28 / 03 / 2024

Bağcılar'da yaklaşık 410 konut kentsel dönüşüm kapsamında yenilendi!

 Bağcılar'da yaklaşık 410 konut kentsel dönüşüm kapsamında yenilendi!

Göztepe, Kemalpaşa, Demirkapı, Evren, İnönü, Merkez, Sancaktepe ve Çınar mahallelerinin bir kısmının Kentsel Dönüşüm Alanı olarak ilan edildiği ilçede, yaklaşık 8 bin bina 24 bin de bağımsız birim (bir binadaki daire sayısı) yenilenecek. Şu ana kadar yaklaşık 410 konut proje kapsamında yenilendi.



Bağcılarda ilçe sakinlerinin yüzde 85'i, güvenli adımlarla devam eden Kentsel Dönüşüm'e destek veriyor. İlçede Şu ana kadar yaklaşık 410 konut proje kapsamında yenilendi. 6306 Sayılı Kanun'un geçmesinin ardından 854 riskli yapı belirlendi.


Göztepe, Kemalpaşa, Demirkapı, Evren, İnönü, Merkez, Sancaktepe ve Çınar mahallelerinin bir kısmının Kentsel Dönüşüm Alanı olarak ilan edildiği ilçede, yaklaşık 8 bin bina 24 bin de bağımsız birim (bir binadaki daire sayısı) yenilenecek. Şu ana kadar yaklaşık 410 konut proje kapsamında yenilendi. 6306 Sayılı Kanun'un geçmesinin ardından 854 riskli yapı belirlendi. İlçede kentsel dönüşüm vatandaşla belediye arasında büyük mutabakatla gerçekleşiyor. Bağcılar ilçesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında otoparklı ve yeşilin hâkim olduğu yeni yaşam alanlarına kavuşuyor. 


Riskli alan ilanını takiben hazırlanan plan çerçevesinde yeni yapılaşmanın adımları atılıyor. Buna göre ilk olarak Bağcılar Belediyesi ekiplerince mevcut durum analizi yapılıyor. Ardından imar planına esas olarak jeolojik-jeoteknik etüt raporu hazırlanıyor. Alan kullanımına ilişkin stratejilerin ve dönüşüm modellerinin belirlenmesinin ardından da hak sahipliği tespiti ve taşınmaz değerlendirmesi gerçekleştiriliyor. Bir sonraki adımlarda da imar planları ile kentsel tasarım projeleri hazırlanıyor. Proje alanında hak sahipliliğinin tespiti ve kıymet takdir raporlarının oluşturulmasının ardından da "Uzlaşma Paylaşım Modeli" oluşturuluyor. En son safhada ise tüm veriler ve süreç coğrafi bilgi ortamına aktarılıyor. 


SÜREÇ NASIL İŞLİYOR? 


Bağcılar'daki Kentsel Dönüşüm süreci iki aşamalı olarak devam ediyor. İlk aşamada birincisi riskli alanlar, ikinci aşamada ise riskli yapılar belirleniyor. Riskli alanlarda Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen alanlarda çalışma başlatılıyor. Belirlenen alanlarla (15 dönümden büyük alanlar) ilgili planlama yapılıyor. Bağcılar Belediyesi tarafından İlan edilen alanlarda gerekli olan analizler yapılıyor. Bu analizlerde nüfus, yolların aksları ve çevre düzenlemesi gibi planlar hazırlanıyor. Hazırlanan bu planlar, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına gönderiliyor. 


Onayın çıkması halinde planın uygulanması safhası başlıyor. 

İmara açılan alanda inşaat safhasına geçiliyor. Riskli yapı sahibi başvurduğunda ilk olarak Bağcılar Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü'nce bilgilendiriliyor. 


Riskli yapılar sürecini başlatan ilk adımda vatandaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca lisanslandırılmış laboratuarlarda yapı ve zemin testi yaptırıyor. Bu test sonuçları Bağcılar Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü'nce inceleniyor. 


Bağcılar Belediyesi'nin onay vermesi halinde binanın yıkımı gerçekleştiriliyor. Kentsel Dönüşüm Projesi'ne giren binaların sahiplerine vergi ve harç muafiyeti tanınıyor, kira yardımında bulunuluyor ve kredi desteği sağlanıyor. 


En son safhada bina sahipleri daha sonra müteahhitlik belgesi olan kişi ya da firmalarla görüşerek depreme dayanıklı, otoparklı, bahçeli binasını yapmak üzere anlaşıyor. 


Haber Manşet 




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler