25 / 04 / 2024

Mehmet Ergün Turan: 5.3 milyon konutun dönüşüm ihtiyacı var!

Mehmet Ergün Turan: 5.3 milyon konutun dönüşüm ihtiyacı var!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, yerel yönetimlerle başlatılan büyük kapsamlı kentsel yenileme programı kapsamında 283 bin 20 konutluk gecekondu ve de dönüşüm çalışmasının projelendirildiğini belirtti.


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKÎ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, yerel yönetimlerle başlatılan büyük kapsamlı kentsel yenileme programı kapsamında 283 bin 20 konutluk gecekondu ve dönüşüm çalışmasının projelendirildiğini belirterek, "226 farklı bölgede 103 bin 873 konutluk ihale çalışması yapıldı. İhalesi tamamlanan 205 projede 90 bin 971 konutun yapımına başlandı. 128 bölgede yaklaşık 65 bin konutun inşası tamamlandı. 5.3 milyon konutun dönüşüme ihtiyacı var" dedi. 

Turan, Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği çerçevesinde ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşümün meyvelerini vermeye başladığını söyledi. 


KONUTLAR YAŞLANIYOR 


Özellikle deprem gibi afet riski bulunan şehirlerde kalitesiz ve ömrünü tamamlayan yapıların yer aldığına işaret eden Turan, önümüzdeki süreçte kentsel dönüşüm kaynaklı konut üretiminde önemli artışlar olacağını belirterek, "Çünkü kentsel alanlarda yaklaşık 18 milyon konut bulunuyor. Yaklaşık 5.3 milyonunun ise dönüşüme ihtiyacı var. 

Bunlann 3 milyonu, 2023'e kadar 50 yaş ve üzerine çıkacak. Bu da ülke çapında kentsel dönüşümü hızlandıracaktır, bundan kaçış yok" diye konuştu. 


RİSKLİ 644 KAMU BİNASI DÖNÜŞÜM İÇİN YIKILDI 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm kapsamında Dugüne kadar toplam 644 riskli kamu binasının yıkımını gerçekleştirdi. İlk kazmanın vurulduğu 5 Ekim 2012 tarihinde; Milli Savunma Bakanlığı'nın 79, Sağlık Bakanlığı'nın 19, Gıda Taran ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 3, Maliye Bakanlığı'nın 1, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1, İçişleri Bakanlığı'nın 20 adet olmak üzere, 35 ayn ilde toplam 125 adet riskli kamu binasının yıkımı gerçekleştirildi. Bugüne kadar ise toplam 644 adet riskli kamu binasının yıkımı gerçekleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kontrollü patlatmak yapı yıkım tekniğinin üç projede hayata geçirildiğini söyledi. 


Yeni şafak



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler