. Gayrimenkul dünyası önünü görebilmek için 30 Mart yerel seçimlerine kilitlenmiş durumda. 



Avantajları yüksek 


1 Ocak 2013 tarihinden itibaren alman konut ruhsatlı projelerde yüzde 18 KDV uygulanması nedeniyle gözünü kentsel dönüşüm projelerine diken inşaat şirketleri, yüzde 1 KDV avantajı ve şehir merkezlerindeki yüksek gelir potansiyelini değerlendirmeye çalışıyor. 


Fikirtepe'de toplam 22 adadan oluşan dört ayrı imar adasında proje gerçekleştirmeyi planlayan Teknik Yapı ise 55 bin metrekarelik bir alanda toplam 555 bin metrekarelik inşaat gerçekleştirmeyi planlıyor. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Henüz planlama aşamasında olan diğer bölgelerle birlikte toplam 3 bin 150 adet bağımsız üniteden oluşan karma projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Üçte iki çoğunluğu sağladığımız her projede ruhsat girişimi başlatılıyor" açıklamasında bulundu. 


50 projeye başlayacak 


2013 yılında kentsel kentsel dönüşüm odaklı projeler geliştirmek için Dumankaya Kentsel'i kuran Dumankaya înşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, "Başlatacağımız 40-50 projede kentsel dönüşümü butik, 15-20 dairelik binalarda geliştirmek istiyoruz. Döviz ve faizdeki artış dönüşümü etkilemez" dedi. 


Kent planları İş GYO ile bir araya gelen Nef, ilk projesini Topkapı'da hayata geçirmeyi planlıyor. Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, Kağıthane ve Haliç bölgelerinde proje inşaat etmeyi sürdüreceklerini belirterek, "81 Kent 81 Vizyon projesi kapsamında bütün iller için kent vizyon planlan hazırlıyoruz. Edirne, Yalova ve Kırklareli projelerinin yanı sıra, tüm ülkede kapsamlı ve bir o kadar da detaylı bir çalışma yürütüyoruz" diye konuştu. 



Şehir içlerinde arsa stoku bitti


ISTANBUL'da arsa stokunun tükendiğini belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya,"Şehrin genişlemesi yavaşladı. Şehir merkezinde kentsel dönüşüm projelerinin başlaması kaçınılmaz"dedi. Vadistanbul projesiyle Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesine imza atan ortaklığın içinde yer alan Artaş İnşaat!n patronu Çetinsaya, "Pilot bölgelerde çalışmalar başladı, ancak bunun çeşitli teşviklerle hızlandırılması, yasayla güven ortamının sağlanması gerekiyor"dedi. 


İsmail Şahin/ Sözcü Gazetesi  



Önerilen Bağlantılar : NEF Foldhome