24 / 04 / 2024

İzmir'e 7 yeni marina inşa edilecek!

İzmir'e 7 yeni marina inşa edilecek!

İzmir'in 35 yatırım projesi içinde bulunan 7 yat limanının hepsini içine alan proje ihalesi gerçekleştirildi. İşte yat limanlarının detayları...


Başbakan Binali Yıldırım'ın 35 projesi içinde yer alan 7 yat limanının tamamında alt yapıya yönelik hazırlıkları kapsayan proje ihalesi yapıldı. Marinalarda ÇED, imar ve oşinografi gibi çalışmalar hızla sürerken toplam 1600 yat kapasiteli Şifne, Turan ve Şakran yat limanlarının 2017'de yapım ihalesine çıkacağı öğrenildi. Böylece İzmir'deki 5 marinanın 1617 yatlık kapasitesine ek olarak 3 limanın da hizmete girmesiyle toplam kapasite 3 bin 217'ye çıkacak. 


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'm da yakından takip ettiği çalışmalar kapsamında Ürkmez, Şifne, Çeşmealtı, Yeni Foça, Bayrakh, Şakran ve Özdere yat limanları Yap - İşlet Devret modeliyle hayata geçirilecek. 


EN BÜYÜĞÜ ÇEŞME'YE 

Yat limanlarında en büyük kapasite 700 yat ile Çeşme'de yapılacak olan Şifne limanına ait. İkinci sırada ise 500 yat kapasitesiyle Bayraklı'daki Turan Yat Limanı yer alıyor. Çeşme'nin 4'üncü yat limanı olacak Şifne yat limanının hayata geçmesiyle sadece bu ilçedeki yat kapasitesi 1687'yi bulacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri Ürkmez, Yeni Foça, Özdere projelerinde ÇED, imar ve oşinografi çalışmalarının sürdüğünü aktardı. Yetkililer Şifne, Bayraklı ve Şakran marinaları için yapım ihalesine çıkmaya hazır olunduğunu ve 2017 3 projenin ihaleye edileceğini belirtti. 


KENTİN KAPASİTESİ İKİYE KATLANACAK 

Yetkililer, tüm yat limanları için hedefin 2017 sonuna kadar altyapıyı tamamlamak ve 2018'de yapım ihalesine çıkmak olduğunun altını çizdi. Yat limanı açısından İzmir'de şu anda sadece Çeşme, Üçkuyular ve Sığacıkta limanların bulunduğunu hatırlatan yetkililer, "Yapılacak olan 7 marinanın toplam kapasitesi ise 2 bin 805 olacak. Mecvut marinalarla birlikte kapasite 4 bin 422'ye çıkacak" bilgisini verdiler. 


BÖLGE TURİZMİ İÇİN UMUT VERİCİ 

Yusuf Öztürk (Deniz Ticaret Odası Başkanı): Bizler her fırsatta yat turizminin, deniz, kum, güneş turizmine göre çok daha fazla döviz bıraktığını söylüyoruz. Turizmde gelirlerimizi yükseltmek için benzer spesifik turizm alanlarına yönelmemiz ve bu alanlardaki kapasitemizi arttırmamız şart. Yat kapasitesinin arttırılması için 3 marinanın ihaleye çıkacak düzeye getirilmesi mutluluk verici. Bu durum bölgemizin yat turizmi açısından daha da gelişeceğinin ispatı. Turizmdeki düşük sezon avantaja çevrilip, önümüzdeki yıl için turizme hazır hale getirilebilir. 


PROJESİ BİTTİ İMAR DEĞİŞTİ 

Seferihisar Ürkmez Yat Limanı'nda imar planı ile ÇED süreci devam ederken, Özdere'de çalışmalara yeni başlandığı öğrenildi. Çeşmealtı Yat Limanı'nda ise tüm çalışmaların sona erdiği fakat imar planı değişikliğiyle projenin iptal edildiği belirtildi. Çeşmealtı projesi için yeni imar planının hazırlanmakta olduğu bildirildi. Yeni Foça Yat Limanı'ndaki çalışmalar için 15 Ekim'deki turizm sezonunun bitmesinin beklendiğini vurgulayan yetkililer, ardından altyapı çalışmalarına başlandığını aktardı.



MEVCUT MARİNALAR

YAT LİMANI               KAPASİTE

  1. Levent Marina        70
  2. Port Alaçatı             360
  3. Setur Marina           150
  4. Teos Marina            560
  5. Çeşme Yat Limanı  477


TOPLAM                           1.1617


KURULACAK MARİNALAR

LİMAN ADI               KAPASİTE

  1. Ürkmez                   475
  2. Şifne                       700
  3. Yeni Foça                230
  4. Bayraklı (Turan)     500 
  5. Şakran                     400
  6. Çeşmealtı                250
  7. Özdere                     250 


TOPLAM:                          2.805


Habertürk Egeli



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri