16 / 04 / 2024

Dünyanın en büyük kentsel dönüşümü Mamak'ta yaşanıyor!

Dünyanın en büyük kentsel dönüşümü Mamak'ta yaşanıyor!

Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi dahil bir çok kentsel dönüşüm ve yenileme projesi Mamak'ta başarıyla uygulanıyor.


Başkent'in en büyük ilçelerinden biri olan ve bir zamanlar çöplüğü, cezaevi ve gecekondusuyla anılan Mamak'ta son yıllarda büyük bir değişim rüzgarı esiyor. Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül göreve geldikten sonra ilçenin en büyük sorunu olan gecekonduya karşı adeta savaş açtı. 


Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi dahil bir çok kentsel dönüşüm ve yenileme projesi Mamak'ta başarıyla uygulanıyor. Hazırlanan kentsel dönüşüm ve yenileme projelerinin bazıları doğrudan Mamak Belediyesi tarafından yapılırken bazıları da  Ankara  Büyükşehir Belediyesi ve  TOKİ  işbirliğinde yapılıyor. Mamak'ta binlerce gecekondu hızla yıkılıyor, yerine modern ve son derece kaliteli konutlar üretiliyor. 


Hak sahipleriyle anlaşmalarını hızlı bir şekilde yapan Mamak Belediyesi bölgede bulunan vatandaşları hiçbir şekilde mağdur etmiyor. 

Vatandaşlarla yapılan anlaşmalar ise yerel yönetim ve vatandaş işbirliğine örnek teşkil edecek şekilde yürütülüyor. 

Yurdun birçok yerinde gecekondular çevik kuvvet ekipleriyle yıkılırken Mamak'ta vatandaş ve belediye el ele vererek huzur içerisinde gecekonduları yıkıyor. 


Her şey vatandaşın lehine

Kentsel dönüşüm projelerindeki anlaşmaların tamamı vatandaş odaklı olarak yapılıyor ve şartlar vatandaşların lehine oluşturuluyor. Kentsel yenileme projeleri kapsamında belediye ile anlaşma yapan ve gecekondusu yıkılan vatandaşların mağdur olmaması için de kira yardımı yapılıyor. Gecekondusu bulunan ancak hak sahibi olmayan vatandaşların da mağdur edilmemesi için Mamak Belediyesi TOKİ ile işbirliği yaptı. 

Kusunlar'da yapılan TOKİ'den gecekondusu olan ancak hak sahibi olmayan vatandaşlar yararlandırılarak ev sahibi yapıldı. Mamak'ta esen bu değişim rüzgarı özel müteşebbislerin de bölgeye olan ilgisini her geçen gün artırıyor. İşte Mamak'ı Başkentin yükselen yıldızı haline getiren o dönüşüm ve yenileme projeleri:


 Dünyanın en büyüğü: 'Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'

Ankara Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, TOKİ ve Mamak Belediyesi işbirliğinde yapılan 11 etapta toplam 7.000.000 metrekare alan üzerinde uygulanan ve 14 mahalleyi kapsayan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi aynı zamanda dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliğine sahip. Projede 50.000 konut, 500 iş merkezi, dev rekreasyon alanları bulunuyor. Üçte biri konut, üçte ikisi yeşil alan olan proje ile Mamak kentsel dönüşümün yanı sıra yeşile de dönüşüm yaşıyor. 13 400 gecekondunun bulunduğu alanda bu güne kadar 10254 hak sahibiyle anlaşma sağlandı. Yıkılan gecekondu sayısı ise 3550 oldu. 2482 adet konut ve 1 iş merkezinin yapımı devam ediyor. 1180 konutun ihalesi tamamlandı.Tapusu olmayan vatandaşlar için Kusunlar'da Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 1374 konut, düşük gelirli vatandaşlar için valilik tarafından 1176 konut, TOKİ tarafindan 1482 konut olmak üzere 4032 konut teslim edildi. Proje içerisinde 200 yataklı devlet hastanesi, yüzme havuzu, yeşil alanlar ve parklar bulunuyor. 


Yatıkmusluk-Altınevler Kentsel Dönüşüm Projesi

Mamak'ta yapımı büyük oranda tamamlanan kentsel dönüşüm projelerinden birisi de Yaükmusluk Altmevler Kentsel yenileme projesi. 220 bin metrekarelik bir alanı kapsayan proje kapsamında 2000 konut ve 8564 metrekarelik sosyo-kültürel tesis alanı, okul, cami, sosyal donatı park ve yeşil alan bulunuyor. Kalan 508 konutun üzerindeki arsaların kamulaştırılmasına başlandı. Kamulaştırma sonucunda konutların ihalesine başlanacak. 


Altıağaç-Karaağaç-Hüseyingazi Kentsel Yenileme Projesi

Altıağaç-Karaağaç ve Hüseyingazi Mahallelerini kapsayan proje 575 000 metrekare alan üzerinde uygulanıyor. 

Proje içerisinden 5750 konut, 3 cami, 2 adet ticaret merkezi, 3 adet okul, 2 adet sosyo kültürel tesis bulunuyor. Yüzde 21 konut alanı yüzde 22 yol ve sosyal donatı alanına ayrılan projenin yüzde 57'si yeşil alan olarak planlandı. Hak sahiplerinin yüzde sekseniyle anlaşmanın sağlandığı proje içerisinde 1400 gecekondunun 1100'ü yıkıldı, 4450 konutun ihale süreci devam ediyor. 


Gülseren- Anayurt Kentsel Yenileme Projesi

440.000 metrekarelik bir alanda dönüşümün gerçekleştirildiği bir diğer proje de Gülseren Anayurt Kentsel Yenileme Projesi. Gülseren ve Anayurt Mahallelerini kapsayan kentsel yenileme projesiyle bölgede 5450 konut, 3 okul, 2 cami, 2 adet sosyo-kültürel tesis, sosyal donatı alanları, emniyet müdürlüğü, 1 adet sağlık tesisi bulunuyor. 

Projenin yüzde 21 'i konut yüzde 79 ise yeşil alan oluşuyor. 2000 konutun yapımı hızla devam ediyor; 1219 konut, 2 adet ticaret merkezi ve 1 adet cami ihalesi Mart ayında başlatılarak temelleri atılacak. Projenin kapsamı içerisinde bulunan 1237 gecekondunun 1155'i yıkıldı.

 

Durali Alıç Mahallesi kentsel dönüşümle değer kazandı

Mamak'ın en eski mahallelerinden biri olan Durali Alıç Mahallesi'nde gerçekleştirilen ve yapımı tamamlanan kentsel dönüşümle birlikte Durali Alıç Mahallesi Mamak'ın en prestijli ve en değerli mahallelerinden biri oldu. 

30 Hektarda uygulanan dönüşüm kapsamında 2450 konut yapıldı. 10 dönümlük park alanın da bulunduğu projenin tamamlanmasının ardından bu büyük değişim ve gelişime parelel olarak özel sektörün Mamak'a ilgisi hayli arttı Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezlerinden birisinin de tercihi Durali Alıç Mahallesi oldu. 


SPOR YATIRIMLARI

Mamak Belediyesi ilçe sınırlan içerisinde yürüttüğü kentsel dönüşümün sosyal ayağım da spor ve kültürel yatırımlarla tamamlıyor. Dönüşümün sosyal ayağında spor yatırımları önemli bir yer kaplıyor. Aynı zamanda Mamak'ın ilkleri arasında yer alan bu spor yatırımları her yaştan sporsever Mamaklıya hizmet ediyor. Spor kulüplerine ve sporculara profesyonel ortamda çalışma imkanı sunan bu tesislerle birlikte Mamak geleceğin yıldız sporcularını yetiştirmeyi hedefliyor. Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül: "Ankara'nın en büyük ilçelerinden biri olan Mamak çok yönlü bir dönüşüm yaşıyor. Adım adım kentsel dönüşüm gerçekleştirirken bir yandan da sosyal dönüşüme öncülük edecek projeleri yaünmlan tamamlayarak başta Mamaklılar olmak üzere tüm Başkentlilerin hizmetine sunduk. İster amatör olsun ister profesyonel olsun sporla uğraşan herkesi tesislerimize bekliyoruz" dedi. İşte Mamak'ın ilklerinden olan spor yatırımları: 


Mamak Belediyesi Spor Salonu

Durali Alıç Mahallesi'nde 16 bin metrekare 2 katlı olarak inşa edilen 5000 kişilik kapalı spor salonunun zemin katında 2 adet fitness salonu idari ofisler, sağlık odası, doping odası, soyunma odası, hakem odaları, bilet satış ofisleri, sığınak ve duşlar bulunuyor. Tesisin birinci katında 8 adet derslik, ikinci katta da 2 adet kafeterya, basın odası, naklen yayın odası, 2 adet loca yer alıyor. Ayrıca tesiste 2 adet seoreboard ve 2 adet 40 metrekarelik LED ekran ile 13 adet kamera bağlantı noktasıyla taşınabilir canlı yayın görüntü aktarım sistemi ve konser sistemi yer alıyor. Tesis profesyonel spor karşılaşmalarının yanı sıra konser, seminer ve kongre gibi büyük çaplı organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor. Mamak Belediyesi, basketbola gönül veren çocuk ve gençleri Tüık basketboluna kazandırmayı hedefliyor. İlçedeki gençlerin spordan kopmaması ve alt yapıdan sporcu yetiştirmek amacıyla spor okulu açan belediye, Mamaklı çocukların basketbol konusunda eğitim alacağı Doğan Hakyemez Spor Okulları ile geleceğin dev adamlarını yetiştiriyor. Profesyonel teknik direktör eşliğinde eğitim alan öğrenciler, eğitim sonrasında Türkiye Basketbol 2. Ligi'nde Ankara'yı temsil eden Mamak Belediyesi Ankara DSİ Basketbol Takımı'nın alt yapı takımında oynayabilmeleri için seçilecek. 


Mamak Yüzme Havuzu

Türközü Mahallesi'nde 15 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen bu tesis 2220 metrekare kapalı alana sahip. 

820 metrekare yüzme havuzu, 60 metrekare çocuk yüzme havuzu, 100 kişilik seyirci tribünü, bir adet kapalı hah saha, koşu yolu, 2 adet basketbol ve voleybol sahası, çocuk oyun alanı, fitness alanı, yürüyüş yollan, bay-bayan saunalar, otopark yer alıyor. Yılın 12 ayı hizmet veren tesis, sporun farklı branşlanyla ilgilenen amatör ve profesyonel bütün sporculara hizmet veriyor. Mamak' ın ilk yüzme havuzu olan tesisin açılışından itibaren tesisten 180 000 kişi faydalandı. 

Mamak Şehir Stadı Türközü Mahallesi'nde yapılan bir diğer yatırım da Mamak Şehir Stadı. 25 bin 700 metrekare alanda gerçekleştirilen projeyle birlikte Mamak ilk stadına kavuştu. 

Başkent'te ilk defa Star 2 belgesi de alan stat içerisinde 3 bin kişilik kapalı oturma alanı bulunuyor. Tesiste 650 metre koşu yolu, tribünler, toplantı odaları, idari ofisler, sağlık odası, bay-bayan hakem odaları, bay-bayan soyunma odaları, VIP Salonu, seyirci fuayesi, fitness alam, çocuk oyun alanı, koşu yolu, otopark yer alıyor. Tesisten 15 amatör futbol kulübü faydalanıyor. 


Başak Gençlik ve Spor Merkezi

Başak Mahallesi'nde inşa edilen tesis 6 bin metrekare alanda projelendirildi. 3 bin metrekare inşaat alanına sahip park ve spor alanından oluşan tesiste 1007 metrekare çok amaçlı saha (basketbol, voleybol, hentbol), idari ofisler, koşu yolu, fitness salonlan, 2 adet yanm bir adet tam basketbol sahası ve fitness alanı 550 kişilik tribün yer alıyor. 

Eğitim, kültür ve spor başta olmak üzere birçok branşta gençlere yeni bir dünyanın kapüarmı aralayan merkezde üye sayısı gün geçtikçe artıyor. Haftanın altı günü hizmet veren 400 e yaktn gencin üyesi bulunduğu tesiste, satrançtan, darta, masa tenisinden, büardoya fitnessdan okuma salonlarına kadar çok sayıda branştan yararlanılıyor. 3 ayn özel kulübe basketbol ve voleybol branşında ev sahipliği yapan merkez, 200'e yakın aktif üyesi bulunan Türk savaş sanatı SAYOKAN Topluluğu'nu da ağırlıyor. 200'ü aşkın fitness üyesi modern bir fitness salonuna sahip olan tesiste, egzersiz stüdyosunda pilates, zumba, step-aerobik gibi grup egzersizlerine de yer veriliyor. Tesiste halk oyunları branşında da 60 genç çalışmalannı sürdürüyor. 


Anayurt 



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler