26 / 04 / 2024

Deprem sonrası ev ilanları da değişti!

Deprem sonrası ev ilanları da değişti!

Vatandaşlar artık manzaraya göre değil sağlamlığa göre ev alıyor. Yeni ev arayışına giren vatandaşlar eski yapıları değil yeni yapıları tercih ediyor.


 

İstanbulluları korkutan 5,8'lik deprem sonrasında ev satışlarında yaşanan eğilim değişti. Yeni ev arayışına giren vatandaşlar eski yapıları değil yeni yapıları tercih ediyor.


Ulusal Gazetesi'nden Dilek Doğan ve Şengül Derin'in haberine göre; yeniden şekillenen sektörde emlakçılar ilanlara "depreme dayanıklı ev" yazmaya başladı. Ancak yeni yapılan evle eski yapı arasındaki fiyat farkı vatandaşın bütçesini oldukça zorluyor.


İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, evin yeni olması kadar sağlam olması gerektiğini kaydetti. Yeni evin yapılmadan önce yapı denetim firması tarafından denetlenmesi gerekiyor.


 Deprem sonrası ev ilanları da değişti!


Aşa, ''Eskiden biz deniz manzaralı ev diyorduk, şimdi diyoruz ki depreme dayanıklı ev. En son İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2015-2016 yıllarında bir tespit yaptı. İstanbul genelinde yüzde 55 civarında riskli yapı olduğunu açıklamıştı'' diye konuştu.


Ev arayışlarının kriterlerinin değiştiğini söyleyen Aşa, ''Tabiki insanlar güvenli ve sağlam ev arayacak. Riskli olan yapıların gecekondular veya imarsız yapıların hala yüzde 50'e yakını satılıyor'' dedi.


Ev fiyatlarının depremle birlikte değiştiğini söyleyen Aşa, ''İkinci el bir ev 500 bin TL ise aynı sokakta, aynı büyüklükte bir ev 1 milyon TL. Depremin şiddetine uygun olarak inşa edilmiş bir ev fay hattı üstünde bile olsa güvenlidir. Yeni evlerin yapı denetim firmaları tarafından denetlenmesi gerekiyor'' açıklamasında bulundu. 


Evlerine güvenmeyenler yeni ev arıyor!