22 / 11 / 2024

Mesut Akgül: Kentsel ve sosyal dönüşüm çalışmalarıyla artık marka kentler arasına girecek!

Mesut Akgül: Kentsel ve sosyal dönüşüm çalışmalarıyla artık marka kentler arasına girecek!

Milliyet Gazetesi muhabiri Şevket Yaman'ın haberine göre; Mamak'ın yıllarca çöplüğü, gecekondusu ve cezaeviyle anıldığını anlatan Başkan Akgül, kentsel ve sosyal dönüşüm çalışmalarıyla artık marka kentler arasına girmek için ilerlediklerini belirtti...


Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, "Yıllarca çöplüğü, gecekondusu ve cezaeviyle anılan Mamak, artık değişen ve gelişen yüzüyle anılıyor. Dönüşüm projelerinin içerisinde dev rekreasyon alanları, iş merkezleri, spor kompleksleri, eğlence ve dinlenme alanları, çocuk oyun alanları ve hastane gibi bir çok sosyal imkan var" dedi. Mamak'ı çarpık yapılaşmadan ve gecekondudan kurtarmak için kolları sıvadıklarını belirten Akgül, Mamak'taki dönüşümün günden güne tamamlandığını kaydetti. Kentsel dönüşümde olduğu kadar sosyal dönüşümde de marka atılımlar gerçekleştirdiklerini söyleyen Akgül, "Mamak'ı marka kentler arasına sokma hedefiyle yola çıkarak emin adımlarla ilerliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 


Dönüşümde dev adımlar 

Mamak Belediyesi kentsel dönüşümde dev adımlar atıyor. Ankara'da kentsel dönüşüm projelerinin aktif şekilde uygulamaya konulduğu Mamak'ta yedi ayrı kentsel dönüşüm projesi devam ediyor. Başkan Akgül, Mamak'ta uygulanan kentsel dönüşüm çalışmaları ile tamamlanan diğer projeleri Milliyet Ankara'ya anlattı. Türkiye'nin en geniş kapsamlı kentsel dönüşümünü yaşayan ilçelerin başında Mamak'ın geldiğini belirten Akgül, "İlçemizde farklı noktalarda 7 kentsel dönüşüm projemiz devam ediyor. Ama çok şükür hiçbir sıkıntı çıkmıyor. Bunun sebebi ise projeleri Mamaklılarla birlikte hazırlıyoruz. Yaptığımız toplantılarda bizim unuttuğumuz ya da atladığımız bir ayrıntı vatandaşın dikkatini çekiyor. Hemen projede değişiklik yapıyoruz ve vatandaşımızın istediği ayrıntıyı projeye dâhil ediyoruz. Böylece vatandaşımızın dilediği istediği dönüşümü uygulamış oluyoruz" dedi. 


"Ben yaptım oldu" yapmıyoruz 

Şu an Mamak ilçesinde 7 farklı noktada kentsel dönüşüm projesinin uygulandığını belirten Akgül, "Bu projeleri hayata geçirmeden önce bölge halkıyla toplantılar düzenliyoruz, onlarında görüşlerini alıyoruz. Projenin bütün detaylarını vatandaşlarımıza anlatıyoruz. Yapılacak konutların dayanıklılığını, modernliğini, sosyal donatı alanlarını ve en önemlisi yıllardır kahrını çektikleri bölgenin nasıl kalkınacağını birebir anlatıyoruz. 'Ben yaptım oldu' anlayışını uygulamıyoruz" diye konuştu. 


Gülseren-Anayurt Kentsel Yenileme Projesi

 674 gecekondu yıkıldı Akgül, Yatık Musluk Kentsel Dönüşüm Projesini anlatırken de, "220 bin metrekare alan üzerinde TOKİ ile ortaklaşa gerçekleştirilen Yatık Musluk-Altınevler Kentsel Dönüşüm Projesi, 2 bin konuttan oluşuyor. 4 etaplı projenin ilk 3 etabında 674 adet gecekondu yıkılarak yerine bin 20 adet modern konut ve cami yapıldı. 472 konut, bir adet okul, bir adet cami ve 1 adet park inşaatı devam ediyor" dedi. 


Marka kent hedefi Kentsel dönüşümde olduğu kadar sosyal dönüşümde de marka atılımlar gerçekleştirdiklerini belirten Akgül, "Mamak'ı marka kentler arasına sokma hedefiyle yola çıkarak emin adımlarla ilerliyoruz. Sosyal donatıları içinde barındıran, alt ve üst yapısı düzgün, sağlıklı kentsel mekanlar oluşturarak, Mamak'a yeni bir imaj kazandırıyoruz. Bizim amacımız bölgenin refahı ve gelişmesini biran önce tamamlamak. Kongre merkezinden, kent parka, spor tesislerinden, kapalı pazar alanlarına, yüzme havuzundan şehir stadına kadar ilçeye sosyal kültürel ve ekonomik anlamda katkı sağlayarak ilçemizin cazibesini artırdık" değerlendirmesinde bulundu. 


Dünyanın en büyüğü

Akgül, Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'ne ilişkin olarak da şunları söyledi: Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülen Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi Derbent, Üreğil, Araplar, Dostlar, Köstence, Dutluk, Büyük Kayaş. Tepecik Mahallelerinin tamamını, Boğaziçi, Şirintepe, Akşemsettin, Yeşilbayır, Şahapgürler, Küçük Kayaş Mahallelerinin ise bir bölümünü kapsıyor. 7 milyon metrekarelik bir alanda uygulanan proje, dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi. Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi ile bölgeye 50 bin konut, 500 iş merkezi, dev rekreasyon alanları, çocuk oyun alanları, spor kompleksleri, eğlence ve dinlenme alanları, aqua park, yüzme havuzları, hastane ve otel kazandırılacak. 8 bin 400 hak sahibi ile anlaşma sağlanırken 2 bin 950 gecekondu yıkıldı. Kusunlar'da bin 59 konut tapusu ve tapu tahsis belgesi olmayan vatandaşlara teslim edilirken, 379 konutta hak sahiplerine teslim edildi. 4 bin konutun ve 1 iş merkezinin inşaatı devam ediyor. Bin konutun ihalesi de yapıldı." Akgül, Mamak'ta çarpık yapılaşmanın önüne geçerek, depreme dayanıklı konutların inşa edileceği ve Mamak'ın iki ayrı Mahallesi'ni kapsayan Gülseren-Anayurt Kentsel Yenileme Projesi kapsamında 2000 konutun temelinin törenle atıldığını hatırlattı. Akgül, "TOKİ işbirliği ile geçtiğimiz yıl Haziran Ayı'nda yıkımların başladığı Gülseren-Anayurt Kentsel Yenileme Projesi kapsamında 437 bin metrekarelik alanda toplam 5 bin 450 konut yapılacak. Yeni yerleşim alanında konutların yanı sıra cami, lise, ilköğretim okulu, anaokulu, ticaret merkezleri, sağlık tesisi, sosyal kültürel tesis alanları ve ilçe emniyet müdürlüğü yer alacak" dedi. 


Proje kapsamında 1,5 yıl gibi kısa sürede yüzde 75'in üzerinde hak sahibiyle anlaşma sağladıklarını kaydeden Akgül, "Bu atılan temelle yalnızca konut değil, yaşam alanları oluşturuyoruz" diye konuştu. Gülseren Anayurt'un Ankara'nın en güzel yerlerinden biri olacağını belirten Akgül, "Proje alanının yüzde 20'si konut, yüzde 58'i yeşil alan, yüzde 22'si imar yolları ve sosyal donatılara ayrıldı. 2+1' den 4+1'e kadar 6 ayrı konut tipi mevcut" ifadesini kullandı. Projenin sosyal konut mantığından çok, iç ve dış cephesiyle standartların çok üzerinde gerçekleşeceğini belirten Akgül, 50 - 60 yıldır çarpık yapılaşmaya maruz kalmış bir bölgenin kısa dönem içinde modern bir görünüme kavuşacağını söyledi. 


ÖRNEK İLÇE OLDUK

Mamak'ta Altıağaç- Karaağaç ve Hüseyin Gazi Kentsel Yenileme Projesi kapsamında gerçekleştirilen yıkım töreniyle büyük bir dönüşüm başladı. 1430 gecekondunun yıkılarak yerine 5 bin 847 konutun yapılacağı projeyle toplamda 574 bin metrekare alan çarpık yapılaşmadan kurtularak modern bir görünüme kavuşacak. Kentsel dönüşümde Mamak'ın öncü ve örnek bir ilçe olduğunu belirten Akgül, Altıağaç-Karaağaç-Hüseyingazi Kentsel Yenileme Projesi kapsamında bir yıl gibi kısa sürede anlaşma oranlarının yüzde 75'e ulaştığını söyledi. Proje alanının 574 bin metrekare olduğunu kaydeden Akgül, toplam yıkılacak olan gecekondu sayısının bin 430, toplam hak sahibinin ise bin 750 olduğunu ifade etti. TOKİ işbirliği ile üretilecek konut sayısının 5 bin 850 olduğunu kaydeden Akgül, "Proje alanının yüzde 57'si yeşil alan, yüzde 21 'i proje alanına konut ve yüzde 22'si ise imar yolları ve sosyal donatılara ayrıldı. Projede 2+1'den 4+1'e kadar 5 çeşit konut tipi bulunmaktadır" ifadelerini kullandı. Akgül, projede site yaşamının ön planda olacağını ifade ederek, "Geniş yeşil alanları, spor alanları, ortak yaşam alanları, açık otopark alanları ve ticaret merkezlerimizle Mamak'ın en cazip ve tercih edilen mekânlarını oluşturuyoruz. Gelecek nesillerin, çocuklarımızın daha modern, yaşam standartları yüksek bir şehirde yaşamasını istiyorsak, kentsel dönüşümü düşünmemiz gerek" dedi. 


Yatırımlar gelişim için

Görev süresince seçimde söz verdiklerinden daha fazla projeyi hayata geçirdiklerini belirten Akgül, "25 yılda yapılamayan yatırımları 4,5 seneye sığdırdık" dedi Mamak Belediye Başkanı Akgül, ilçede açılışı yapılarak faaliyete geçen yatırımlar hakkında ise şu bilgileri verdi: Model uçak pisti var Mamak Belediyesi ve Türk Hava Kurumu tarafından ortaklaşa yapılan başkentin en büyük Model Uçak Pisti Mamak'ta açıldı. Toplam 10 bin metrekare alana sahip olan pist, 180 metre uzunluğuyla ve 20 metre genişliğiyle Ankara'nın en büyük radyo kontrollü model uçak pisti olma özelliği taşıyor. 


Anahtarlar teslim edildi

Mamak Belediyesi'nin ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını aynı çatı altında toplamak amacıyla Şafaktepe Mahallesi'nde inşa ettiği Şafaktepe Sivil Toplum Merkezi ve Özel Mehmet Tunçel Yüksek Öğrenim Erkek Öğrenci Yurdu açıldı. Mamak'ta faaliyet gösteren 12 sivil toplum dernek başkanına anahtarlar teslim edildi. Kırım Sudak Kardeşlik Parkı Mamak Belediyesi Kırım Sudak Kardeşlik Parkı'nı hizmete açtık. Bu parkın en büyük özelliklerinden birisi engelli dostu olmasıdır. Park tamamen engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği şekilde tasarlandı. 


Kırım Sudak Kardeşlik Parkı tasarım şekli ve fitness aletleriyle engelli vatandaşların, sosyal yaşamda fiziksel açıdan gelişimlerine fayda da sağlayacak. Mutlu Mahallesi'nde 7 bin 885 metrekare proje alanına sahip olan Kırım-Sudak Kardeşlik Parkı 500 kişilik amfi tiyatro, restoran, cafe, 950 metrekare doğal gölet, engelsiz fitness aletleri, dinlenme alanları, engelsiz çocuk oyun grupları, kamelyalar, oturma grupları, köprü geçişleri, süs havuzları, ahşap köprüler, 320 metre koşu ve yürüyüş yollarından oluşuyor. 


Bayraklarla anılıyor 

Samsun Yolu kenarında inşa ettiğimiz Bayrak Anıt Park'ın açılışını yaptık. Başkentte en fazla Türk Bayrağı'nın bulunduğu park, Samsun Yolu'ndan Ankara'ya gelenleri selamlamaya başladı. İstiklal Marşımızın onuncu kıtasında yer alan 'Dalgalan Sen de Şafaklar Gibi Ey Şanlı Hilal' mısrasındaki harf sayısı kadar bayrağın bir arada bulunduğu ve bunu taçlandıran bir kule bayrak yaptık. Şanlı bayrağımıza yakışan bir çalışma oldu. 

Hem Mamak'a hem de Ankara'ya hayırlı olsun. 


5 bin metrekare alan üzerinde yapılan parkta 37 adet Türk Bayrağı ile 40 metre yükseklikte kule yapıldı. Kulede bulunan 5x10 metre ebatlarında Türk Bayrağı sayesinde park, başkentin en büyük Türk bayraklarından da birine ev sahipliği yapıyor. Kuleyi oluşturan direklere renk efektleriyle estetik bir görünüm kazandırılan Anıt Bayrak, gökyüzünden de net bir şekilde görülüyor. Her bayrağın altına ayrı ayrı konan projektörlerle birlikte park, geceleri de başkentlilere görsel bir şölen yaşatıyor. 


HİÇ KAPALI PAZAR YERİ YOKTU

Mamak'a kazandırdığı yatırımları birer birer hizmete açan Mamak Belediyesi, Akdere Mahallesi'nde yapımını tamamladığı Akdere Kapalı Pazar Yeri ve Spor Kompleksi'ni de kullanıma sundu. Göreve geldiklerinde bir tane bile kapalı pazaryerinin olmadığını kaydeden Akgül, "25 yılda yapılamayan yatırımları 4,5 seneye sığdırdık" dedi. 


Kapalı pazar yerlerinin çok geniş çerçevede düşünülmüş örnek semt pazarları olduğunu kaydeden Akgül, "Cadde ve sokaklarda kurulan pazarların yerini daha modern ve insanları rahatsız etmeyecek şekilde tasarlanan kapalı pazarlar alıyor" diye konuştu. Akgül, haftanın 7 günü vatandaşa hizmet verecek altı kapalı pazar ve otopark, üstü spor kompleksi şeklinde yapılan pazar yerinin yazın vatandaşların düğün yapılabilmesi için de sunulacağını kaydetti. 

Tesis 12 ay sporcuları ağırlıyor İlçemizin ilk yüzme havuzu olan Mamak Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi'ni açtık. 


Yüzme havuzu içerisinde bulunan bütün bölümler son teknolojiyle donatılarak vatandaşın hizmetine sunuldu. Biri yetişkin biri de çocuk havuzu olmak üzere iki havuzun bulunduğu tesis içerisinde elektronik kilitli dolapları, iklimlendirme sistemi, son derece ferah fitness salonuyla vatandaşa hizmet ediyor. 15 bin metrekarelik bir alanda inşa edilen tesis içerisinde bir adet kapalı hah saha, koşu yolu, 2 adet basketbol sahası, çocuk oyun alanı, fitness alanı, yürüyüş yolları, bay bayan saunalar, otopark ve daha birçok branşta spor yapmak üzere oluşturulan alanlar ve kafeterya yer alıyor. Yılın 12 ayı hizmet verecek tesis, sporun farklı branşlarıyla ilgilenen amatör ve profesyonel bütün sporcuları ağırlayacak. 


"SÖZ VERDİĞİMİZDEN DAHA FAZLASI"

Mamak Belediyesi, Abidinpaşa'da yapımını tamamladığı Abidinpaşa Aile Merkezi, Kapalı Pazaryeri ve Spor Alanını da hizmete açtı. Mahalle sakinlerinin dört gözle beklediği aile merkezi, kapalı pazaryeri ve spor alanı gibi birçok imkanı bir arada barındırıyor. Aile merkezleri ile Mamak'ta yepyeni bir dönem başlattıklarının altını çizen Akgül, çocuklara, gençlere ve kadınlara yönelik çalışmaların artarak devam edeceğini kaydetti. Yatırımları Mamak'ın gelişimini ve değişimini yönlendirecek nitelikte uyguladıklarını belirten Akgül, söz verilen hizmetlerin daha fazlasının 4,5 yılda tamamladıklarını sözlerine ekledi. Aile Merkezi, kapalı pazaryeri ve spor alanı olarak hizmet veren tesis 4 katlı inşa edildi. 2500 metrekare kullanım alanına sahip tesisin, 353 metrekaresinde fitness salonu ve soyunma odalarının bulunduğu bodrum katı, 1196 metrekarelik alt zemin katta 2 adet zabıta odası ve 987 metrekare kapalı pazaryeri, 1362 metrekarelik üst zemin katta ise atölyeler ve spor alanı bulunuyor. 


ALTI PAZAR ÜSTÜ SPOR SAHASI

 Kapalı pazarlarla birçok hizmeti bir arada sunuyoruz. Mamak'ın en büyük kapalı pazarının açılışını gerçekleştirdik. Başak Mahallesi'nde yapılan Başak Kapalı Pazaryeri ve Spor Alanı hizmete açıldı. Tesisin alt katı kapalı pazaryeri ve otopark olarak kullanılırken üst katında ise basketbol sahası ve spor alanları bulunuyor. Çocuklar için Yeşilbayır Aile Merkezi Bilgi Evi ve Parkı'nın açılışını yaptık. 


Geleceğin güvencesi olan çocukların bilgi ve beceriyle donanması için bilgi evlerini açtık. Evinde ders çalışma imkanı bulamayan ve internete ulaşamayan çocuklarımıza bilgi evlerinde huzurlu, samimi, sıcak ve güvenli bir ortamda eğitim olanağı sağlıyoruz. Profesyonel eğitimciler gözetiminde öğrencilerimizin geleceğini en iyi şekilde biçimlendirmek üzere çalışıyoruz. Aile merkezlerini ise ilçemiz sınırları içinde yaşayan bayanların sosyal ve kültürel gelişimlerine yardımcı olmak ve çeşitli dallarda eğitim vererek, bayanlarında sosyal hayatın içerisinde var olmalarını ağlamak amacıyla kurduk. 


Şevket Yaman/Milliyet Gazetesi Ankara Eki



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler