Bayraklı'nın zemin yapısı, kentsel dönüşüm ve imara yönelik çalışmalara dair değerlendirmede bulunan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, imara açılan Doğançay Mahallesi'nde yeni bir 'Şirince modeli' oluşturacaklarını söyledi.
İlçede yaşayan kadınların, 'Kadın dünyası' adını verdikleri stantlarda el işi ürünlerini satarak üretime katıldıklarını anlatan Başkan Karabağ, bu sistemi bir kooperatif haline getireceklerini açıkladı.
Kooperatifleşme sonucunda yurtiçinin yanı sıra yurtdışına da ürün satılması hedefleniyor İlçenin, cazibe merkezi olma özelliğinin giin geçtikçe arttığını anlatan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ. ilçeye gelen büyük yatırımcı sayısında da gözle görülür bir yükseliş olduğuna değindi. Gökdelen projelerinin art arda hayata geçmeye başladığı Bayraklı'da. zemin yapısının sıkıntılı olduğunu ve üniversite tarafından yürütülen zemin etüdü çalışmalarına göre burada 250-300 metrelik bir balçık alan olduğunu aktaran Karabağ. "Bu çalışma sonrasında; bize gelen gökdelen projelerini, zemin iyileştirmelerinin biraz daha dikkatli yapılması, beton ve demir kapasitesinin alan şartlarına göre değiştirilmesi konusunda yeniden revize ediyoruz" diye konuştu.
Doğançay Mahallesi'ni imara açtıklarını ve iki katlı binaların yapımı için izin çıktığını da anlatan Başkan Karabağ, bu uygulama ile vatandaşın tapulu malının imar parseli haline geleceğini söyledi. İmar planların tamamlanması ile parselasyon uygulaması için çıkılan ihalenin gerçekleştiğini ifade eden Karabağ. bundan sonraki süreçte tapuların dağıtılmaya başlanacağını belirtti. Karabağ, "Cesur bir karar aldık. Doğançay halkına verdiğimiz sözü tutuyoruz. İzmir'in merkezinde yeni bir Şirince doğuyor" şeklinde konuştu.
Raııt yüksek ikna zor Bayraklı'nın pek çok yönden hassas bir bölge olduğuna dikkati çeken Karabağ. bunlardan birisinin de kentsel dönüşüm konusu olduğunu hatırlattı.
Bölgedeki dönüşüm çalışmalarını Büyükşehiı'in yürüttüğünü ancak uzlaşma konusunda sıkıntılar yaşandığına vurgu yapan Karabağ. "Bayraklı'da çok katlı kaçak yapılar var. Dolayısıyla pilot alanda 8 bin konut şeklinde hesaplanarak dağıtılan konut vatandaşa yetmiyor. Büyükşehiı'in yaptığı çalışmada böyle bir tıkanma söz konusu. Tabi bunun karşısında bir siyasi tamponda var. Karabağlar'da Büyükşehir'in yaptığı uzlaşma çalışmalarında bir bölgede yüzde 80 uzlaşma sağlandığı söyleniyor ama o bölgede Ankara'daki gibi tek katlı gecekondular var. Orada ikna kolay. Bu bölgede vatandaşları ikna etmek zor. Burasının rantı çok yüksek. Halk. 'İmarımızı müteahhitliğe elverişli hale getirin anlaşmamızı biz yapalım' diyor. İkinci dönem göreve gelir gelmez bu hazırlığı başlattık. Adalet Mahallesi. Gümüşpala, Emek. Onur Mahallesi, Yamanlar, Manavkuyu, Çay Mahallesi ile Osmangazi'nin bir bölgesinde revizyon ve imar planlama çalışması yapıyoruz. Umarım meclislerden geçer. Böylece biz de vatandaşın kendiliğinden müteahhitle anlaştığı ve şehrin yeniden dönüştüğü döneme başlarız" dedi.
Kadın emeği dünyaya açılıyor Karabağ sözlerini şöyle sürdürdü: "2011 seçimleri ile son yerel seçimleri karşılaştırdığınızda sadece gecekondu bölgelerindeki AKP'li seçmenden bize gelen 6 bin oy oldu. Bu bölgedeki 18 bin 900 aile Kaymakamlığa fakirlik kaydı yaptırmış.AKP'niıı burada statik yüzde 30 oyu var. Kaymakamlıktan gelen yardımının kesilmesini istemeyen topluluk. AKP'ye oy veriyor. Yardımları biz de yapıyoruz. Paket götürdüğümüz zaman 'Devletimizden ve Recep Tayyip Erdoğan'dan Allah razı olsun' sözleri ile karşılaşıyoruz. Bu algıyı kırmaya çalışıyoruz. El avuç açma kültürü had safhaya çıkmış durumda. Taşıma su ile bu insanlara ne kadar daha bakacağız. Üretimsiz nasıl olacak? O sebeple Bayraklı Belediyesi olarak insanlarımızı üretime katmak istiyoruz." Başkan Karabağ, bu doğrultuda kentin belli yerlerinde kadın dünyası adını verdikleri stantlar oluşturduklarını dile getirdi. Bu stantlan kurslarda eğitim alarak el işi ürünler yapan yaklaşık 250 kadının dönüşümlü ve ücretsiz olarak kullandığını vurgulayan Karabağ, "Kadınlarımız kurslarda yaptıkları el işlerini bu stantlarda satışa sunabiliyor. Bunu bir kooperatif haline getiriyoruz. Bu kooperatif marifeti ile üretilen ürünleri daha çok ve uzak noktalara da satmayı hedefliyoruz. Bu ürünleri yurtdışına da satmak istiyoruz. Ayrıca İŞKUR ile bir anlaşma yaptık. Dört yılda yaklaşık 10 bin 700 bin kişiye iş bulmuşuz. İşsizliğin önlenmesi için aracı kurum olduk" ifadelerini kullandı.
Gözlem
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri