23 / 11 / 2024

Mustafa İça: Yatırımcıları Kütahya'ya bekliyoruz!

 Mustafa İça: Yatırımcıları Kütahya'ya bekliyoruz!

Ucuz, genç ve kalifiye iş gücünün varlığı, yerel yönetimin yeni yatırımlara güçlü desteği, ulaşım, enerji kaynakları yönünden zengin olması gibi avantajlar, yatırımcıların dikkatini çekmelidir. Yatırımcıları Kütahya'ya bekliyoruz...



Kütahya'da yatırımı kolaylaştıran birçok olanak vardır. Ucuz, genç ve kalifiye iş gücünün varlığı, yerel yönetimin yeni yatırımlara güçlü desteği, ulaşım, enerji kaynakları yönünden zengin olması gibi avantajlar, yatırımcıların dikkatini çekmelidir. Yatırımcıları Kütahya'ya bekliyoruz.


Kütahya, 7 bin yıllık tarihi geçmişiyle, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kuruluşun ve kurtuluşun şehri olarak tarihi zenginliği ile bir açık hava müzesi olan tarih ve kültür kentidir. 


İlimiz, yüzde 55'i ormanlarla kaplı, Gediz ve Porsuk nehirlerinin çıktığı, yer altı ve yer üstü suları, pınarlarıyla ünlü, yaylaları ile doğai cazibe merkezi olmasının yanı sıra; sahip olduğu termal bölgelerle bir termal ili'dir. Kütahya için 'madencilik cenneti' de yerinde bir tabir olacaktır. Zira Kütahya, bordan, kömüre, seramik hammaddelerinden gümüşe, refrakter hammaddesi manyezitten, yan kıymetli süs taşlarına kadar 35 çeşit yeraltı zenginliğe sahiptir. Aynı zamanda önemle vurgulamak isterim ki; Kütahya, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 vizyonu içinde ilan etmiş olduğu' 15 Marka Kent' ten biridir. Ayrıca, 22 Nisan 2011 tarihinde temeli atılan ve 29 Ekim 2012 tarihinde faaliyete geçen Zafer Havalimanı yanında yer alan Ekonomik Gelişim Bölgesi; Eskişehir, Afyon, Uşak ve Kütahya illerinin olduğu kadar yerli ve yabancı yatırımcılar içinde cazibe noktası olacaktır.


Kütahya şehri doğal güzellikleri, sosyo-kültürel ve tarihi zenginlikleri ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Altı termal turizm merkeziyle Türkiye'nin en zengin termal kaynaklarına sahip bölgelerinden biri olan Kütahya'da, yerli ve yabancı birçok turist termal tesisleri ziyaret etmektedirler. El sanatları şehirde oldukça yaygındır. Avrupa Birliği yakın zamanda meslek edindirme amaçlı el sanatlan eğitimi projesine destek vermiştir. El yapımı gümüş takılar, çiniler, kök boyası halılar ve porselen parçalar bölgenin kültürel zenginliğini gözler önüne sermektedir. Şehirdeki entelektüel hayatı yönlendiren Dumlupınar Üniversitesi ilin en büyük eğitim kurumudur. Dumlupınar Üniversitesi, beş fakülte, 17 yüksekokul, iki enstitü ve 24 bin öğrencisiyle eğitim vermeye devam etmektedir. 


Kütahya eşsiz kültürel, tarihi ve folklorik değerleriyle de Türkiye'nin en otantik bölgelerinden biridir. Etkileyici Aizanoi Antik Kenti, Kütahya'nın antik dönemlere açılan kapısıdır. Bugün hâlâ var olan en sağlam Zeus tapınağını içinde bulunduran antik şehir, Kütahya yakınlarındaki Çavdarhisar yakınlanndadır. Çini ve seramiğin başkenti Kütahya Kütahya Belediyesi olarak kentimizin tarihi kültür miraslarından olan Konak, Bedesten, Han ve Hamamların restorasyonlarını tamamlayarak kültürümüzü ve tarihimizi gün yüzüne çıkardık ve gelecek nesillerimize bu noktada ışık tuttuk. 


Kütahya'nın sembolü olan çinicilik, bölgenin en önemli sanatsal etkinliği olmasının yanı sıra Kütahya insanı için önemli bir geçim kaynağıdır. Renk ve tasarım açısından zengin olan ve ihracat mallan arasında yer alan çini, bugünlerde önemli bir gelişim içinde. 500 fazla küçük ve büyük atölyede üretilen çiniler, yurtiçi ve yurtdışında birçok yapıyı süslemektedir. Çinicilikte kullanılan hammaddeler Kütahya ve çevre bölgelerden temin edilmektedir. Kütahya Ulucami arkasında bulunan Çini Müzesi, sahip olduğu pek çok değerli çini eserin yanında, girişinde bulunan dünyanın iik toplu iş sözleşmesi olan "Fincancılar Antlaşması" kitabesi ile de ilgi çeker. Belediye olarak çini ve seramiğin tanıtımını, yaptığımız her projede uygulayarak Kütahya çinisinin öneminin ve tarihten gelen bu sanatın yeni mimari projeler ile kaynaştığında ortaya çıkan ihtişamlı ve gösterişli projelerin öncüsü olduk. Bu noktada mimarlara ve yeni proje sahiplerine çini uygulamalarının ne denli estetik katan bir unsur olduğunu göstermede öncü olduğumuza inanıyoruz. Belediyemiz KİŞGEM çalışmalanndan olan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kütahya Belediyesi tarafından ortak yürütülen SANTEZ programı kapsamında desteklenmeye uygun görülen "Kütahya seramik/çini sektöründe eticaret tabanlı yeni ürün geliştirme süreci tasarımı ve uygulamaları" başlıklı projemiz, Aralık 2012 tarihinde başlamış olup, Ağustos 2014'te bitecektir. Seramik ve çini işlerinde yeni ve yenilikçi iş ve ürünlerin geliştirilmesini sağlayarak Kütahya çini ve çinicilerini uluslararası ortama taşıyacak ve böylece çini zanaatının bir sanayi sektörü haline gelmesine katkı yapacak olan proje, Bakanlık tarafından 521 bin TL ve Kütahya Belediyesi tarafından 173 bin 675 TL desteklenecektir. Bu proje ile birlikte bilişim ortamında çinicilik ve el sanatlarıyla ilgili yeni ürünler tasarlanacak, bunlar ürün üzerinde hayata geçirilebilen Kütahya şehri doğal güzellikleri, sosyokültürel ve tarihi zenginlikleri ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Altı termal turizm merkeziyle Türkiye'nin en zengin termal kaynaklarına sahip bölgelerinden biri olan Kütahya'da, yerli ve yabancı birçok turist termal tesisleri ziyaret etmektedir. 


çektir. Çiniciler Odası ile ortaklaşa kurulan komisyondaki sanatkârlar ile de daha kaliteli ve yeni ürünler tüm dünya pazanna satılabilecektir. Yıllardan beri ekonomik yapı ağırlıklı olarak tanm yolu ile desteklenmekte ise de bugün Kütahya, sanayi gelişiminin ciddi ivme kazandığı bir bölgedir. Son yıllarda şehir birçok yatırımı çekmiştir ve yenileri deyoldadır. Kütahya'da özelleştirilen Kütahya Gübre Fabrikası'nın ve şeker fabrikasının yanında, iki linyit işletmesi, termik santral ve kolemanit işletmesinin içinde yer aldığı kamu işletmeleri vardır. Kütahya merkezinde iki organize sanayi bölgesi vardır. Birisi Kütahya 1 'inci Organize Sanayi Bölgesi, diğeri ise 4 bin dönümlük altyapısı hazır halde yatınmcılarını bekleyen 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'dir. Her iki OSB de kaliteli altyapı olanaklan ve boş arsalarıyla yeni yatınmcılarını beklemektedir. 


Kütahya 2005 yılında Hükümet tarafından kalkınmada öncelikli bölge ilan edilmiştir. Hükümetin bu tasarrufu Kütahya'nın kapılannı yatırıma iyice açmıştır. Ayrıca, yerel yönetim olarak Kütahya Belediye Başkanlığı yatırımcılara her konuda destek olmaktadır. 


Belediyemizde hizmet verdiğimiz yıllar boyunca Kütahya'mızı hep bir adım öne götürme gayretinde bulunduk. Bu noktada tamamladığımız yeni terminalimizle, ilimize gelen misafirlerimizi modem bir tesis ile karşılayabilme sevincini yaşadık. Kütahya Modem projemiz ile kentsel dönüşümde önemli bir adım attık. Yeni pazaryerimiz halkımızın daha rahat ve daha sağlıklı koşullarda alışverişlerini yapabilecekleri bir mekan oldu. Yıne tamamladığımız ve üç etaptan oluşan yeraltı soğuk hava depolarımızla, doğal şartlarda korunabilen meyve ve sebzelerin tüketici ile buluşmasında, hem doğal şartlarda depolama hem de lojistik olarak, ilimizi cazibeli hale getirdik. Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Eğitim ve Araştırma Merkezi'mizde yaptığımız çalışmalar ile tarihten gelen reçeteleri, halkımızla buluşmasını sağladık. 


Ayrıca Türkiye'de tek olan Ezop Masalları temalı parkımızla ilimizde bulunan çöp düküm sahasını rehabilite ederek, hem şehrimizin güzelliğine güzellik kattık hem de ilimiz ve ilimize gelen çocuklarımıza rahat güzel ve bol eğlenebilecekleri bir alan oluşturduk. 


Kütahya'da yatırımı kolaylaştıran birçok olanak vardır. Ucuz, genç ve kalifiye iş gücünün varlığı, yerel yönetimin yeni yatırımlara güçlü desteği, Kütahya'nın büyük şehirlere ve pazarlara yakınlığı, şehrin coğrafik ve lojistik olarak avantajlı bir konumda olması, hava, kara ve demiryolu ulaşımının var olması, hammaddenin ucuz ve bol olması, enerji kaynaklan yönünden zengin olması, şehirdeki özel teşebbüslerin yeni yatırımlara ve ortak yatırımlara açık olması gibi avantajlar, yatırımcıların dikkatini çekmelidir. Kentimize daha çok yatırımcının gelmesi için hertürlü desteği vermeye hazınz, yatırımcıları Kütahya'ya bekliyoruz. 



Dünya Gazetesi 




Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Satışa çıkacak projeler