03 / 11 / 2024

Konutta yeni dönem: Yatay yapılaşma!

 Konutta yeni dönem: Yatay yapılaşma!

Yatay mimari Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklama üzerine yeniden gündemde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonra tüm projelerde yatay mimari uygulayacaklarını belirterek, "Dikey mimari hele hele deprem bölgesinde bizim için intihardır" dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘yatay yapılaşma’ vurgusu ile beraber "Yatay yapılaşma nedir?" yeniden gündeme geldi. Türkiye'de artık mimari hassasiyet konusunda başka bir boyut başladı. Akşam'da yer alan habere göre; artık dikey yapılaşmadan yatay yapılaşmaya geçiliyor. 


Yatay mimari anlayışı ile başlayacak olan kentsel dönüşüm ve  TOKİ  100 bin sosyal konut projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatı kapsamında yükselecek. Yatay mimari anlayışına göre, aşırı yüksek binalar ve az katlı yapıların seviyeleri birbirine yaklaştırılıyor.


YATAY MİMARİ NE DEMEK?

Yatay mimari, müteahhitlerin veya şahıslar tarafından imarı için girişimde bulunan konutun müstakil ev yapısında olması olarak belirtiliyor. 1 ila 2 katlı konutlar yapılarak, her bir ailenin kendine ait olan konutla yere yakın bir şekilde yaşamlarına devam etmesi sağlanıyor. 


Yatay mimari faaliyetleriyle şehrin görünümündeki pürüzler olarak tanımlanan aşırı yüksek binalar ve az katlı yapıların seviyeleri birbirine eşit hale getirilmekte.


Apartmanlardaki gibi onlarca farklı dairenin bulunmaması ve her bir ailenin birbirine denk seviyelerde yaşaması olarak tanımlanıyor.


Bir bölgede konutlar 2 ila 3 katlı olacak kararı verildiğinde, yan sokağa 25 katlı bir binanın yapılmasına izin verilmediği taktirde yatay mimari sistemi kullanılıyor. Böylece hem bölgeler arasında fark ortadan kalkıyor hem de şehrin silueti bozulmuyor. 


YATAY MİMARİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Yatay mimari tercih edildiği durumda özellikle şehrin belirli bölgelerinde inanılmaz kat farkları olmuyor. 2 ila 5 kat arasında değişiklik gösteren düşük kat sayısına sahip binaların çok sayıda yapılması gerekli. 


20 katlı bir binada yaşayan insan sayısı 200 oluyorsa, aynı metrekarenin bir konut için verilmesi durumunda 10–50 kişi arasında insanın yaşayabilmesi sağlanabiliyor. 


Yatay mimari tercih edildiğinde insanlara konutun iç metrekaresi açısından daha büyük bir alan verilmiyor. Komşulukların hatırlanması, mahalle kültürünün gelişmesi, insanların sosyalleşmesi gibi faaliyetler yatay mimari ile daha mümkün hale geliyor.



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler