16 / 04 / 2024

Atatürk Orman Çiftliği sosyal tesis projesi mahkeme tarafından durduruldu!

 Atatürk Orman Çiftliği sosyal tesis projesi mahkeme tarafından durduruldu!

Cemil Çiçek'in girişimleriyle AOÇ'deki tarihi bira fabrikası ile işçi ve memur lojmanlarının bulunduğu alanda milletvekili sosyal tesisi yapılması planlandı. Atatürk Orman Çiftliği sosyal tesis projesi mahkeme tarafından durduruldu.


Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) içerisinde milletvekilleri için sosyal tesis yapılması amacıyla başlatılan proje, mahkeme kararları üzerine durduruldu. 50 dönümlük arazide, milletvekillerinin kına, nişan, düğün gibi etkinliklerinin yanı sıra spor yapıp, yemekli toplantılar düzenleyebilecekleri bir tesisin yapımı planlanmıştı. Vekillerin at binmeleri için küçük bir haranın da içinde bulunduğu proje, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in girişimleri sonucunda başlatılmıştı. Çiçek'in girişimleriyle AOÇ'deki tarihi bira fabrikası ile işçi ve memur lojmanlarının bulunduğu alanda milletvekili sosyal tesisi yapılması planlandı. 



BİNALARI YIKTIRDILAR 

50 dönümlük araziyi özelleştirme îdaresi'nden alarak proje yapımı için harekete geçen meclis, beklemediği bir kararla karşılaştı, öncelikle  Ankara  Mimarlar Odası, tesis kapsamına alınan yerde bulunan binaların koruma kapsamına alınması için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'na tescil başvurusunda bulundu. Kurul, işçi ve memur lokantası ile lojmanları tarihi eser olarak tescil etmeyi reddetti. Karara Ankara 8. İdare Mahkemesi'nde itiraz edildi. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu arada TBMM Başkanlığı, dava sürerken hem lokantayı hem de lojmanların bir bölümünü yıktırdı. 



İHALE İPTAL EDİLDİ 

Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararının ardından da kurulun lokanta ve lojmanları korumaya almayan kararını iptal etti. Mahkeme kararının ardından TBMM Başkanlığı da sosyal tesis ihalesini iptal etti. Projenin akıbeti önümüzdeki dönemde belli olacak. İptal edilen projede; kına, nişan, düğün gibi etkinliklerin yapılabileceği alanlar, yemekli toplantılar için salonlar ve spor tesisi tasarlanmış, milletvekillerinin at binebilmesi için de küçük bir hara planlanmıştı. Yeşil bina olarak tasarlanan yapıda güneş panelleriyle elektrik enerjisi üretilecekti. Milletvekillerinin Refik Belendir Sokak'ta bulunan bir apartmandaki sosyal tesisleri geçen dönem kapatılmıştı. Tesis, vekillerin etkinliklerine ev sahipliği yapmıştı. 


Habertürk Ankara