Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul, İzmir gibi kentlerin içme suyu sıkıntısı bulunmadığını belirterek, "Türkiye'de sıkıntı olabilecek bütün şehirlerin 2040-2050 yılına kadar su meselesini kökünden çözdük." dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul, İzmir gibi kentlerin içme suyu sıkıntısı bulunmadığını belirterek, "Türkiye'de sıkıntı olabilecek bütün şehirlerin 2040-2050 yılına kadar su meselesini kökünden çözdük."
Yerel seçimin 1 Haziran'da tekrarlanacağı Aydın'ın Buharkent ilçesine gelerek muhtarlarla toplantı yapan Eroğlu, İstanbul'un susuz kalmasının söz konusu olmayacağını ifade etti. İstanbul'u susuz bırakmayacaklarını, hafta sonundan itibaren bölgenin yeniden yağışlı havanın etkisine gireceğini anlatan Eroğlu, şu ana kadar hiç bir şehri susuz bırakmadıklarını dile getirdi.
76 dev içme suyu barajı yaptıklarını ve büyük düşünerek alt yapı çalışmalarını tamamladıklarını vurgulayan Eroğlu, İstanbul'da çok iyi çalışan entegre sistem bulunduğunu, barajlardaki suyun dışında Melen ve Yeşilçay gibi nehirlerden de su temin ettiklerini hatırlattı.
Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:
"İstanbul'da muhteşem bir entegre sistem var. İstanbul'da barajlardaki suya bakılıyor. Şu anda İstanbul'a Melen'in suyu akıyor. Günde ne kadar biliyor musunuz? 670 bin metreküp Melen'den akıyor, Yeşilçay'dan akıyor, Istranca derelerinden akıyor. Dolayısıyla bu işi bilmeyenler sadece barajlardaki seviyeye bakıyor. Halbuki barajlar boş değil, yüzde 28 dolu şu anda. Her ay toplantı yapıyoruz. Dolayısıyla İstanbul için hiç kimse endişe etmesin, su meselesini çözdük. İzmir için de bir problem yok. Aydın için hiç yok, fazla suyumuz var. Öbür tarafta hangi vilayeti sorarsanız sorun. Türkiye'de sıkıntı olabilecek bütün şehirlerin 2040-2050 yılına kadar su meselesini kökünden çözdük."
- "Türkiye'de kuraklık elbette var"
Türkiye'de kuraklık olduğunu ancak aldıkları tedbirlerle sorun yaşanmadığını aktaran Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dolayısıyla şu anda Türkiye'de kuraklık elbette var. Özellikle 1 Ekim 2013'den bugüne kadar yağışlarda bütün Türkiye'de yüzde 28 nispetinde azalma var. Dörtte bir azalma var. Ama biz Allah'a şükür altyapı tesislerini yaptık. Mesela biz Gördes Barajı'ndan 100,5 kilometre uzunluğunda, 2 metre çapında isale hattıyla su götürmeseydik, İzmir susuzdu. Aydın'a İkizdere Barajı'ndan isale hattı, arıtma tesisi inşa olmasaydı Aydın da susuzdu. Ama şu anda Aydın'da susuzluk söz konusu mu? Değil. Neden? Çünkü barajımız var, dev hatlarımız var, arıtma tesisimiz var."
- Bafa Gölü'ndeki kirlilik
Basın mensuplarının Bafa Gölü'ndeki kirliliğe ilişkin sorularını da yanıtlayan Eroğlu, bunun mevsimsel bir hadise olduğuna dikkati çekerek, "Bafa Gölü'nü kurtaran biziz. Bafa Gölü'nün tamamı bitmek üzereydi. Hatta bir ara ben Devlet Su İşleri genel müdürüyken, Bafa Gölü'nde su seviyesi 25-30 santimetreye kadar inmişti. Neredeyse bitmek üzereydi. Ama Bafa Gölü'nde şu anda bildiğim kadarıyla 2 metre 40 santimetre su var. Bafa Gölü'nde olan hadise şudur. Bunu çevre mühendisleri bilir. Biz de çok defa derste anlattık. İlkbahar, sonbahar aylarında gölde bir karışım meydana gelir. İlkbahar ve sonbahar karışımı. Dolayısıyla alttaki çökebilen maddeler yüzeye çıkar. Özellikle yosunlar. Bu bir zehirlenme değil, iklimle alakalı bir hadisedir. Endişe edecek bir durum yoktur. bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bu çevrim sıcaklığa bağlı olarak az veya çok olur. Ama mutlaka olur."
Öte yandan toplantıda muhtarlar tarafından Bakan Eroğlu'na yaş kayısı hediye edildi.
AA