Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı M. Neşet Gündüz, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin’in kentsel dönüşümle ilgili “Güllük’ten Çallı’ya kadar yıkın” sözünü, tüketiciler açısından değerlendirdi.
Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Gündüz, kentsel dönüşümün zorunlu olduğunu ancak tüketicilerin maddi ve manevi zarar görmeyeceği şekilde projelendirilmesi gerektiğini savundu.
Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı M. Neşet Gündüz, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin’in kentsel dönüşümle ilgili “Güllük’ten Çallı’ya kadar yıkın” sözünü, tüketiciler açısından değerlendirdi. “Kent merkezi hem çok eski hem de güvenli değildir. Antalya’nın kent merkezi çok acil yenilenmelidir. Antalya Kentsel dönüşümle nefes alacaktır. Antalya mimari açıdan da siluet bir kent olsun istiyoruz” diyen Gündüz, Antalya’nın çok acil kentsel dönüşüme geçmesi gerektiğini söyledi.
Güvenliğin Korunması
İnşaat Mühendisleri Odası’nın yaptığı, “Antalya’da 120 bin eski binanın 100 bini risk altında. Binaların çoğu 40-50 yaş üstü ve yıkanmış deniz kumuyla yapılmıştır. Yani demirler çoktan çürüdü ve fosilleşti. Vatandaş adeta tabutlar içerisinde yaşamaktadır” açıklamasına değinen Gündüz, “Birleşmiş Milletler Tüketici Yasası’nda, tüketici, Sağlık ve Güvenliğin Korunması Hakkı’na sahip” dedi. Gündüz, kentsel dönüşümle yenilenen ve ekonomik değeri artan binalar için tüketicilerden ekstra ücret alınmadan gerçekleştirilebilecek projelerin değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
Maddi manevi düşünülmeli
Kentsel dönüşümde geç kalındığını vurgulayan Gündüz, Antalya’da deprem mastır planın çalışmalarının sürdürüldüğünü ancak geç kalındığını ifade etti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in bu konuda çalışmalar yürüttüğünü belirten Gündüz, projelerin hazırlanması konusunda geç kalınmaması, tüketicinin manevi ve ekonomik anlamda düşünülmesi gerektiğini savundu. Gündüz, şimdiye kadar kentsel dönüşüm adı altında Güllük’te, Deniz Mahallesi’nde birçok eski binanın müteahhitler veya mülk sahipleri tarafından yıkılıp aynı şekilde yeniden yapıldığına dikkat çekti.
Şahsi yenilemeler sorun
Kentsel dönüşümün böyle bir uygulama yapılan alanda nasıl uygulanacağı sorusunu yönelten Gündüz, eski binaların yıkılıp yerine aynılarının yapılmasını eleştirerek, “Hangi sokağı genişletebilecek, hangi sosyal ve yaşam alanlarını meydana getirebileceksiniz? Peki, gücü olmayan, imkanı olmayan tüketiciler nasıl bir yol izleyebilecekler?” diye konuştu. Şahsi bina yenilemeleri çoğaldıkça kentsel dönüşümün imkansızlaşacağını vurgulayan Gündüz, “Bu yöntemle gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm Antalya’nın 70 yılını çalacaktır” ifadesine yer verdi.
Tüketiciler bilinçli olmalı
Tüketicilerin de dönüşüm kapsamında bilinçli olması gerektiğinin altını çizen Gündüz, dernek olarak yapılan çalışmalara değindi ve şöyle konuştu: “Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube İmar Komisyonu kentsel dönüşümde, tüketicinin manevi ve maddi zarar görmeden pilot bir proje hazırladı. Alan Güllük’te pazar yerinden, Yapı Kredi bankası alanında kalan ada projesi. Burada hali hazırda 20 apartman, 210 daire vardır. Bu ada üzerine 23 kattan 4 blok oturtularak 470 daire, 30 dükkan elde edilecek. 210 daire mülk sahiplerine, 210+30 (Hafriyat için), geri kalan daire kuruma lojman veya yatırım amaçlı kullanabilir.”
Gazete Bir
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler