19 / 04 / 2024

Dönüşüm geçirmeyen tek bir yapı kalmayacak!

 Dönüşüm geçirmeyen tek bir yapı kalmayacak!

Zeytinburnu ’da 4. dönem için yarışa katılan Ak Partili Murat Aydın, ilçede 17 Ağustos depreminden önce inşa edilmiş tüm binaların yıkılarak yeniden yapılacağını söyledi.



İstanbul’un deprem riski taşıyan ilçelerinden Zeytinburnu, 30 Mart’ta çekişmeli bir yarışa sahne olacak. 293 bin nüfuslu ilçede 15 yıldır belediye başkanlığı yapan Ak Partili Murat Aydın, dördüncü dönem için yeniden aday oldu. Ak Parti’nin İstanbul’da dördüncü dönemde aday gösterdiği tek isim olan Aydın, seçilmesi durumunda kentsel dönüşüm projeleri, yeşil alan ve parklara ağırlık vereceğini belirtiyor. Aydın’ın seçim öncesi en büyük projesi ise Zeytinburnu ilçe merkezine yapacağı 120 bin metrekarelik park ve yeşil alan ile Çırpıcı Deresinin ıslahı. Aydın 4. dönem hedeflerini VATAN’a anlattı.


- TÜM YAPILAR YENİLENECEK: Kentsel dönüşüm projelerine yıllar önce başladık. Bu konuda pilot bölgelerde dönüşüm başarıyla uygulanıyor. Zeytinburnu’nda 17 Ağustos depreminden önce yapılmış tüm binalar yıkılarak yeniden yapılacak. 15 yıllık sürede çok şey öğrendik. Bizler olalım veya olmayalım önümüzdeki 18 yıllık süreçte Zeytinburnu’nda dönüşüm geçirmemiş yapı kalmayacak. Kentsel dönüşümü devlet desteği ile mülk sahipleri yapacaklar. Şu ana kadar ilçenin yüzde 10’unda kentsel dönüşüm uygulandı. Önümüzdeki süreçte dönüşüm hızı katlanarak devam edecek.


- DAHA ÇOK YEŞİL ALAN: Proje standartımız belli. 1000 metrekareyi yakaladığımız an 600 metrekareyi inşaat alanı veriyoruz. 400 metrekare ise dışarıda bırakılıyor. Yeni projelerde yapıların dikine uzanmasını istiyoruz. Bu sayede alandan kazanım elde edip, daha çok park, daha fazla yeşil alan ve yol yapma imkanımız olacak. Yeni yapılan binaların altları otoparklı. Bu sayede trafik sorunu çare bulmuş olacağız.


- ÜÇ STADA METRO: İBB’nin 2019’a kadar Zeytinburnu merkeze uzanacak bir metro projesi var. Yapılacak metro ilçe merkezinden geçecek. Bu proje sayesinde ilçe merkezinden 3 büyük kulübün stadına erişim sağlayacağız. Bağlantı noktalarıyla birlikte Kartal, Sarıyer ve Havalimanı’na kadar ulaşım imkanı sağlanmış olacak.


- ÇIRPICI’DA SANDAL SEFASI: Çırpıcı’da İBB’nin başlattığı 1 milyon metrekarelik kent parkının yapımı devam ediyor. Projenin 150 bin metrekaresi tamamlandı. Önümüzdeki aşamada 500 bin, sonrasında kalan kısım tamamlanacak. 2012’de çalışmalara başladık.Çırpıcı deresinde sandal ve gondol sefası yapılacak.


- OTOPARKA ÖNCELİK: Okul ve parkların altına kapalı otoparklar yaparak trafik sorununa çözüm bulmak istiyoruz. Trafik denetim yetkisi belediyelere verilirse gündüz saatlerinde yükleme yapmak için dolaşan kamyon ve kamyonetler sadece gece saatlerinde çalışacak. Berlin ve Paris’te olduğu gibi gündüz saatlerinde kamyon ve kamyonetlerin sokaklarda olmasını istemiyoruz.


- SOSYAL BELEDİYECİLİK: “Gümüşsuyu Caddesi’nin genişliğini 22 metreye kadar çıkardık. Litro yolu 18 metreye çıkıyor. Olabildiği kadar caddelerimizi genişletmek istiyoruz. Kültür sanat alanında yatırımlar devam edecek. Belediye olarak fen-imar işeri, çalışmamızın yüzde 20’sini kapsıyor. Yüzde 80 oranında sosyal, kültürel belediyecilik yapıyoruz. Bu seçimler öncesi halkımızdan bugüne kadar görmediğim ilgiyi görüyorum. Yüzde 50’nin üzerinde oy alacağımızı düşünüyorum.”


- AMATÖRE DESTEK: Türkiye’de amatör kulüp ve branşlara en çok desteği veren kulübüz. Modelimizi milletvekillerine sunduk. Uyguladığımız modelinTürkiye geneline yayılması hedefleniyor. Buz hokeyinde Türkiye birinci ligindeyiz. Futbolda süper amatör ligde 16 kulübümüz mücadele ediyor. Yukarı çıkacak kulüp bir zamanların efsane takımı Zeytinburnuspor olarak adını değiştirecek. Zeytinburnuspor şu anki haliyle devam edemez. Kulüp iflasın eşiğinde. Ancak amatörlerden bir takım zamanı gelince bayrağı devralacak.


120 bin metrekarelik park ve yeşil alan

Murat Aydın, Zeytinburnu’na nefes aldıracak bir park yapacaklarını açıkladı: “İlçe merkezinde bulunan askeri lojmanlar çürümüş durumda. Askerlerimiz için başka bir bölgede yeni konutlar inşa edilecek. 120 bin metrekarelik alana ise park ve yeşil alan yapacağız. Zeytinburnu nüfusunun yüzde 50’si yürüyerek bu parka ulaşacak. 120 bin metrekarelik park ve yeşil alanın içinde hizmet binaları, kültür-sanat merkezleri, 500 araçlık otopark hükümet konağı ile dev bir meydan olacak. Gelişmiş ülkelerdeki gibi güzel görüntü ortaya çıkacak. Park ve yeşil alanlar sayesinde insanlarımızın doğaya olan özlem ve ihtiyaçlarını karşılamış olacağız.”


Gündüz nüfus üçe katlanıyor

Murat Aydın, “Zeytin-burnu halkına mahçup olmamak için 3 dönemdir gece-gündüz çalışıyoruz. Yerleşik nüfusumuz 300 bine yaklaşmış durumda ancak gündüz saatlerinde bu sayı 3 katına kadar çıkıyor.” 


Üniversite sayısı beşe çıkacak

Murat Aydın, Zeytinburnu’nun aynı zamanda bir eğitim ve kültür merkezi haline geleceğini de anlattı: “Merkezefendi Mahalesi’nde ‘Panaroma 1453 Müzesi’nin yanında uzay gözlem evi ve kent müzesi yapacağız. Zeytinburnu sınırlarında 2 üniversite var. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ile 2 üniversite daha ilçemize taşınacak. Böylelikle üniversite sayısı 5’e çıkacak.” 



Vatan/Mert İnan




Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Satışa çıkacak projeler