25 / 04 / 2024

Askeri alanların dönüşüm meselesinde son durum!

Askeri alanların dönüşüm meselesinde son durum!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından şehir dışına taşınan kent merkezlerindeki askeri alanlara ilişkin olarak açıklama yaptı. Canikli, “Kent merkezinde yer alan askeri lojman, idari birimler ve askerlik şubelerinin taşınması gündemde değildir” dedi.


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından şehir dışına taşınan kent merkezlerindeki askeri alanlara ilişkin olarak, “Büyük bir kısmı şehir parkları, yeşil alanlar gibi sosyal altyapı olarak düzenlenmesi, yeşil alan olmaya müsait olmayan yerlerin ise kentsel dönüşüm çalışmaları ile entegre biçimde ele alınarak, kent merkezlerinde yoğun kent dokusunun düşürülmesi için kullanılması planlanmaktadır” dedi.


Canikli, “Kent merkezinde yer alan askeri lojman, idari birimler ve askerlik şubelerinin taşınması gündemde değildir” dedi.


CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından şehir merkezlerinden taşınan askeri kışlaların akıbetine ilişkin soru önergesini yanıtlayan Canikli, şunları kaydetti:



“Askeri alanların şehir merkezleri dışına taşınmasına ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Kent merkezi dışına taşınacak askeri alanların seçiminde temel kriterler oluşturulmuş ve bu çerçevede bir değerlendirme yapılması planlanmıştır. Buna göre; askeri alanın kent merkezi içerisindeki konumu, yüzölçümü-büyüklüğü, askeri alanın mevcut kullanımı gibi kriterlerin yanında yerel yönetimlerden gelen taleplerin de dikkate alınmasını sağlayacak bir yöntem üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir.”


Üç bakanlı komisyon


Kent merkezinde yer alan askeri lojman, idari birimler, askerlik şubeleri gibi birimlerin taşınmasının gündemde olmadığını kaydeden Canikli, “Diğer yandan kent merkezinde olmayan tanklı zırhlı birlikler için mevcut altyapısı, konusu, yerleşmenin ihtiyacı ve kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde kamusal hizmetler ağırlıklı bir dönüşüm planlaması öngörülmektedir. Kent merkezi dışına çıkarılması planlanan askeri alanların seçimine yönelik olarak çevre bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’ndan oluşan bir komisyon marifetiyle yürütülmesi amaçlanmıştır” dedi.


Milliyet