28 / 03 / 2024

Deprem sonrası hasarlı bölgeler havadan fotoğraflanacak!

Deprem sonrası hasarlı bölgeler havadan fotoğraflanacak!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) arasında yapılan protokol kapsamında, depremin yaşanmasının ardından ilk 24 saat içerisinde hasarlı bölgeler havadan fotoğraflanacak. rn


Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) arasında yapılan protokol kapsamında, depremin yaşanmasının ardından ilk 24 saat içerisinde hasarlı bölgeler havadan fotoğraflanacak. 


Hava görüntülerinin alınmasıyla dijital ortofoto haritaları üretilecek ve DASK, TKGM’den gelen görüntüleri, büyük boyuttaki hasarların tespiti için kullanacak ve hasarların hızlı bir şekilde tanzim edilmesiyle, yaşamın normal seyrine dönme sürecini çok daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütebilecek.


Hızlı tespit çok önemli


DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı da protokol sayesinde önemli bir ihtiyacın giderileceğini belirterek DASK olarak meydana gelebilecek olası bir afet durumunda oluşan zararların hızlı bir şekilde tespit edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. 

Kayacı, “Bir afet sonrasında hasarlı bölgelerin havadan yapılacak çekimleri vasıtasıyla elde ettiğimiz verilerle şu an DASK bünyesinde yürüttüğümüz Afet Risk Yönetim Sistemi Projesinin önemli bir bileşeni olan finansal analiz ile fark algılama ve tahmin yazılımının önemli bir girdisi bu protokolle sağlanmış olacak” dedi.


2000 yılında kurulan DASK, Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu tüzel kimlikli kamu kuruluşu. DASK deprem sonrasında vatandaşların yaşamının kaldığı yerden yeniden güvenle devam edebilmesini amaçlıyor.


Milliyet